Jak vybrat mixér?

13.03.2020
S dobrým mixérem se v kuchyni dějí zázraky. Bez něho bychom si některé kuchyňské činnosti neuměli vůbec představit. Na trhu naleznete různé konstrukce mixérů, které se od sebe liší výkonem a výbavou. Každý z nich vyniká ve své hlavní funkci, některé se ale díky bohatému příslušenství pyšní svou multifunkčností. Poradíme vám, jak vybrat mixér, se kterým vám půjde příprava jídel od ruky. Na jaké parametry a výbavu se zaměřit?

jak_vybrat_mixer

Na co se zaměřit při výběru mixéru?

Hlavní využití mixéru

Téměř v každé domácnosti naleznete minimálně jeden druh mixéru. Zatímco někteří doma pečou ve velkém a neobejdou se bez výkonného ručního šlehače na přípravu nadýchaného krému nebo jemného těsta, další nedají dopustit na lahodné omáčky a krémové polévky, které za pár sekund připraví pomocí tyčového, nebo výkonnějšího stolního mixéru. Kromě základních kategorií jsou v nabídce i smoothie mixéry a kompaktní sekáčky s extra ostrými čepelemi, které se nezaleknou ani tvrdých ořechů a tvrdé zeleniny.

jak_vybrat_mixer

Položte si základní otázku: Na jakou činnost chcete mixér pravidelně používat? Pokud se neumíte rozhodnout, vyplatí se koupit mixér, jehož výbava je natolik bohatá, že zvládne všechny základní úlohy moderních mixérů.

 

Kolik místa zvládnete pro mixér vyhradit?

Pokud v kuchyňské skříňce máte uskladněny 3 či 4 typově různé mixéry, jejichž kabely se věčně motají mezi odloženými nástavci, metličkami a miskami, přicházíte při přípravě jídla o cenné minuty. Ať už hledáte kvalitní kuchyňský mixér, který nahradí dosluhující, nebo si zařizujete novou kuchyň, nepodceňujte prostorovou náročnost. Štíhlý tyčový mixér lze uložit do zásuvky, ruční šlehač s mísou zase do skříňky a vysoký stolní mixér nejčastěji zůstává jako jediný na kuchyňské lince.

Základní typy mixérů a jejich určení

Tyčové mixéry (ponorné)

Jednoduchou štíhlou konstrukci tvoří v základním provedení tělo s delší mixovací hlavicí, která se označuje také jako noha. Při výběru se zajímejte zejména o tvar a materiál mixovací hlavice. Nejčastěji se vyrábí z plastu nebo z kovu. Plastová noha může časem nepěkně zajít, zejména pokud byste pravidelně mixovali omáčky a polévky s mrkví, rajčaty nebo červenou řepou. Kovová noha je odolnější a často ji můžete bez obav použít i na mixování horkých pokrmů.

jak_vybrat_mixer

Může mít základní „zvonovitý“ tvar, ale i speciálně navržený, který nejen, že zabrání rozstřiku, ale také zvyšuje efektivnost a rychlost mixování. Výsledkem je krásně jemná omáčka, polévka nebo pyré bez jediné hrudky. Doporučujeme, abyste věnovali pozornost také provedení pulzního spínače. Tento typ mixéru je ve většině případů vybaven tlačítkem, které musíte držet po celou dobu mixování.

Pokud vás zaujal multifunkční tyčový mixér, spolu s bohatým příslušenstvím si také poradí se šleháním, sekáním či drcením.

Ruční šlehače

Ruční šlehač patří ke klasice, která je v našich domácnostech přítomná už desítky roků. Nejlepší využití má při přípravě těsta (piškotového i kynutého), krémů a šlehačky. Do výbavy dostává 2 šlehací metličky a 2 hnětací háky. Těla ručních šlehačů jsou sice robustnější, ale velmi lehce se používají a udržují v čistotě. Rychlost mixování je vícestupňová, doplněná o turbo režim. Pokud si chcete mixování ulehčit a mít volné ruce, prodávají se i šlehače spolu s mísou a stojanem. V nabídce můžete stejně tak natrefit i na multifunkční ruční šlehače, které dokáží v kuchyni zastoupit tyčový mixér i sekáček.

jak_vybrat_mixer

 

Stolní mixéry

Větší, vyšší, odolnější a jako stvořený na dlouhé mixování. Stolní mixér si získá každého, kdo hledá výkonný „plnokrevný“ mixér, který zvládne plynulé mixování měkkých surovin a stejně tak i drcení tvrdších ořechů, ledu či sekání bylinek. Je vhodný na výrobu krémových polévek, omáček, smoothie, pyré, ale i litého těsta. Nezalekne se ani RAW stravy a mixování tvrdších čerstvých druhů ovoce a zeleniny.

Konstrukce se sestává z 2 hlavních částí. Základnu tvoří motor, ovládací panel, na kterém můžete nastavit rychlost / počet otáček a protiskluzové prvky pro vysokou stabilitu. Mixovací nádoba je obvykle objemná (1 – 2 litry), vybavená praktickou rukojetí, víkem a ryskou. Přístroje jsou opatřené bezpečnostní pojistkou – spustí se pouze tehdy, když jsou všechny komponenty správně nasazené. Z materiálů na nádobách dominuje sklo (bezpečné, na pohled velmi pěkné, ale s vyšším rizikem prasknutí) a odolný tritan (BPA free materiál, který neabsorbuje chuť ani vůni potravin).

jak_vybrat_mixer

 

Smoothie mixéry

Představují zmenšenou verzi stolních mixérů. Nemusí být méně výkonné, ale jejich konstrukce je navržená tak, aby zabíraly co nejméně místa. Velkým plusem je jejich tvar a velikost nádob. V balení je obvykle více kompatibilních nádob (např. s objemem 0,5 l a 0,9 l), díky kterým si připravíte takové množství smoothie nápoje, jaké plánujete vypít. Nemusíte tak zašpinit objemnou dvoulitrovou nádobu. Všechny suroviny se rychle rozmixují a v ranním shonu nebo před cvičením se ničím zbytečně nezdržíte.

Pro spotřebitele jsou velmi zajímavé modely, ke kterým můžete dokupovat další nádoby / láhve. Jeden smoothie mixér tak rychle připraví rozličné smoothie pro každého člena rodiny. Pro příznivce zdravého životního stylu doporučujeme i nutriční mixéry, které dokáží mixováním získat ze surovin maximum výživných látek.

jak_vybrat_mixer

Smoothie mixéry jsou skladné, výkonné a neuvěřitelně praktické. Jak vybrat smoothie mixér vám poradíme v samostatném článku.

Sekáčky

Poslední, speciální kategorii mixérů, tvoří sekáčky (choppery). Často se setkáte s tím, že nádobka se sekacími noži je doplňkovým příslušenstvím k tyčovému mixéru nebo ručnímu šlehači, prodávají se však i samostatně. Jde o menší kompaktní mixéry s nádobou o objemu přibližně 500 ml. Dokáží rychle nasekat ovoce, zeleninu, ale i bylinky na přípravu pesta. Výborně se hodí na mletí koření, olejnatých semínek nebo ořechů.

Výkonnější modely zvládnou podrtit i led, rovnoměrně nasekat menší množství masa, či dokonce se speciální výbavou připravit domácí majonézu nebo nadýchaný bílkový sníh. V kuchyni, kde se často vaří, určitě naleznou své využití!

jak_vybrat_mixer

Jednoduchý mixér nebo multifunkční přístroj?

Značky, které pojaly výrobu mixérů komplexně (Bosch, ETA, Tefal, Braun, Sencor, …), dokáží spotřebitelům nabídnout jak základní modely s jednou hlavní funkcí (i v nízké ceně), tak i jejich vyhledávanou multifunkčnost. Protože je cena takového provedení vyšší, k hlavnímu přístroji získáváte také bohaté příslušenství, které vám umožní používat mixér v kuchyni na více činností (např. tyčový mixér se za pár kliků změní na sekáček, drtič ledu či šlehač).

V případě multifunkčního mixéru dbejte na to, aby měl dostatečný výkon, byl vyrobený z odolnějších materiálů (minimálně kombinací nerez + plast/tritan) a disponoval vylepšenou ergonomií a jednoduchým ovládáním. Známkou kvality je pokročilá ochrana motoru proti přehřátí a pro lepší pocit z používání oceníte, když můžete většinu odnímatelných prvků vložit do myčky na nádobí. S takhle vybaveným mixérem budete pracovat častěji a zpracovávat různé druhy potravin (od měkkých plodů až po tvrdší), proto se od něho vyžaduje vyšší odolnost.

jak_vybrat_mixer

Důležité parametry mixérů

Příkon / Výkon

V principu platí, že vyšší příkon souvisí nejen s vyšší spotřebou energie, ale především s lepšími mixovacími vlastnostmi – výkonem. (Výjimku tvoří mixéry značky KitchenAid, které představují top kvalitu, jejich efektivní elektromotory pracují s velmi nízkým příkonem.) Běžný mixér je v chodu jen pár minut, proto by se jeho používání nemělo promítnout do zvýšení nákladů za elektřinu. Pro každý typ mixéru naleznete jiné výkonové intervaly, které sumarizujeme v následujícím krátkém přehledu.

