Jak vybrat sporák, troubu nebo varnou desku

21.08.2020
Poradíme vám, jestli koupit kompletní sporák, nebo samostatnou troubu a varnou desku, a jaké typy jsou nejvhodnější do jaké domácnosti a pro jakého uživatele.

Electrolux EIS7548
Vyberte si sporák nebo kombinaci varné desky a pečicí trouby, které dokonale splní vaše požadavky (na obrázku Electrolux EIS7548).
 

Sporák, případně samostatná trouba a varná deska, je nedílnou součástí jakékoli kuchyně, ať už jste mladí, nebo staří, ať už vaříte jen pro sebe, nebo pro šestičlennou rodinu… Jak ale při vybavování kuchyně vybrat mezi doslova stovkami nabízených produktů?

V dnešním článku vám představíme různá řešení, rozdíly mezi typy sporáků, trub a varných desek, vysvětlíme základní parametry i představíme pokročilé funkce, jež možná neznáte, ale určitě by se vám mohly hodit.

Obsah článku:

S kvalitním sporákem může být vaření opravdu výrazně snadnější a zábavnější,
ale zároveň také profesionálnější a preciznější.

Sporák, nebo oddělenou troubu a varnou desku?

Nejprve si musíme ujasnit pojmy: Sporák = Pečicí trouba + Varná deska. Častý dotaz zní, kdy je vhodnější kombinovaný sporák a kdy by měla trouba stát odděleně od varné desky. Odpověď najdete v rozložení pracovního prostoru v kuchyni.

Pokud nebojujete s prostorem, zvolte oddělenou variantu – vestavná trouba umístěná na úrovni pasu je bezpečnější i praktičtější, a možná ji ještě dokážete chytře skloubit s mikrovlnkou nebo myčkou. Desku si pak můžete umístit na nejpraktičtější místo v kuchyni, například s dostatkem pracovního prostoru po obou stranách, ve vhodné pozici vůči dřezu atd.

Electrolux EOB8S31X
V moderních kuchyních je obvyklejší vestavná trouba ve výšce pasu.
 

Indukční sporák Electrolux Inspiration EKI6451AOXIndukční sporák
Electrolux Inspiration EKI6451AOX

Ve starších kuchyních byl nicméně sporák obvyklejší, takže na něj máte vyhrazený prostor a změna dispozic by vyžadovala složitou, ne-li nemožnou rekonstrukci. Také jde o logickou volbu v menších kuchyních, kde se varná deska a trouba umisťují na jedno místo právě v podobě sporáku, jenž vám ušetří prostor. Každopádně nejde o špatné ani zastaralé řešení, seženete velmi kvalitní sporáky s moderními funkcemi.

A jaké typy sporáků existují? (V následujících částech článku si je představíme důkladněji.)

• Elektrický: Elektrická trouba + Sklokeramická deska / Indukční deska / Litinové hořáky

• Plynový: Plynová trouba + Plynové hořáky

• Kombinovaný: Elektrická trouba + Plynové hořáky

Trouba: Elektřina, nebo plyn?

Začneme stručně: Pokud máte přívod plynu, můžeme doporučit plynovou varnou desku, ale troubu volte raději elektrickou.

Plynové trouby totiž nabízejí ohřev zespoda, takže mohou pokrmy vařit/péct nerovnoměrně (když to vezmeme do extrému, tak bude jídlo na dně připálené a nahoře syrové).

Nepomáhá ani ventilátor. Celkově také plynové trouby nevynikají příliš dobrou (a už vůbec ne přesnou) regulací teploty.
 

Pokud je to aspoň trochu možné, volte elektrickou troubu.

Jakou šířku a jaký objem trouby zvolit?

Sporáky i samostatné desky a trouby se vyrábějí ve standardních rozměrech; konkrétně vybíráte šířku. V první řadě jste limitováni prostorem (šířkou kuchyňské skříňky na vestavbu nebo mezery v kuchyňské lince). Dále byste měli zvážit, jak často a pro kolik lidí vaříte/pečete. Šířka se různí, nejčastěji dosahuje hodnot 50, nebo 60 cm, ale máme v nabídce i 90cm modely, byť nejsou vyloženě běžné (a pozor také na kompatibilitu plechů; ne do každé trouby padne „univerzální“, neznačkový plech).

Od šířky se pak logicky odvíjí objem. Ten standardně začíná u 60–65 litrů (u normální, rodinné trouby), ale stále častěji narazíte i na trouby s vyšším objemem 70+ litrů.

Mějte také na paměti, že šířka a objem nejsou zásadní jen v situacích, kdy byste pekli obřího krocana jako Američané na svůj Den díkuvzdání. I kdybyste z hlavních chodů nejčastěji připravovali jen standardní pekáč s jídlem, tak platí, že na větší plech se vejde více cukroví, větší domácí pizza… Menší trouba tak znamená více práce, protože pečete navíckrát.

Electrolux Inspiration EKI6451AOX
 

Pokud zrovna nežijete dlouhodobě sami v garsonce, stojí větší šířka/objem za zvážení.

Deska: Indukční, plynová, nebo sklokeramická?

Rozumnou volbou je z našeho pohledu indukční deska (ať už samostatná, nebo jako součást sporáku). Jsou opravdu velmi účinnévýkonné (takže rychle ohřívají), nemají téměř žádné zbytkové teplo (sama o sobě plocha nehřeje – ohřívá se pouze od toho, že je na ní například hrnec s horkou vodou, a když ho sundáte, plotýnka velmi rychle vychladne). I proto se mimořádně snadno čistí (nečistoty stačí setřít).

Nevýhodou je nutnost použít nádobí z magnetických materiálů, které je sice běžné a není drahé, ale jde o něco, co „v obchodě při nákupu pánvičky musíte zkontrolovat“. Také bývají indukční desky v porovnání se sklokeramickými o něco dražší, i když ne o moc a seženete bez problémů i modely s cenou, jež odpovídá konkurenčním technologiím. Poslední zásadní nevýhodou je křehkost. Nemusíte se bát, že by vám deska praskla, když se na ni zle podíváte – samozřejmě je vyrobená bytelně, z tvrzených materiálů. Pokud byste na ni ale upustili sedmilitrový hrnec s vývarem, moc šancí jí nedáváme (zatímco plynový sporák by mohl přežít zcela bez úhony).

Miele KMDA 7633 FL
Luxusní indukční deska Miele KMDA 7633 FL s integrovaným odsáváním par.
 



Jak jsme psali výše, plynovou troubu sice rozhodně nedoporučujeme, ale desku ano. Nabízí levný a rozumně efektivní provoz a přesnou regulaci výkonu. Také mají velkou výhodu v tom, že jsou z principu velmi odolné – není náhoda, že se plyn používá v profesionálních kuchyních, kde se nádobím občas s prominutím „třískne“ nebo se po roštu posouvá. Na sklokeramické/indukční desky musíte být mnohem opatrnější.

Nevýhodou je například komplikovanější čištění (sejmout rošt, vydrhnout plochu desky + roštu samotný…). Také se musíte smířit s tím, že vaření na plynu = vaření na intenzivním ohni, takže rošt, plotýnky i jejich okolí zůstávají déle horké. Jinak se ale o bezpečnost při vaření na plynu nebojte – pokud máte normálně bezpečné rozvody, profesionálně nainstalované spotřebiče atd., tak vězte, že různé chytré jisticí ventily (StopGas), systémy automatického zapalování apod. dělají z kombinovaných sporáků / plynových varných desek naprosto standardně bezpečné spotřebiče.

Bosch PPQ7A6B20
Plynová varná deska Bosch.
 


Sklokeramické desky jsou levnějšími příbuznými desek indukčních. To rozhodně neznamená, že by byly špatnou volbou – i ony mají své výhody a nevýhody. Kromě ceny potěší rozumnou účinností i tím, že na ně můžete používat jakékoli nádobí.

Plocha se zahřívá, takže chladne déle než u indukční desky, ale pořád relativně rychle. Se zahříváním také souvisí mírně náročnější čištění – zůstává totiž výhoda hladkého povrchu, ale zbytky jídla se k němu připečou. Platí také to samé, co jsme psali u indukčních desek ohledně křehkosti / náchylnosti na poškrábání.

AEG Mastery HK654070IB
I sklokeramická deska může nabízet chytré zóny (na obrázku dvojitá zóna AEG Mastery HK654070IB).
 


​Siemens Domino ER3A6BD70
Úzká varná deska 
Siemens Domino ER3A6BD70.

Existují i sporáky s litinovými plotýnkami, ale ty jsou zaprvé neefektivní, zadruhé nepraktické, takže je nemůžeme doporučit. Samozřejmě pokud kupujete malý přenosný vařič například na chatu, tak litina není problém (ale i vařiče se mimochodem dělají indukční).

Jaké hořáky / varné zóny zvolit?

Nejčastěji se pořád setkáte se zlatým standardem: čtyři různé velké varné zóny nebo plynové hořáky, na které umísťujete hrnce a pánve příslušné velikosti. Nejsme rozhodně proti a většině lidí bude takové rozložení dostačovat i vyhovovat.

Lepší modely ale čím dál častěji nabízejí vyšší počty hořáků/zón nebo různě vylepšená rozložení. (Nejen) milovníci asijské kuchyně ocení speciální wok hořák. Na indukčních deskách zase najdete univerzální zóny, jež se přizpůsobí velikosti hrnce, nebo si dokonce poradí s oválným pekáčem.

A určitě musíme zmínit i malé domino desky (to už tedy mluvíme výhradně o deskách samostatných), které jsou zúžené a nabízejí například jen dvě varné plochy – velikostí tedy přibližně odpovídají již zmíněnému přenosnému vařiči. Hodí se do garsonek, hotelových apartmánů, na studentské koleje… Kamkoli, kde vaříte spíše příležitostně, ne pro velkou rodinu. (A abychom zmínili skutečně všechny možnosti, tak v takovém případě můžete zvážit i minitroubu.)


AEG Mastery IKE64450XB
Chytré zóny na desce AEG Mastery IKE64450XB

Ve způsobech čištění trouby jsou velké rozdíly

Víte, jak standardně, tedy ručně vyčistit troubu, když na to nemáte „chytrou funkci“? Ideálně po každém vaření, hned jak vychladne. Pokud čištění zanedbáte, můžete na extrémně připálené zbytky zkoušet různé triky s jedlou sodou a octem a dát pořádně zabrat svalům na rukách; a výsledky nejspíš stejně nebudou dokonalé.

Proto jednoznačně – z vlastní, osobní zkušenosti – doporučujeme trouby s čisticí/samočisticí funkcí. Vždycky budete muset trochu zapracovat i vy (konkrétně setřít zbytky po čištění), ale rozdíl v náročnosti údržby je extrémní. Následující metody nabízejí napříč svými modely snad všichni výrobci.

Parní čištění

Trouby s parní funkcí většinou nabízejí také parní čištění, kdy na dno nalijete dané množství vody, páry uvolní nečistoty a vy je pak setřete. Pokud takto troubu čistíte pravidelně, jde o docela spolehlivý a relativně nenáročný způsob, jak ji udržovat v dobrém stavu. (Teoreticky jde o trik, který můžete použít v každé troubě, ale samostatná funkce by měla zajistit lepší výsledky.)


Pyrolýza

Pyrolytické čištění je založené na extrémně vysokých teplotách. Trouby mají povrch z odolného materiálu, který snese vnitřní teplotu, jež může dosáhnout klidně i 500 °C (mezi bezpečnostní opatření patří například zamčená dvířka). Po určité době, např. 90 minutách, je proces u konce, nečistoty jsou spálené. Vy jen setřete popel ze dna.


Katalytické čištění

Stěny trub s podporou katalytického čištění tvoří vložky se speciálním povrchem, který je opravdu „samočisticí“. Nečistoty samy zoxidují a vypaří se, vy troubu jen zapnete na standardní teplotu (například na 200–250 °C na 60–90 minut) a pak jen vytřete dno hadříkem bez chemikálií. Nevýhoda je, že se vložky musejí po několika letech vyměnit. Také si musíte dát pozor, jestli jsou vložky s povrchem na všech stranách, nebo například jen vzadu.


