basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Jak se starat o nádobí

Kvalitní kuchyňské spotřebiče nejvíce oceníte, pokud budete na vaření používat rovněž kvalitní nádobí. Abyste mohli naplno využít jeho schopnost a zároveň vám vydrželo roky, věnujte mu náležitou péči. Že do myčky nepatří dřevěná prkénka či nože s dřevěnou čepelí, asi ví každý. Ale co ostatní nože, dáváte je do myčky? Nebo jak pečujete o pánve, ať už litinové či třeba teflonové?

 

 

nádobíTEFLON

Správná péče o teflonové nádobí je totiž docela věda, která začíná už použitím speciálních nástrojů při vaření - buď si pořiďte míchací nástroje rovněž teflonové nebo zůstaňte u klasických dřevěných, rozhodně se vyhýbejte kovovým. Pánev byste s nimi mohli poškodit a jídlo by se začalo připalovat. Pozor na to, abyste teflonovou pánev nepřehřáli, zvláště kdyby byla prázdná, teflonová vrstva by mohla vzít za své.

Kvalitní teflonová pánev se nepřipaluje, takže ani mytí by nemělo být náročné - kdyby se v ní přesto něco přichytlo, vezměte na ni papírový ubrousek. V úvahu připadá i houbička na nádobí, ale pozor, pouze její jemnější strana. Nedávejte nádoby s teflonovým povrchem do myčky nádobí. Mycí prostředky teflon narušují a zkrátíte životnost vašemu nádobí. Máte-li pánev několik let a teflon na některých místech začne měnit barvu, vyměňte ji. Sebelepší péče nezajistí, že vám vydrží věčně.

nádobíLITINA

Podobnou pozornost byste měli věnovat nádobí i z jiných materiálů. V posledních letech se do českých kuchyní vrací i bytelná litina. Není divu, steaku připravenému na litinové pánvi se vyrovná máloco. Ačkoliv vypadá mnohem odolněji, také ona si zaslouží péči spíše jemnou zvláště při mytí.

Zatímco při vaření se nemusíte bát ani kovového náčiní, k jejímu čištění používejte jen vodu, jemný kartáč na nádobí, nikoliv drátěnku a vyhnout se snažte i houbičkám. Litinu často stačí vytřít kuchyňským ubrouskem. Rozhodně se vyhněte jakýmkoliv chemických či dokonce abrazivním mycím prostředkům, stejně jako nedávejte ani litinovou pánev do myčky na nádobí.

Důvod? Vyšší riziko, že vám nádobí začne rezivět. To nemusí být na závadu, ani to nevadí vašemu zdraví - někdy se tak děje paradoxně i kvůli tomu, že pánev používáte málokdy. Pánev omyjte a potřete rezavé místo nebo raději celou nádobu vytřete rostlinným olejem s trochou soli. Je ale zbytečné tento proces urychlovat v myčce na nádobí.

TITANOVÉ NÁDOBÍ

Tohle nádobí má výborné pečící i vařící vlastnosti, navíc je prakticky nezničitelné. Vyrábí se odléváním směsi kovů nebo hliníku do předem připravených forem a nakonec se na něj pomocí nanotechnologie a plazmové trysky nanáší vrstva titanu, která bývá velmi často tvrzena keramikou. Nádobí lze používat bez obav i na pečení v troubě až do 260 stupňů, a to často navzdory tomu, že má plastové rukojeti, ty jsou totiž žáruvzdorné.

Můžete si ale pořídit i modely s rukojetěmi dřevěnými nebo kovovými. Titanovému nádobí nevadí ani kovové obracečky, nevadí mu ani nárazy, takže ani pád na zem ho nepoškodí, což se třeba teflonu stát může. Titan se dobře vyrovná i s prudkým střídáním teplot. Titanové nádobí předních výrobců přitom nevyžaduje žádnou extra péči.

Dá se totiž mýt v myčce, ovšem za dvou podmínek - je třeba používat co nejšetrnější mycí prostředky a teplota vody by navíc neměla překročit 60 stupňů celsia. Mimochodem, profesionální kuchaři často titanové i jiné pánve ošetřují tak, že je po vaření vytřou papírovou utěrkou a následně promažou kapkou oleje.

nádobíNEREZOVÉ NÁDOBÍ

Také nerezové nádobí vypadá vcelku nezničitelně, ale zase tak odolné, aby vydrželo všechno, není. Zásada číslo jedna, pánve vždy ohřívejte bez tuku, ale nepřehřívejte je, mohly by se na nich udělat namodralé i jinak barevné skvrny. Tuk patří až do zahřáté pánve. Do prázdného nebo nezahřátého nerezového nádobí nedávejte ani sůl.

Duhové skvrny, které se na nádobí někdy objeví v průběhu času, ničemu nevadí, ale odstranit je můžete octem nebo citronovou šťávou. Stejně se můžete zbavit i vápencových usazenin. Ani nerez byste neměli mýt příliš drsně, mohli byste poškodit jeho jednolitý povrch a jídlo by se třeba více připalovalo.

Pokud už jste v nerezu něco připálili, zalijte připáleniny vodou a nasypte do ni kypřící prášek do pečiva, vodu pak velmi pomalu vařte, spálené kousky by se měly uvolnit - je to šetrnější, než kdybyste je drhli drátěnkou.

nádobíVARNÉ SKLO

Pamatuje si, že varné či ohnivzdorné sklo nesmíte nikdy horké postavit na mokrou či studenou podložku, mohlo by prasknout stejně, jako kdybyste do rozpálené skleněné nádoby přilili studenou vodu. Ohnivzdorné sklo navíc nesnese prudké ochlazování, ani prudké ohřívání.

Na neprůhlednost varného skla platí voda, do které jste přidali sodu, povlak by měl povolit už po několika minutách. Potom sklo opláchněte v teplé a nakonec ve vlažné vodě. Varnému sklu naopak péče myčky celkem svědčí, protože ho zbavuje napečených věcí, někdy v ní ale šedne.

PŘÍBORY

Nejběžnější nerezové příbory se v myčce myjí výborně, stejně jako se v ní dají mýt příbory stříbrné, ale neměli byste je dávat do společného koše, pak by se na nich mohly objevit skvrny. Rozhodně pak do myčky nedávejte příbory s dřevěnou či kostěnou rukojetí, moc vhodné to není ani u příborů s rukojetí plastovou, mohla by se uvolnit.

Příbory by se také měly z myčky vyndat co nejdříve po skončení mycího cyklu, jinak by se na nich kvůli vlhku uvnitř přístroje mohly objevit rezavé skvrny. Skvrny se na příborech mohou objevit i tehdy, pokud je dáte do myčky a jsou na nich kyselé potraviny jako dresinky nebo ovoce a sůl.

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů