basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

"Víno pijte pro zážitek"

povídání se sommeliérem Martinem Markem

vínoPodle čeho vybírat víno?

Jednoduše podle vkusu. Spokojte se jen s tím nejlepším a nebuďte konzervativní. Nechat si poradit od odborníka je správné, je tam od toho. Samozřejmě je důležité také to, k jakému jídlu si víno vybíráme. Také platí, že nejlepší neznamená nejdražší. Někomu udělá radost jednoduché čistě udělané víno v nejnižší cenové kategorii, jiný má radši zajímavější vrstevnaté a komplexní věci, ale musím upozornit, nebo spíš varovat, že někdy se kvůli reklamě, marketingu, poplatku obchodnímu řetězci a atd. obě vína sejdou na stejné ceně.

V čem se při skladování nejvíc chybuje?

Obecně jsou známé teploty, ale už se tolik nemluví o nutnosti temna (či světla, které nehřeje) a přirozené vlhkosti pro dlouhodobé skladování. Pak jsou odchylky. Mladá červená jako Svatomartinské, Beaujolais, Novello můžete skladovat i servírovat na nižších teplotách, velká bílá vína starších ročníků se zase dají servírovat při teplotách okolo 12 °C.

Dělají chyby i profesionálové?

Samozřejmě jsme jen lidé, stává se, že třeba dostanete bílé velmi podchlazené, čili bez chuti. Dnes v restauracích obsluhují i lidé, kteří nemají odborný rozhled a zájem o víno, často se tak stává, že host ví o víně víc než obsluha.

vínoJak by mohl vypadat domácí večírek ve stylu ochutnávka vín?

Zkuste si třeba zvolit nějaké téma: odrůdu, zemi, oblast, nějaký typ cuvée. A hlavně vypijte tolik vody co vína…

Jak člověk získá opravdový vztah k vínu?

Asi to chce správné lidi v okolí a hezké zážitky. Nepít víno kvůli alkoholu, ale kvůli zážitku z jeho chuti a vůně. Výroba vína je velká dřina a je dobré si uvědomit, že i víno, které zrovna vás neosloví, stálo vinaře spoustu práce.

A co naše domácí produkce?

My Češi se sami často označujeme za zemi piva, což je škoda, víno tu má taky velkou tradici. Naše produkce je velmi malá a máme přitom hodně skvělých vín, je to jako úspěchy našich hokejistů. V porovnání s jinými zeměmi máme málo vinic a koukněte na úspěchy našich vinařů na festivalech v zahraničí.

Která vína jsou vhodná k archivování?

Tohle je dlouhé téma. Zjednodušeně: Poraďte se osobně se skutečným odborníkem a nepovažujte za archivaci to, že budete mít víno uložené méně než 2 roky.

Opravdu tolik záleží na přesné teplotě?

Ano! Jen velmi kvalitní vína od velkých vinařů, která mají jen seriózní obchodníci, dokážou ustát krátkodobě horší zacházení. Velké procento bílých vín při vyšší teplotě může vykazovat různé chyby a snáze ucítíte alkohol. U červených je to podobné.

Co říkáte spoustě dovážených vín?

Je skvělé mít srovnání s jinými zeměmi. Osobně preferuji vína, ze kterých mám zážitek, na zemi nezáleží. A i země, které vám moc vinařské nepřipadají, mohou nabídnout pěkná vína. Třeba Mexiko, Uruguay, Gruzie…

Jak a s čím víno podávat?

Zapomeneme na obložené chlebíčky se salátem a brambůrky. Brambory, zvlášť prosáklé tukem, se snášejí s vínem velmi špatně. Velmi vhodné je předložit velkou mísu se zeleninovým salátem. Alkohol totiž reaguje se vzduchem a zeleninová jídla dokáží uvolňovat hodně kyslíku. V důsledku tohoto procesu alkohol přechází do krve pomaleji. Pro některé hosty by ale salát byl trochu málo, můžete tedy k zelenině přidat pořádný biftek. Určitě servírujte sýry, protože jejich kombinace s vínem je vždy chuťově objevná. Dobré jsou i pravé ořechy, například vlašské. Ty v kombinaci s jablkem a sýrem se dobře snoubí s dezertním vínem. Hosty nepohánějte ke konzumaci častým doléváním. Víno je harmonický nápoj, k němuž patří příjemný hovor a kulturní chování.

vínoVíte, že:

• Víno s přívlastkem kabinet musí mít nejméně 19 stupňů cukernatosti, víno s přívlastkem výběr pak 24 stupňů, pozdní sběr 21, výběr z bobulí, slámové a ledové víno 27, cibéby 32 stupňů cukernatosti Mluvíme o cukernatosti hroznu při sklizni, výsledný produkt může být suchý, polosuchý, polosladký či sladký.

• Špatně zvolená sklenička a teplota vína může snížit smyslové hodnocení až o třetinu. Nejde jen o tvar, ale i o materiál, ze kterého je sklo. Ve dvou stejných sklenicích stejného tvaru, ale různé sklářské značky, bude stejné víno vypadat různě.

• Sklo víno oteplí až o 3 °C během okamžiku.

• Pokojová teplota u červeného vína neznamená teplotu vytopené místnosti. Ideální je 16–18 °C, u bílých vín je vhodná teplota 10 až 12 stupňů

• Po přehnaném pití je nutné zajistit příjem tekutin – nejvhodnější je minerálka, zvýšit příjem vitamínu C a doplnit sůl

• Trávicí trakt obvykle uklidní mátový čaj

• Víno obsahuje spoustu antioxidantů, železo a draslík a jiných pro tělo příznivých látek, jeho mírné požívání může mít léčebné účinky

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů
_______