 

Vzhledem k tomu, že u sporáku stejně probereme zvlášť pečicí troubu a varnou desku,
jsou naše tipy v tomto článku univerzální, ať už se rozhodnete pro kterékoli řešení.

Na co ještě při výběru myslet?

Základ máte rozhodnutý, základní filtry vyhledávání navolené… Nabídka je ale pořád široká. Zužte ji tím, že si ujasníte svoje preference ohledně ovládání, bezpečnostních vychytávek a speciálních funkcí.

Zvažte, jaké ovládání vám vyhovuje

Nedá se jednoznačně říct, jaký druh ovládání je nejlepší – hodně záleží na vašich preferencích. Plynové desky a velké množství sporáků/trub zůstává u standardních otočných knoflíků/voličů, jež umožňují plynulou regulaci.

Alternativou jsou fyzická tlačítka nebo dotykové ovládání, které je plně digitální, takže přesné, ale na druhou stranu většinou odkrokované (plyn si výkonově regulujte od nuly do sta procent, indukční deska má například 10 daných stupňů výkonu).

U trouby/sporáku každopádně doporučujeme displej. Nemusí jít o extrémně chytrý spotřebič, ale aspoň minutku, odložený start nebo automatické vypnutí po určitém čase by nabízet mohl.

Electrolux KOE8P81Z
Ovládací panel s displejem na Electrolux KOE8P81Z.

Bezpečnost na prvním místě

Vaření na domácích spotřebičích je dlouhodobě bezpečné, ale výrobci i tak přicházejí s novými vychytávkami, jež možná neznáte, pokud jste například nový sporák nepořizovali delší dobu.

Standardem je dnes dětská pojistka, která brání nejen zapnutí spotřebiče dětmi, ale také tomu, aby například během vaření změnily nastavení. Kromě této „aktivní“ ochrany existuje také pasivní, již ocení i dospělí – chladná dvířka. Pokud pečete při 250 °C, tak dvířka logicky nebudou jako led, ale vícevrstvé sklo velmi dobře izoluje a neměli byste si ublížit, když se skla dotknete. Podobně vás pak chrání indikátory zbytkového tepla na indukčních a sklokeramických deskách, které zhasnou až ve chvíli, kdy je daná varná zóna dostatečně vychladlá.

Při otevírání trouby si sice pořád musíte dát pozor na unikající páru při příliš rychlém otevření dvířek (což je chyba, kterou obvykle člověk udělá jednou a velmi dobře se z ní poučí), ale manipulace s pokrmem je následně jednodušší a bezpečnější, pokud vaše trouba nabízí teleskopické výsuvy.

Electrolux Inspiration EKI6451AOX
Indukční sporák Electrolux Inspiration EKI6451AOX nabízí praktické teleskopické výsuvy.
 

Další a další bezpečnostní senzory se pak starají o eliminaci nehod. Deska pípá, pokud něco položíte nebo vylijete na dotykové ovládání a hrozilo by samovolné spuštění spotřebiče (nebo změna nastavení). Trouba také nezahálí a – jak jsme již říkali – důsledně zamkne dvířka, pokud spustíte 500 °C pyrolýzu…

Pořád platí a vždy bude platit, že při vaření musíte být opatrní, že spotřebiče (plynové i elektrické) by měl instalovat (a samozřejmě také opravovat) odborník, že byste je měli mít při používání pod dohledem… Ale také můžeme jednoznačně říct, že jsou úžasně bezpečné a ještě čím dál bezpečnější s každou novou generací modelů.

Miele KM 2010
Plynové varné desky dnes nabízejí např. bezpečnostní ventily (na obrázku Miele KM 2010).
 

