Seriál o kávě - úvod: Co vás čeká (a nemine)?

04.11.2016
Káva povzbuzuje, je synonymem k pozvání na kus řeči a ještě nám chutná. Spousta lidí by dokonce odpřisáhla, že by bez ranního kafe ani nevyrazila do práce. Co je ale zač? Je to droga, nebo zdravý nápoj? Kávu máme v DATARTu rádi (naše exkluzivní řada Nero budiž toho důkazem!), rozhodli jsme se proto o své znalosti podělit.

Celý seriál jsme rozdělili do šesti dílů podle jejich „obtížnosti“. Po zvládnutí základů se svižně přesuneme k přípravě kávy různými způsoby, dozvíte se, jak o kávu pečovat, a nakonec zabrousíme i do světa baristů, kteří jsou podle chuti schopní rozpoznat snad i místo, kde kávovníky vyrostly.

1. díl: Co to pijeme?

Všichni asi víme, že onou „nakopávací“ složkou kávy je kofein. Podíváme se proto, jaký vliv má na organismus a jak vlastně funguje. Když už zabrousíme do chemie, dozvíte se, kde se bere jedinečná chuť kávy a jak ji správně extrahovat. Už po prvním dílu našeho seriálu získáte „základní vzdělání“ a dostanete chuť experimentovat. Celý článek

2. díl: Není jenom latté a cappuccino

Hned ve druhém díle se mrkneme na všemožné odrůdy nápojů z kávy. A že jich je! Ukážeme si, co je zač espresso, ristretto, lungo, cappuccino, espresso doppio či macchiato, jak vznikla americká káva či jak se chutí liší káva irská, turecká nebo alžírská. A abychom nezůstali jen u faktů, dozvíte se, jak se jednotlivé typy připravují. Celý článek

3. díl: Jak se o kávu starat?

Většinou si kávu koupíme namletou v obchodě a celý proces poznávání končí u zalití horkou vodou. Věděli jste ale, že už po pár dnech na vzduchu začíná káva žluknout, jak ztrácí těkavé látky a oleje? V tomto dílu se proto naučíte, jak tomu zabránit a projdete si cestu, kterou se káva do hrníčku dostala – projdeme celý proces od sklizně až po balení. Celý článek

4. díl: Barista, kouzelník s kafem

Barman rozumí míchaným nápojům, barista zase kávě na expertní úrovni. Co se takový barista dozví na baristickém kurzu? Jaké trendy, značky a vychytávky frčí? Kam zajít, pokud chcete ochutnat skutečně luxusní a precizně připravenou kávu? Jak se tvoří latté art? V tomto díle nakoukneme pod pokličku světa, který se kávou a jejím poznáváním živí. Celý článek

5. díl: I doma můžete s kávou čarovat

Expertem chce být každý, ale nikdo nechce kávě věnovat veškerý volný čas. Naštěstí proto vznikla spousta vychytávek, které umožňují triky baristů aplikovat i v domácím prostředí. Existují napěňovače mléka, ohřívače hrnků nebo různé mlýnky a šlehače. V závěrečném dílu proto zjistíte, co budete na přípravu kávy potřebovat, jak s tím zacházet a jak to ovlivní chuť. Celý článek

6. díl: Je zelená káva zázrak, nebo podvod?

Atraktivním tématem sezóny je zelená káva. Co to ale je? Znamená to, že jen boby neprošly pražením, nebo je v tom něco víc? A skutečně pomáhá při hubnutí? Podíváme se, jestli tento nápoj tělu lahodí či vadí a co si o zelené kávě myslí její konzumenti i odpůrci. Celý článek

 

Další aktuality