Rady a tipy, jak se starat o lednici

13. 1. 2020 - Tereza Koníček - Rádce
Lednice se stala přirozenou součástí každé domácnosti a patří k těm nejdůležitějším spotřebičům. Prodlužuje čerstvost a hlavně trvanlivost potravin. Aby však sloužila, jak má, co nejdéle, je potřeba se o ni dobře starat. Sepsali jsme pro vás nejlepší tipy a rady, jak o svoji chladničku správně pečovat.

Jak pečovat o lednici

Jak lednici převézt?

Kupujete-li nový spotřebič, jeho přepravu z prodejny řešit zřejmě nemusíte. Většina obchodů vám ji doveze až domů. Někdy se však můžete dostat do situace, kdy bude potřeba vaši ledničku převézt, např. při stěhování. Pamatujte, že je vždy lepší ji převážet nastojato, a to hlavně kvůli jejímu kompresoru.

Pokud však nemáte jinou možnost než lednici převézt naležato, myslete na to, že po převozu bude nutné nechat lednici alespoň 24 hodin stát kvůli oleji v kompresoru. Ten se převozem může dostat do trubek chladicího okruhu, což by mohlo kompresor nenávratně poškodit nebo ucpat kapilární trubičky. Tím, že lednici necháte delší dobu stát, máte jistotu, že se kapalina dostane zpět tam, kam má a lednice vám bude fungovat bez problémů.

Jak lednici převézt

Kam lednici umístit?

I když se vám to možná nezdá důležité, zásadní otázkou je to, kam chladničku umístit. Určitě by neměla být na místě, kde je příliš horko. Není vhodné ji stavět např. k topení, ke krbu nebo hned vedle sporáku. S každým stupněm nad 20 °C zvyšujete její spotřebu až o 6 %. Na druhou stranu ji neumisťujte ani do velkého chladu.

Dále je důležité nezapomenout na dodržení rozestupu mezi lednicí a zdí. Nové lednice mají už zabudované kolíky, díky kterým si lednice sama drží od zdi dostatečný odstup. Pokud vaše chladnička tyto kolíky nemá, ideální je nechat volný prostor alespoň 5 cm. Přesný požadovaný rozestup si také můžete ověřit v návodu k vašemu spotřebiči.

Kam lednici umístit

Lednici neumisťujte do blízkosti topení, sporáku a dalších zdrojů tepla. Zároveň by však neměla stát ani na příliš chladném místě.

Jaká je správná teplota v lednici?

Ideální teplota ve vaší lednici by měla být v rozmezí od 4 do 8 °C. Maso by se obecně mělo skladovat při teplotách od 0 do 4 °C, proto jej doporučujeme dávat do spodních přihrádek, kde je teplota nejnižší. Výjimku tvoří lednice s funkcí FreeStore, kde ve vnitřním prostoru obíhá stejně chladný vzduch a teplota se v různých částech chladničky příliš neliší. Aktuální teplotu ve vaší lednici si můžete ověřit pomocí teploměru do lednice.

V horních policích lednice je teplota naopak nejvyšší. Ideální jsou pro uložení čerstvě uvařených jídel či otevřených paštik nebo plechovek. Do středních polic patří např. jogurty, smetana, sýry, šunka a další uzeniny. Masné a mléčné výrobky by od sebe měly být zcela odděleny a zabaleny buď do potravinové fólie nebo uložené do samostatných uzavíratelných boxů. Maso by v chladničce mělo být maximálně 3 dny a nejlépe pořádně zabalené do potravinové fólie či uložené v dóze s víkem

jaká je správná teplota v lednici

Ovoce a zeleninu vkládejte do přihrádek ve spodní části chladničky, které jsou na to určené. Ne každý druh ovoce a zeleniny však do lednice patří. Do lednice rozhodně nedávejte lilek, rajčata, banány, avokádo, ananas nebo citrony. Které další potraviny do chladničky nepatří, si přečtěte v našem dalším článku.

Dvířka lednice jsou ideální pro uložení různých nápojů, minerálek, džusů, mléka či vajec. V horní části dveří můžete uskladnit otevřené marmelády, omáčky, kečup či hořčici. Při ukládání potravin nenechávejte chladničku příliš dlouho otevřenou. Šetříte tím nejen ji, ale hlavně svou peněženku.

Jak moc lednici plnitJak moc lednici plnit?

Vaši chladničku byste neměli přeplňovat, aby měly všechny potraviny dostatek prostoru a mohly tzv. dýchat. Na druhou stranu by neměla být ani poloprázdná, aby nejela naprázdno. Ideální je naplnit lednici z jejích 70 %. Nikdy do lednice nedávejte ještě teplé nebo přímo horké jídlo. Vždy jej nejdříve nechte zchladnout při pokojové teplotě. Pára se totiž v lednici sráží, díky tomu se množí bakterie a naruší se stabilní teplota lednice.

Co patří do mrazáku?

Pokud potřebujete potraviny uchovat déle než jen pár dnů, můžete využít mrazák, který je ve většině případů součástí lednice. Potraviny vložené do mrazáku jsou zmrazeny na -18 °C, což zastaví činnost nežádoucích bakterií a mikroorganismů. Jakost většiny produktů se téměř nemění, výjimkou je ovoce a zelenina. Tady je nutné počítat s určitou ztrátou vitamínů. Zmrazené maso vám v mrazáku vydrží podle druhu až rok, vždy je ale lepší všechny zamrazené potraviny spotřebovat co nejdříve.

Ani v mrazáku by potraviny neměly být přecpány a musí být dobře zabaleny. Do mrazáku můžete dávat maso, některé ovoce a zeleninu, dušené houby i pečivo. Jednou rozmrazené jídlo už podruhé nezamrazujte. Zmrzlé maso nerozmrazujte pod horkou vodou, nechte jej rozmrznout ideálně v lednici nebo volně při pokojové teplotě.

Co patří do mrazáku

Jakost většiny potravin se zmrazením nemění. Maso vám v mrazničce vydrží klidně celý rok.

Jak odmrazit lednici?

Pokud vlastníte starší typ lednice, která nemá systém NoFrost, bude nutné ji občas odmrazit. V ideálním případě vaši chladničku odmrazujte alespoň 2× ročně nebo tehdy, pokud vrstva přimrzlého ledu přesáhne 0,5 cm. V opačném případě snižujte její funkčnost a zvyšujete spotřebu svého spotřebiče.

A jak tedy na to? Nejdříve chladničku odpojte ze zásuvky a vyjměte z ní všechny potraviny. Potraviny uložte do nejchladnější místnosti ve vaší domácnosti. Ideální je např. sklep. Připravte se na to, že vám z ledničky poteče voda, proto k ní přiložte staré utěrky nebo ručníky, aby vodu zachytily. Otevřete dveře lednice a chladničku nechte odmrazit samovolně. Celý proces můžete urychlit vložením hrnce s horkou vodou dovnitř lednice. Vřelý hrnec vždy něčím podložte, nikdy nesmí přijít do styku s jakoukoli částí lednice. Mohly by popraskat.

Jakmile je chladnička odmražená, pusťte se do čištění jejího vnitřku. K čištění nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky, stačí voda s trochou jemného saponátu. Po umytí nechte lednici zcela vyschnout a zapojte ji do zásuvky. Po 30 minutách můžete všechny potraviny naskládat do chladničky zpět.

Jak odmrazit lednici

Jak udržovat lednici čistou?

V první řadě je třeba říct, že je dobré lednici čistit průběžně. Jakmile objevíte na jakémkoli jídle plíseň, je nutné tuto potravinu ihned vyhodit, aby se bakterie nemnožily dále a dané místo pořádně vyčistit. Pokud vám např. ukápne omáčka nebo se nečekaně rozleje mléko či limonáda, doporučujeme tyto skvrny odstranit hned a nenechávat je zaschnout, čímž byste si čištění značně zkomplikovali.

Nikde nenajdete přesný návod, jak správně vyčistit lednici. Ideální je chladničku čistit alespoň každé 4 týdny. Jednou za čas je dobré odstranit prach i ze zadního kompresoru a kondenzátoru. Před samotným čištěním lednici zcela odpojte od elektrické sítě. Nejdříve vyjměte všechny potraviny a dobře je uskladněte v chladné místnosti. Zaschlé skvrny nejdříve namočte a nechte odmočit. Pak by měly jít odstranit skoro samy.

Jak udržovat lednici čistou

Lednici je ideální jednou za měsíc vyčistit.


Vyjměte všechny odnímatelné díly, zásuvky, šuplíky a přihrádky, které můžete umýt zvlášť. U skleněných polic dávejte pozor, aby při čištění v horké vodě nepraskly. Na mytí komponentů i celé chladničky vám bude stačit voda s trochou mycího prostředku. Vyhnout byste se při čištění měli všem agresivním čisticím prostředkům, drátěnkám či jiným drsným pomůckám. Spousta chladniček má vnitřní prostor krytý antibakteriální vrstvou, takže není třeba ji drhnout nijak zhurta.

Jak odstranit zápach z lednice

Pokud svou lednici čistíte pravidelně, ale přesto se z ní line nelibá vůně, důvodů může být hned několik.

Jak zbavit chladničku zápachu

Možné příčiny zápachu

  • špatně uzavřené aromatické potraviny (sýry, cibule, česnek)
  • zkažené potraviny
  • zanesený odtokový kanálek

 

Způsobů, jak odstranit nežádoucí zápach, je spousta. Jak už jsme zmínili výše, v první řadě je nutné vaši chladničku pravidelně čistit. Dále všechny aromatické potraviny důkladně uzavřete do samostatných dobře uzavíratelných nádob. Pokud je i přesto z vaší lednice cítit nepříjemný zápach, můžete zkusit některé z pohlcovačů zápachu. Ty jsou dostupné v mnoha designových variantách ve v tekuté formě, ve formě granulátu nebo gelu. Datum trvanlivosti pohlcovače naleznete vždy v příbalové informaci. Většinou se pohybuje okolo 8-10 týdnů. Vyzkoušet můžete také některý z přírodních pohlcovačů.

 

Přírodní pohlčovače zápachuPřírodní pohlcovače zápachu:

  • čerstvě namletá káva
  • rozpůlený citron
  • nastrouhaná pomerančová kůra
  • miska s jedlou sodou či práškem do pečiva
  • sypaný čaj v bavlněném sáčku zavěste do lednice

 

Chci novou chladničku

Autor článku

Tereza Koníček

Nejraději recenzuji spotřebiče do kuchyně a pomocníky do domácnosti. S mobily na mě nechoďte. Nejvíce si odpočinu u vaření nebo na procházce se svým milovaným psem. Ráda si zajdu do kina na dobrý film, nepohrdnu ani divadlem. Miluji dobré jídlo, zajímám se o módu, umění a design.
 

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

Nejprodávanější produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů