Vaření na indukci: Výhody, které vás přesvědčí

22.07.2021

Vaření na indukci je rychlé, přesné, bezpečné a jednoduché na ovládání i čištění. Samotná indukční technologie sice není novinkou, ale měli byste vědět, že jde o špičkové řešení, na které nedají dopustit ani profesionálové. I ve vaší kuchyni může nová indukční varná deska nebo indukční sporák způsobit malou revoluci. Zodpovíme si otázky, které kupující zajímají, a představíme základní výhody této metody ohřevu.

O čem se dočtete:

Jak indukce funguje?

Ve světě kuchyňských spotřebičů zastávají moderní technologie, funkčnost a výkon přední místa. Jinak tomu není ani v případě spotřebiče, který hraje hlavní úlohu ve varné zóně. Zatímco plynová a sklokeramická varná deska vytváří teplo bezprostředně na varné ploše, indukční varná deska nemá za úkol zahřívat „sebe” a plýtvat energií do prostředí.

Indukční cívky odevzdávají prostřednictvím elektromagnetického vlnění energii přímo do varné nádoby. V hrnci, který je vyrobený z feromagnetického materiálu, potom vznikají vířivé tepelné proudy a uvolněné teplo se postará o jeho rychlé zahřívání. Indukční varná deska tedy vytváří teplo přímo v nádobí a bez pochybností můžeme potvrdit, že jde o účinné vaření bez tepelných ztrát do okolí.

Jaké nádobí je vhodné na indukci?

V souvislosti s vařením na indukční varné desce se uvádí používání speciálního nádobí, které je kompatibilní s indukcí. Aspoň tak zní základní informace. Zřejmě ovlivnily mnohé nakupující, kteří zvažovali, zda je lepší koupit sklokeramiku, nebo indukci.

Současné moderní nádobí už je však ve většině případů vhodné na všechny typy ohřevů – plyn, sklokeramiku i indukci.

Dokonce i vaše starší hrnce mohou být feromagnetické a ani o tom netušíte. Zjistíte to podle toho, že je možné na jejich dno přichytit magnet. Samozřejmě, že na krásné lesklé varné desce se lépe vyjímá nová sada hrnců. Pokud si chcete vylepšit svou výbavu, zaměřte se na nádobí označené cívkou (viz obrázek).

Připojení na 230 V, nebo 400 V?

Pokud se chystáte rekonstruovat kuchyň a zvažujete, zda se vyplatí přechod z plynu na indukci, pak určitě přemýšlíte, jak zapojit indukční varnou desku. V první řadě se vždy řiďte přiloženým manuálem a pokud si na instalaci indukce do pracovní desky netroufáte, neváhejte využít služby odborníků. Jde o elektrický spotřebič, který na svůj plný výkon bez omezení obvykle potřebuje třífázový jistič (připojení na 400 V). Dobrou zprávou však je, že už téměř 80 % indukčních desek nabízí možnost nastavit maximální výkon desky podle používaného jističe v domácnosti. To znamená, že indukční varnou desku můžete připojit na 230 V bez zásahu do elektrické sítě.

Na místě je však jedna otázka: Má to vliv na používání desky? Pravdou je, že nemůžete zapnout všechny zóny najednou na maximální výkon, protože chytrá elektronika se postará o vyladění výkonu, aby nevyhodila jistič. Ze zkušeností uživatelů vyplývá, že ani zapojení na 230 V reálně nezpůsobuje žádné omezování. Vaříte podstatně rychleji a efektivněji jako na plynu. 

Sklokeramika, plyn, nebo indukce – Porovnání, které vás přesvědčí

Tato trojka má už v českých kuchyních své stabilní místo. S každou z nich se pojí určité výhody a nevýhody.

  • Vaření na plynu se dá považovat za tradiční a generacemi oblíbené, ale pravdou je, že v porovnání s moderními varnými deskami je na tom z hlediska energetické efektivity hůře. Teplo se totiž šíří i do prostředí a prvky plynové varné zóny zůstávají horké dlouho po dovaření. Kromě toho se za nevýhodu považuje náročnější čištění. Nemluvě o tom, že v nových lokalitách na výstavbu domů nemusí být připojení na rozvod plynu.
  • Podstatně lepší výsledky z hlediska nakládání s energií už nabízí sklokeramická varná deska. Využívá 4 elektrické topné spirály ukryté pod hladkou deskou, které po zahřátí přenáší teplo do hrnců. Výhodou je cenová dostupnost, nenáročná údržba, moderní a úhledný design, ovšem slabinou je setrvačnost. Plocha je po vypnutí a odebrání hrnce ještě několik minut horká. Navíc, pokud obsah hrnce přeteče, už za okamžik se objeví na varné ploše připáleniny.
  • Indukční varné desky jsou považovány za sprintery. Při porovnání rychlostí ohřevu hravě porazí plyn, sklokeramiku, dokonce i rychlovarnou konvici. Zahřívání hrnce je až překvapivě rychlé a přesné. Indukční deska není zahřívaná, proto nehrozí riziko vzniku připálenin, dokonce je už krátce po odebrání hrnce bezpečná na dotyk. Velkou předností je okamžitá reakce na regulaci výkonu, přepojení varných zón podle velikosti hrnce, minimální tepelné ztráty do okolního prostředí a vysoká úroveň bezpečnosti provozu.

 

druh desky doba na uvaření 2 litrů vody
indukční 6 min.
sklokeramické 8 min.
plynové 9 min.

Indukční varné desky a jejich výhody

Vaření, které šetří energii

Ohromná efektivita přenosu tepla přímo do hrnců činí z vaření na indukci vítěze v kategorii energetické úspornosti. Indukční varná deska zahřívá pouze průměr dna hrnce, žádné okolí navíc.

Rychlá příprava jídla

Nemusíte čekat na zdlouhavé nahřívání. Neplýtvá teplem na zahřívání desky, soustředí se jen na ohřev hrnců. Pokud jste v průběhu zahřívání vody na těstoviny měli ve zvyku odběhnout, u tohoto typu desky zůstaňte. Voda v hrnci zavře několikrát rychleji v porovnání s jinými druhy varných desek.

Přesná regulace pro perfektní výsledky

Už žádné posouvání po desce a hledání zóny s optimální teplotou! Výhodou indukce je přesná a rychlá regulace, s pomocí které můžete nastavit takovou teplotu, jakou váš pokrm potřebuje – ať už rychlé dosažení bod varu, nebo udržování čokolády v tekutém stavu bez připálení. A to všechno doslova na pár dotyků. Zlepšování kulinářských schopností nebylo nikdy jednodušší!

Extra jednoduché čištění

Kromě toho, že je indukční varná deska perfektně hladká a navržená s důrazem na odolnost, díky technologii indukce se nezahřívá a zůstává chladná. Pokud se i tak stane, že pokrm z hrnce uteče, nevznikají připáleniny. Nečistoty stačí setřít hadříkem a desku zlehka přeleštit.

Bez rizika popálení

S předcházející vlastností úzce souvisí i další významný benefit. Indukční varné desky zahřívají pouze samotný hrnec a zbývající „nevyužitá” plocha zůstává chladná. V momentě, kdy dovaříte a hrnce z desky sundáte, je bezpečná na dotyk a nehrozí riziko popálení.

Jaká nádoba, taková zahřívaná plocha

Indukční varné desky nejen rozpoznávají průměr hrnce, ale zároveň můžete mezi sebou varné zóny „přemístit” a spojit v případě, pokud potřebujete jídlo vařit v nádobě nestandardních rozměrů (například oválný pekáč). Spojit můžete nejen dvě zóny vedle sebe, ale flexibilně také všechny čtyři najednou.

Nadčasový minimalistický design

Žádné mřížky a vystupující ovládací prvky, jen jednoduchý, přehledný dotykový panel, který precizně splývá s minimalisticky zpracovanou varnou deskou.

Novinky se zabudovaným odsáváním

Zajímavou funkcionalitou je propojení indukční varné desky s odsavačem par, který automaticky zvýší svůj výkon v závislosti na tom, co se právě na indukci vaří. Tuto vychytávku nabízí například indukční varné desky Electrolux. Kromě toho jsou však na trhu i exkluzivní indukční varné desky se zabudovaným odsáváním přímo ve varné ploše. Tato dokonalá souhra vnáší do vaření úplně nový rozměr!

Nejen vestavěná varná deska, ale i sporák

Trend vestavěných spotřebičů vnesl do kuchyně eleganci a podpořil smysl pro dokonalost. Své o tom ví výrobci indukčních varných desek. Jak už tušíte, jde o vestavěné spotřebiče, které můžete výborně sladit s celkovým stylem kuchyně a dokonce je nakombinovat v detailech s troubou či odsavačem par. Co však dělat, pokud právě nestojíte před rozsáhlou rekonstrukcí kuchyně, ani nezařizujete kuchyň v novém bydlení, ale oslovilo vás vaření na indukci? Máme pro vás řešení!

Indukční sporák je samostatně stojící spotřebič, který plnohodnotně zastoupí váš starší sporák. Cenově se čím dál víc přibližuje sklokeramickým modelům a k dostání je v různých barvách i šířkách. Jeho součástí je trouba s ideálním objemem průměrně 70 l a varná deska fungující na principech indukčního ohřevu. I vy tak můžete vařit rychle a úsporně na sporáku s indukční deskou v moderním provedení!
 

Další aktuality