basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Jak vybrat kávovar?

19. 12. 2018 - Michal Maňák - Rádce
Dobrá káva může být pro jednoho vzpruhou pro nadcházející náročný den, pro druhého chvilka klidu při odpoledním posezení. Chuť kávy se navíc může lišit dle způsobu přípravy. Jak si tedy vybrat kávovar, aby káva přesně odpovídala vašim představám?

DATART za dobu své existence prodal již statisíce kávovarů. Naše dlouholeté zkušenosti nám dovolily vytvořit si vlastní kávu Nero Caffè, ale také nasbírat zkušenosti s přípravou tohoto lahodného nápoje. Pokud tedy vybíráte kávovar, v tomto článku najdete informace, které se vám mohou při rozhodování hodit. 

Co byste měli vědět před nákupem kávovaru?

  • Pokud si rádi užíváte chuť kávy, vyzkoušejte tu překapávanou. Není příliš silná a můžete jí vypít více.
  • Automatické kávovary umí ve většině případů předehřívat šálky. Naučte se této funkce využívat. Káva si v předehřátém šálku zachová silnější aroma
  • Příprava kávy pomocí moka konvice nabírá na popularitě. Kupte si ji, pokud vyžadujete silnou vzpruhu pro okamžité nakopnutí. Taková káva má výraznou chuť a vysoký obsah kofeinu. Nezapomeňte ale moka konvici hlídat, na konci přípravy je třeba jí odstavit ze zdroje tepla.
  • Doporučuje se minimální tlak 9 barů, optimálních je však 15 barů. Nutné je tento tlak udržet po celou dobu přípravy kávy, což některé levnější modely nedokážou.

 

moka_french_pres

Kávovar na kapsle

Máte rádi kávu bez čekání? Pak se vám budou líbit kapslové kávovary. Jednoduše vložíte kapsli a káva je za chvíli připravená. Mezi těmito přístroji jsou ale velké rozdíly. Jak v samotné kvalitě kávy, tak v její přípravě. Levnější modely nemusí mít dostatečný tlak čerpadla pro opravdu kvalitní espresso, u jiných si musíte manuálně hlídat dávkování vody. Pouze špičkové kapslové kávovary dokáží připravit nejenom pravé espresso, ale také latte macchiato či cappucino. Jsou tedy vybavené nádobu na mléko, které ohřejí na správnou teplotu a umí z něj také udělat nadýchanou pěnu. 

Kde seženu kapsle?
Nákupem kapslového kávovaru se upisujete výrobci, že od něj budete náplně kupovat i v budoucnu. Každá značka většinou sází na vlastní standard, zjistěte si proto, které kapsle jsou ve vašem okolí dostupné, abyste nemuseli kávu objednávat ve specializovaných obchodech. Některé kávovary však umožňují i použití kapslí alternativních výrobců. Spočítejte si i cenu kapslí – pokud pijete kávu často, zrnková káva vyjde klidně i o polovinu levněji na šálek.

U běžných modelů se absence napěňovače mléka obchází pomocí kapslí s mlékem sušeným. To se ale klasickému mléku nemůže chutí ani konzistencí rovnat. Přesto jsou kapslové kávovary oblíbené. Své uživatele si nachází díky jednoduché obsluze, kompaktnímu provedení a mnohdy i pro zajímavý design. Cena za kávu je ale vyšší oproti kávě připravené z automatického přístroje. Do ceny se totiž promítají náklady na kapsle.

Určitou odrůdou kapslových kávovarů jsou zařízení používající tzv. E.S.E. pody. Jedná se prakticky o kapsle složené ze dvou částí: jednou je opakovaně používatelné sítko, druhou je papírová tobolka s odváženým množstvím kávy. Voda pak pod tlakem projde celou kapslí. Výhodou tohoto řešení je snížení nákladů za samotné kapsle, ale i přesné dávkování a standardizace, E.S.E pody jsou vzájemně kompatibilní s kávovary.

e.s.e. pody

Automatický kávovar

Správné espresso má být připravené ze 7 gramů kávy a extrakce by neměla trvat déle než 30 sekund, v šálku má zaplnit objem 25 až 35 ml. Jedna z obrovských výhod automatického kávovaru je přesné dodržení výše uvedeného. A nejen to! Takový kávovar si kávu těsně před přípravou sám namele, zachová tak ještě více chuti a aroma. Dokáže se sám zapnout s předstihem, třeba než ráno vstanete z vyhřáté postele. Příprava voňavé kávy je poté otázkou několika vteřin. Většina automatických kávovarů má také plochu pro předehřívání šálků. Káva připravená do prohřátého porcelánu neztratí nic ze svého aroma a nádherně provoní váš domov.

Pokud máte kromě espressa rádi také latte macchiato nebo cappucino, budete automatický kávovar doslova milovat. Můžete si zakoupit model, který má zásobník na mléko a o tvorbu těchto nápojů se tak postará zcela sám. Pokud není přítomen zásobník na mléko, je k dispozici tryska na horkou páru, pomocí které si mléko jednoduše našleháte. Ta dokáže dodat i horkou vodu na čaj a další nápoje. 

Automatické kávovary se o sebe umí také ve velké míře postarat. Disponují funkcí propláchnutí, odvápnění, čistí vnitřní části a vůbec o sebe pečují. Až v momentě, kdy se například naplní zásobník pro odpad, dají vám vědět, že je třeba něco udělat - v takovém případě práci usnadní vyjímatelné nádoby. Plošinka pro šálek je vhodnější výškově nastavitelná, abyste vždy pohodlně umístili svůj šálek a káva nestříkala okolo.

prekapavac3Překapávaná (filtrovaná) káva

Tato káva je podstatně slabší než například espresso. Je tedy vhodná pro všechny, kteří si u kávy chtějí popovídat a svůj šálek si v klidu vychutnat. K přípravě se používá mletá káva, musíte jí tedy buď umlít, nebo již mletou zakoupit. Při přípravě protéká voda skrz filtr na sedlinu. K tomu se používají filtry papírové na jedno použití, nebo sítka, která lze použít opakovaně.

Pokud budete mít kávová zrnka jemně namleta, bude výsledný nápoj silnější. Naopak, při hrubém namletí kávových zrn bude výsledná káva slabá, jelikož voda kávou proteče rychleji. Překapávaná káva se vyznačuje nahořklou chutí, to kvůli delší době filtrování. Je také řidší oproti běžnému espressu.

Pokud si kávovar řekne o vyčištění, neodkládejte to. Pro kvalitní kávu je potřeba se o přístroj starat.

Moka konvice

Takto připravená káva je typická svou silnou chutívyšším obsahem kofeinu. Pokud si tedy rádi dopřejete pořádný kopanec, který vás vystřelí z pohodlí křesla rovnýma nohama na zem, káva z moka konvice může být to pravé. Příprava je přitom geniálně jednoduchá. Moka konvice se skládá ze tří dílů. Do spodního nalijete vodu, do vnitřního sítka nasypete středně hrubě umletou kávu a pořádně zašroubujete.

Moka káva se klasicky připravuje na plynu. Voda se díky ohřevu přemění v páru, ta následně prochází kávou směrem nahoru, kde opět chladne a ve formě chutného nápoje se zachytává v horní části konvice. Káva z moka konvice má specifickou, lehce připálenou chuť, jelikož se připravuje při varu. 

Tradiční příprava kávy má své osobité kouzlo. Navíc vyniká originální chutí.

Pákový kávovar

Pokud milujete espresso a zároveň je pro vás důležitý samotný rituál přípravy chutné kávy, bude pro vás pákový kávovar to pravé.

Oproti automatickým kávovarům většina pákových variant nemá zásobník na kávu. Umletou kávu je tak nutné před každou přípravou napěchovat do sítka ve speciálním držáku, které se pohybem páky nasazuje na samotný přístroj. Odtud název typu kávovaru.

Výhodou pákových kávovarů je možnost využít takzvané E.S.E. pody, což je již naporcovaná káva v papírových polštářcích. Jelikož je káva napěchována již z výroby, nezašpiníte si sítko a po použití polštářek jednoduše vyhodíte. U drtivé většiny pákových kávovarů musíte hlídat dávkování vody, pouze nejvyšší modely se o optimální množství vody postarají samy.

Pro přípravu chutného a kvalitního espressa se vyhněte pákovým kávovarům s tlakem 3,5 baru. Neobsahují totiž čerpadlo. Přitom minimální tlak čerpadla by měl být 9 barů. Přítomnost čerpadla v kávovaru poznáte podle charakteristického klapavého bručení.

Pákový kávovar vám dá kompletní kontrolu nad připravovanou kávou. Vždy bude přesně dle vás.