Funkce, jež vám vylepší nebo usnadní život

Některé „extra“ funkce už jsme zmínili výše – například wok hořák, detekci velikosti hrnců nebo možnost pracovat na indukční zóně s oválným nádobím, časovače, čisticí systémy, bezpečnostní funkce

I v případě, že hledáte standardní sporák/troubu/desku v běžné ceně dejme tomu 5–30 tisíc korun, určitě vám doporučujeme, abyste si prohlédli nejdražší a nejlépe vybavené modely. Možná najdete funkci, které je pro vás zásadní, a která přitom rozhodně nemusí být výsadou nejdražších modelů; naopak vám pomůže zúžit výběr v rozsáhlé nabídce běžně vybavených spotřebičů.

AEG Mastery HKB75540NB
Plynová deska AEG Mastery HKB75540NB s wok hořákem.
 

Mezi takové funkce může patřit booster – častá výbava indukčních desek. Booster (každý výrobce mu může říkat jinak) umožňuje krátkodobé použití vysokého výkonu, například když na zónu položíte hrnec se studenou vodou a chcete ji velmi rychle přivést k varu. Jde o nedocenitelnou funkci, která vám při vaření ušetří dlouhé minuty.

Podobně užitečná je funkce Stop & Go (nebo podobně nazvaná), která sníží výkon tak, že si můžete odběhnout například za pošťákem, bez obav, že by se jídlo připálilo či přeteklo (nebo naopak že byste museli přerušovat vaření a pokrmy vychladly). Až se vrátíte, jedním kliknutím se vrátíte na předchozí nastavení.

U trouby je zásadní nabídka pečicích režimů. Kromě horního/spodního ohřevu je dnes základ horkovzdušný ohřev, ale výjimkou nebývá ani možnost grilování, rozmrazování nebo již zmíněného parního vaření či pečení.

Electrolux EKI54970OX


Trouby také lákají na automatické režimy vaření, jež například fungují tak, že se trouba nahřeje na automaticky přednastavenou teplotu a pípne, vy do ní vložíte např. kuře o určité hmotnosti, trouba si sama nastaví časovač, po půlhodině pípne, abyste kuře otočili, a pak už sama pečení ukončí ve vhodnou dobu.


Asistované vaření v podání Electrolux (např. Electrolux KOE8P81Z).
 

S tím pak souvisí například udržování teplého jídla (Keep Warm). A pokud jste nároční, můžete u vybraných modelů nahřívat talíře (Plate Warming) nebo například kontrolovat propečení steaku pomocí teplotní sondy, … Nabídce funkcí se dnes opravdu meze nekladou.

Několik konkrétních příkladů na závěr

Myslíme a doufáme, že jsme výběr popsali přímočaře, ale na závěr si ještě představíme několik konkrétních scénářů:
 

1) Mám malou nebo starší kuchyni s místem na sporák. A mám přívod plynu.
Doporučujeme  kombinovaný sporák, tedy sporák s elektrickou troubou a plynovou deskou.


2) Mám malou nebo starší kuchyni s místem na sporák. A nemám přívod plynu.
Doporučujeme sporák s elektrickou troubou a ideálně indukční (nebo sklokeramickou) deskou.


3) Mám moderní/prostornou kuchyni nebo si ji právě navrhuji. A mám přívod plynu.
Doporučujeme samostatnou vestavnou troubu a samostatnou desku, klidně plynovou.


4) Mám moderní/prostornou kuchyni nebo si ji právě navrhuji. A nemám přívod plynu.
Doporučujeme samostatnou vestavnou troubu a samostatnou desku, ideálně indukční.


5) Potřebuji ušetřit každý centimetr, vařím si na koleji / na chatě jednou za čas.
Klidně vybírejte domino desky nebo minitroubu. V krajním případě, pokud vaříte improvizovaně, postačí malý přenosný vařič.


6) Vařím často, rád/ráda, ve velkém, experimentuji s náročným pečením a exotickými pokrmy…
Doporučujeme, abyste si dopřáli lépe vybavené modely, například desky s wok hořáky, trouby s velkým objemem
a teplotní sondou… A také abyste mysleli na své pohodlí a zvolili například podporu pyrolytického čištění.

 

Všechny sporáky Všechny pečicí trouby Všechny varné desky

 

Další aktuality