Výkon podle modelu mixéru:
Tyčové mixéry – od 180 do 1200 W
Ruční šlehače – od 85 do 600 W
Stolní mixéry a smoothie – od 250 do 2400 W
Sekáčky – od 200 do 800 W

 

Čím víc funkcí a příslušenství váš vyhlédnutý model má, tím by měl vykazovat vyšší houževnatost a výkon.

Zátěž na motor při mixování měkkých surovin a později sekání tvrdých ořechů je přirozeně odlišná, proto se vždy přizpůsobujte náročnější činnosti a volte vyšší výkon.

 

Počet otáček

Počet otáček mixéru hovoří o tom, kolikrát se mixovací čepele (nože) otočí za minutu. Čím rychleji mixér pracuje, tím je pokrm dříve zpracovaný a můžete si také zvolit, zda chcete mixovat nahrubo, nebo potřebujete jemnou nadýchanou strukturu. Nejnižší hodnotou je 10 000 – 11 000 otáček za minutu. Pro drcení tvrdších surovin již budete potřebovat rychlost od 20 000 otáček za minutu. Rychlost mixování můžete nastavovat po stupních nebo plynule (v závislosti na ovládání mixéru) v intervalu přibližně od 10 000 – 28 000 otáček za minutu.jak_vybrat_mixer

Velikost

Každý typ mixéru má svůj typický tvar a také určitou velikost. Proto zvažte, kolik místa v kuchyni můžete pro mixér a jeho příslušenství vyhradit. Do menších domácností si vystačíte se základními velikostmi nádob, ale pokud vaříte pro více lidí, vyplatí se investovat do nádob objemnějších.

Délka kabelu

O tom, zda se vám bude s mixérem dobře pracovat, někdy rozhodují detaily, např. i délka kabelu. Když zjistíte, že mixér, který jste si doma právě rozbalili, má přívodní kabel dlouhý pouze 1 metr a k elektrické zásuvce nedosáhne, budete si muset pro něho najít jiné místo nebo sehnat prodlužovací kabel. Pro praktičnost používání proto zohledněte délku přívodního kabelu (interval přibližně 1 – 1,8 m).

Bezpečnost

Jaké prvky bezpečnosti chrání uživatele i samotný spotřebič? Základním prvkem bezpečnosti je ochrana motoru proti přehřátí. Některé mixéry nelze spustit, pokud nejsou správně nasazené všechny důležité prvky. Ergonomická protiskluzová rukojeť a protiskluzové nožičky už také ochránily před nejednou malou kuchyňskou katastrofou.

Pokud vyčítáte svému mixéru, že disponuje „jen“ pulzním spínačem, který musíte soustavně držet, nemějte mu to za zlé. Pulzní spínač obvykle nedokáží zatlačit malé děti a vy tak máte jistotu, že mixér bude aktivní pouze ve spolupráci s vaší rukou. Tyčový mixér, který se vám nešťastně vymkne do horké polévky, automaticky zastaví svůj chod.

jak_vybrat_mixer

Materiál vs. životnost mixéru

Materiál s vyšší odolností vůči mechanickému nebo tepelnému poškození je předpokladem i pro delší životnost mixéru a jeho bezproblémový chod. To se však poruší v případě, že mixér použijete jiným způsobem, než je jeho určení od výrobce. Ne každý model totiž zvládne mixování horkých pokrmů nebo drcení ledu. Rozdíl mezi nejlevnějším mixérem (z plastu) a nadstandardním provedením (z kovu) je tak znát už od prvního použití.

Zkontrolujte kvalitu ovládacích prvků, těsnost spojů, provedení závitů a odolnost zaklikávacích mechanismů.  Pouhý jeden zlomený plastový „kousek“ může vyřadit z provozu celý mixér. Kovové provedení základny je typické pro kvalitnější mixéry. Pro mixovací nože je zase nezbytností odolná nerezová ocel. Pokud chcete v mixéru zpracovávat horké pokrmy, vyhněte se plastovým nádobám. Postupně se zabarví a mohou do sebe nasávat pachy. Místo plastu vsaďte na odolný a bezpečný tritan nebo estetické inertní sklo. Oba tyto materiály nereagují s potravinami. I když je cena takhle vybaveného mixéru vyšší, odměnou vám bude jeho stabilní chod a dlouholeté využívání bez poruch.

jak_vybrat_mixer

Další aktuality