A co příslušenství...

Samotná příprava kávy zdaleka nekončí jen u výběru kávovaru samotného, ale je třeba myslet i na příslušenství, které spolu tvoří dokonalý synergický efekt. Jedná se zejména o mlýnky na kávu, napěňovače mléka, konvičky, odměrky na kávu, váhy, teploměry na mléko a v neposlední řadě jde i o pěchovadla na kávu do pákových kávovarů... Povíme si k tomuto tématu tedy něco i blíže.

Mlýnky na kávu

mlynek na kavuPouze díky vhodnému mlýnku na kávu připravíte vaši kávu správně. Jedná se o příslušenství, které patří k těm nejdůležitějším ve světě kávy. Pokud nenamelete kávu dobře, tak nikdy nedocílíte perfektního espressa, kvalitní chuti překapávané kávy nebo chutného šálku kávy z moka konvice. Investice do kávomlýnku vám zaručí skvělý výsledek, jelikož budete mít kávu čerstvě namletou a to se odrazí na finálním výsledku.

V případě, že si přípravu kávy vychutnáváte stejně, jako váš finální výsledek, tak neváhejte a pořiďte si ruční mlýnek na kávu. Vytvoříte si tak prostor pro váš kávový rituál a budete schopni připravit kávu od začátku až do konce sami. Na druhou stranu jsou na trhu i mlýnky elektrické, které celý proces mletí kávy urychlí, což pro vás může být pohodlnější. Pokud zvolíte mlýnek s mlecími kameny, tak získáte perfektně a rovnoměrně namletou kávu. V případě, že zvolíte kávomlýnek s noži, budou kávová zrnka pouze naseká a jejich struktura bude hrubší než z mlýnku kamenného. Na trhu naleznete i tzv. tříštivé mlýnky, ve kterých namelete kávu, a zároveň jsou univerzálně určeny i pro mletí bylin a koření.

Napěňovače mléka

Příprava mléčné pěny pro cappuccino, latte macchiato nebo další nápoje není v dnešní době jen disciplínou pro profesionály. Díky napěňovačům mléka připravíte v pohodlí domova krásnou a nadýchanou pěnu naprosto bez komplikací a velmi rychle. V letních dnech vám pro přípravu frappé poslouží ruční napěňovače mléka, díky kterému bude zpracování studeného mléka hračka.

V případě, že je váš kávovar vybaven tryskou pro šlehání mléka, můžete našlehat mléčnou pěnu pomocí horkého vzduchu. Tuto záležitost ocení zcela jistě milovníci kávy. Pro přípravu mléka je vhodné mít speciální konvičku (např. objem 350 ml, 600 ml nebo 950 ml) určenou pro našlehání horkého mléka. Pokud šleháte mléko pomocí trysky, tak se zcela jistě vyplatí trénovat a nastudovat si doporučenou techniku šlehání mléka, jelikož je tento způsob přípravy mléčné pěny náročnější a vyžaduje trpělivost.

Závěr

Kávovar si dnes můžete zakoupit za pár stovek, ale také za desítky tisíc korun. Rozdíly jsou nejenom v samotné přípravě kávy, ale také v designu a použitých materiálech. Můžete si tak pořídit kousky různých tvarů i barev, z plastu, kovu, nebo i skla. 

Většina výrobci nabízí kávovary v celé paletě barev. Lze tak zakoupit přístroje zelené, modré, červené, či třeba různé barevné kombinace. Kdo říkal, že kávovar musí být vždy černý nebo stříbrný? Klasické modely kávovarů s jednoduše střiženými liniemi střídají extravagantní kousky netradičních tvarů i řešení. 

Váš nový kávovar by vám ale měl především pasovat do kuchyně – je to totiž přístroj, který pravděpodobně do skříně schovávat nebudete…

 

Autor článku

Michal Maňák

Když se někdo narodí v éře počítačů 386, není to ani tak určení data narození, jako spíš diagnóza. Jejími průvodními projevy je posedlost technologickými novinkami, dětská hravost a skepse vůči celosvětovým trendům. Co dělat, když si chcete všechny ty elektronické hračky vyzkoušet na vlastní kůži? Začněte o nich psát. A tak jsem začal a do dneška neskončil...

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

Nejprodávanější produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů
Zadáte-li číslo své iBOD karty, uvidíte u produktů, jakou slevu můžete získat.    
_______