Čím je výjimečná zrnková káva a jaké jsou její druhy?

6. 4. 2021 - Viktória Hollá - Blog
Věděli jste, že káva je druhým nejpopulárnějším nápojem na světě? Není divu, její lahodnou chuť, bohatou pěnu, skvělé aroma či účinky si vychutnává nejeden z nás. Ta nejlepší zrnková káva ve vás každým douškem probudí chuť do nového dne. Ponořte se s námi do jejího tajemství a my vám prozradíme, jaké druhy zrnkové kávy známe, jaké jsou mezi nimi rozdíly a mnohem víc...

kava

O čem se dočtete?

Zrnková káva

Zrnková vs. mletá

Druhy zrnkové kávy

Zrnková káva NERO

Zrnková káva – káva se zlatou korunkou

Ne, zrnková káva ve skutečnosti zlatou korunku nenosí. Pomyslnou korunku jí však dáváme proto, že se obecně považuje za královnu všech káv. Proč? Její kvalita je velmi vysoká a v porovnání s ostatními kávami si udrží své výjimečné vlastnosti mnohem déle.

S pitím zrnkové kávy se pojí i takový proces, který ji dělá kouzelnější, protože si ji musíte „vlastnoručně“ nebo „kávovaroručně“ pomlet, takže si k ní budujete ještě větší lásku. V konečném důsledku si ji tak vychutnáte víc, jelikož ji nejdříve musíte pomlet, pokud ji chcete mít co nejčerstvější.

kava_1

TIP: Mletí kávy je velmi důležité. Čím kratší dobu bude pomletá káva v kontaktu s vroucí vodou, tím jemněji musí být namletá. Pokud kávu plánujete louhovat déle, musí být namletá nahrubo.


Zrnková káva má bez diskuzí nesrovnatelné aroma a chuť. S tím se spojují i nekonečné možnosti chutí, takže si užijete různorodost od kyselejší přes hořčejší až po různé exotické příchutě jako například citrus. Se zrnkovou kávou si přijde na chuť určitě každý, ale především náročnější kávičkář.

Světlým pražením se v kávě zvýrazňují její přirozené vlastnosti, takže bude kyselejší a můžete se spolehnout na ovocnější tóny. Středním pražením se přirozené vlastnosti kávy začínají vytrácetnebude tak kyselá. Tmavé pražení zaručí, že se z kávy kyselost vytratí. Dosáhneme tím hořkosti a chuťových tónů pražení. Proto může pro každého znamenat spojení „nejlepší pražená káva“ něco úplně jiného.

Obrovskou výhodou zrnkové kávy je čerstvost, kterou s žádnou jinou kávou nezískáte. Každá káva si vyžaduje jiné pražení, abychom z ní „vytěžili“ tu nejlepší chuť. U zrnkové kávy navíc neriskujete, že se znehodnotí běžným skladováním či vlhkostí (jako mletá) a čerstvě pražená káva vám vydrží dlouho – pár měsíců.

kava_4

Tip: Nemelte kávová zrna, pokud se je opravdu nechystáte použít, protože ztratí svou výjimečnou chuť.

Proč je zrnková káva lepší než mletá?

Výhody zrnkové kávy už znáte. Nyní se podívejme na zrna té mleté. Mletá káva je sice levnější (což zjevně má svůj důvod), ale pokud toužíte po skutečně kvalitní chuti, s tímto nejprodávanějším druhem kávy svým chuťovým buňkám moc nedopřejete.

Mletou kávu si připravíte rychle a za velmi nízkou cenu. Pokud vlastníte konvici, french press nebo pákový kávovar, mletou kávu určitě uvítáte – její příprava bude rychlejší než příprava zrnkové, kterou je třeba pomlet. Její obrovskou nevýhodou je však právě to, že je už pomletá. Proč?

kava_5

Kromě toho, že je mletá káva náchylnější na vlhkost a zbytečně se tak budete vystavovat plísním, které vaše tělo určitě nepotěší, svou kvalitu ztratí už při lisování. Přijde o oleje a pokud je navíc zpracovaná řekněme „bez lásky“ (neadekvátně), může se její počáteční kvalita snížit. A když si tohle všechno „sečteme“, vyjde nám výsledek = mletá káva nemá tak výraznou chuť (pokud ji teda neporovnáváme s vodou).

Méně kvalitní kávová zrna, z kterých se vyrábí mletá káva, mohou být lehce napadena plísní. Plíseň se může dostat do kávy, když ji nesprávně skladujete, protože většina obalů, v kterých se mletá káva prodává, je zabezpečených tak, aby pohlcovaly vlhkost, čímž předchází tvorbě plísní. Ještě malá připomínka... Nezapomínejte čistit automatický kávovar a mlýnek na kávu, protože plísně se mohou nacházet také v nich! 

kava_8

Tip: Mletá káva má obrovskou výhodu – můžete si z ní vytvořit pleťovou masku, kofein má totiž blahodárné účinky na pokožku.

