DATART v programu DATART pro lidi podpořil další desítku projektů neziskových organizací

04.06.2021

Český elektro prodejce v jarním kole programu společenské odpovědnosti DATART pro lidi podpořil deset společensky prospěšných projektů. Každý rok DATART v rámci programu přerozděluje ve dvou kolech mezi neziskové a příspěvkové organizace v Česku dohromady 600 tisíc korun.

Finanční podporu získal například Nadační fond Kulíšek, který z daru koupí vyhřívanou podložku pro nedonošené děti. „Vyhřívané podložky se mimo porodních sálů používají v postýlkách zejména pro děti, které již nemusí být v inkubátoru, ale ještě nejsou schopny regulovat samy svoji tělesnou teplotu. Ročně neonatologickým oddělením projde okolo osmi set dětí, a u více než poloviny je tato podložky využívána,“ řekla Helena Valo, jedna ze zakladatelek nadačního fondu, který spolupracuje s oddělením neonatologie Fakultní nemocnice v Ostravě.

Za finanční dar v hodnotě padesát tisíc korun pražská organizace poskytující paliativní péči Cesta domů nakoupí léky a zdravotnický materiál pro pacienty domácího hospice. „Léky, zejména léky na bolest a úzkosti, ale i další specifickou medikaci na míru poskytujeme všem pacientům naší hospicové péče. Jsme vděčni za každou finanční pomoc, díky které můžeme vhodné léky nakoupit,“ řekla Lenka Attel z oddělení fundraisingu Cesty domů.

Mezi obdarovanými je také spolek Rozum a Cit z Prahy, který z finančního daru pokryje náklady na koordinátora odlehčovací péče pro pěstounské rodiny nebo také organizace Naděje ze Vsetína provozující ambulantní a terénní sociální služby pro lidi s lehkým i těžkým mentálním a kombinovaným postižením. V rámci programu DATART věnoval také elektrospotřebiče, o které žádala Charita Uherský Brod, Krajská nemocnice Tomáše Bati nebo například Sociální služby města Doksy.

Program DATART pro lidi je určený pro neziskové a příspěvkové organizace, které na realizaci svých projektů mohou žádat o finanční podporu prostřednictvím přihlášky na webových stránkách společenské odpovědnosti DATART. Finanční grant mezi žadatele přerozděluje v průběhu roku dvakrát, vždy května a listopadu. Organizace mohou hlásit své projekty z oblasti sociální, environmentální, vzdělání, vědy a výzkumu.