Druhy zrnkové kávy: Arabica versus robusta

Zrnková káva se dělí na dva druhy: arabica a robusta. Populárnější, resp. oblíbenější bývá arabica, protože se o něco lépe pěstuje, ale kromě toho má jiné vlastnosti než robusta. Arabicu byste si dokonce mohli vypěstovat i doma, není to však nic pro nedočkavce. Trvá totiž několik let, než je úrodná.

kava_3

Na levé straně můžete vidět arabicu, na pravé zase robustu. Robusta je širší, zaoblenější a má rovnou rýhu, arabica je užší, delší a se zvlněnou rýhou.


Robusta je na pěstitelské podmínky citlivější, ale zato má i mnohem intenzivnější chuť. Je hořká, má intenzivní tóny a lidé ji považují za silnější, a to především pro její chuť. A vlastně se nemýlí, protože má podíl kofeinu až 3 % (arabica má až 1,5 %). Robusta vám také dopřeje velmi bohatou pěnu, což s arabicou není až tak časté.  

kava_9

Pokud preferujete spíš ovocnější chuť (nezapomínejme, že káva je ovoce), s arabicou nešlápnete vedle. Její chuť je jemná, chutná, často v ní objevíte množství jemných květinových podtónů. Velmi si ji oblíbili i lidé, kterým je pochuti troška kyselosti na konci každého doušku. V rozmanitosti se meze s arabicou určitě nekladou.

 

Arabica:

Robusta:

Kávovník arabský

Kávovník statný

Nejvíc se vyrábí v Kolumbii a Brazílii

Nejvíc se vyrábí ve Vietnamu

Jednodušeji se pěstuje (i doma)

Náročnější na pěstování

Ovocná, jemná, rozmanitá, kyselejší, sladší

Intenzivní, hořká

Cca 1,2–1,5 % kofeinu

Cca 2,7–3 % kofeinu

Objevte zrnkovou kávu NERO

Naši první zrnkovou kávu NERO jsme na trh uvedli už v roce 2014. Pokud si chcete vychutnat nádherné ráno a ještě krásnější den, zrnkové kávy NERO jsou pro vás tou správnou volbou. Vyrábí se totiž z kvalitních kávových zrn. Vytvořili jsme sérii Premium, Crema, a později i Single Origin, která vás nadchne například čokoládovým nádechem z Tanzánie, kořenitou Etiopií, ale také 100% arabicou bez kofeinu.

kava_11

Série Single Origin skutečně pochází z různých koutů světa a je ze 100% arabicy, kterou jsme upražili na full city ++ (dark roast), abychom potlačili její kyselost, jelikož víme, že většina lidí preferuje spíš hořčejší nádech kávy.

Kávu NERO praží slovenská rodinná pražírna Barzzuz, která kávě dopřeje špičkovou péči. NERO se praží tradiční technologií na bubnovém pražicím stroji. Můžete si dopřát hořké, čokoládové nebo oříškové chutě, slabou kyselost, intenzivní vůni a především bohatou pěnu. Hořkosladký chuťový komplex je velmi oblíbený, proto jsme se snažili vytvořit co nejideálnější kávu, s kterou si můžete vychutnat dokonalé espresso.

kava_10

Kvalitní zrnková káva potěší vaše smysly, tak si ji vychutnejte do posledního doušku!

kava_13

Autor článku

Viktória Hollá

Milý čtenáři, těžko říct, kdo jsem. Nejlépe to asi shrne můj kámoš… telefon, který mi přišel na otestování. Poprosila jsem ho, aby mě popsal (ne doslova): „Viky chce všechno hned! Okamžitě! A je velmi zvědavá. Kdybys jen viděl, co všechno googlí ještě ve tři ráno. Velmi si potrpí na tom, abych jí přehrával kvalitní hudbu. Taky má úchylku na fotky a umění, moje čtyři foťáky jí proto přišly náramně vhod. Všechny fotky si následně uloží na později, že prý je pak využije. No to bych chtěl vidět… nuž, chce to velkou paměť. Mimochodem, ráda tráví čas i hraním her, které ovšem po jednom dni vymaže, protože ji přestanou bavit. Kromě toho se mi pokoušela vybít baterii na parádních filmech, no zvládl jsem to. Ou, a abych nezapomněl, potřebuje parádní obrazovku, protože si ráda kreslí.“
 

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů