Zařekli jste se, že letos konečně vyzkoušíte sami upéct nějaké dobré cukroví na vánoční stůl? Máte ale tak trochu obavy, protože jste se vždy dostali až k hotovému? Žádné strachy, se správnou přípravou to určitě zvládnete. Tak jdeme na to, uvidíte, že na sebe budete pyšní!
O čem se dočtete:
Dvakrát přemýšlej, jednou peč
Nebo dvakrát važ, jednou peč? Tak jak tak, přípravu vánočního cukroví je třeba dobře promyslet. Skvělé je, pokud si každý člen rodiny na talířku najde svůj oblíbený druh. Někdo dává přednost plněným indiánkům a někdo zase jednoduchému kouzlu slepovaného lineckého. Není nutné za každou cenu zaplnit komoru dvaceti druhy. Jděte na to chytře!

Domluvte se s mámou, tchyní, sestrou či kamarádkami a druhy cukroví si mezi sebou rozdělte. Pokud má vaše maminka takové pracny zkrátka už léta v oku a její recept je nepřekonatelný, zkuste vy něco jiného. O svátcích se určitě rádi několikrát potkáte, takže s sebou vezmete krabici na ochutnání. Na vašich stolech pak bude pestrý výběr. A pokud vás letos čeká premiéra, nemusíte se bát. Vyzkoušejte třeba nepečené raw cukroví. Je zdravější a troubu nebudete muset ani zapínat.
A jaké cukroví je vlastně v českých domácnostech nejoblíbenější? Mezi tradiční favority patří:
- zdobené perníčky
- linecké cukroví
- vanilkové rohlíčky
- vosí hnízda
- pracny
- marokánky
- plněné ořechy

Načasování je důležité
Tak, už jste rozhodnutí, na kterých dobrotách si pochutnáte? Teď je načase si jednotlivé druhy dobře rozplánovat. Perníčky vyžadují více času, naopak náplně třeba do oříšků připravujte až nakonec.
1. advent
- Cukroví bez krémů a náplní: perníčky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, pracny, kokosové cukroví, linecké, čajové pečivo
2. advent
- Linecké, ořechy a plněné druhy
3. advent
- Nepečené a krémové cukroví, máslové a pudinkové krémy, různé kuličky, vosí hnízda

Pomocníci do kuchyně
S přípravou vánočního cukroví vám mohou výrazně pomoci různí pomocníci do kuchyně. V první řadě se jen tak neobejdete bez pořádného kuchyňského robota.
Velkou oblibu získala v této kategorii značka Bosch s řadou MUM, léty ověřená ETA a další. Především si pohlídejte, aby měl robot dostatečný příkon (min. 700 W), uměl hníst a využíval planetární systém míchání, díky kterému se veškeré ingredience rovnoměrně smíchají a nebudou ulpívat na stěnách. Pokud máte rádi nádech retra, můžete si na pomoc vybrat stylový retro model.

Potřebujete s výběrem robota poradit? Mrkněte se do našeho článku Jak vybrat kuchyňského robota.
Tak, to hlavní už máte. Co dál bude potřeba?
Abyste neztráceli čas a energii při přípravě, určitě se bude hodit více pečicích plechů. Zkontrolujte také, jestli už není čas na jejich výměnu. Zatímco budete vytahovat první várku cukroví, druhá už bude nachystaná na plechu přímo do trouby. A pokud si nechcete zbytečně špinit kuchyňskou linku, pořiďte si silikonový vál na těsto.
Při samotné výrobě rohlíčků, pracen a dalšího cukroví by jistě přišla vhod také silikonová forma na konkrétní druh. Nemusíte tak pracně tvarovat každý kousek. Díky této formě uděláte najednou klidně 20 vanilkových rohlíčků. Myslete také na to, v čem hotové cukroví uskladníte. Vhod přijdou velké papírové krabice, ale také dózy a plastové krabičky.

TIP: S těstem na perníčky, ale i další dobroty vám může pomoci také domácí pekárna.
Rady a tipy pro dokonalé výsledky
- Mouku před použitím prosejte přes jemné síto. Krásně se tak provzdušní a cukroví bude nadýchanější.
- Linecké těsto slepujte marmeládou až tehdy, jakmile vychladne. Teplé kousky se snadněji zlomí.
- Ozdoby sypejte na tekutou, nezatuhlou čokoládu, jinak vám na polevě nebude držet.
- Těsto na perníčky nechte uležet v lednici alespoň dva dny.
- Hotové perníčky vložte do krabice a přidejte k nim rozkrojené jablko, aby změkly. Uložte je na chladné, vlhké místo.
- Všechny suroviny, které na cukroví využíváte, by při zpracovávání měly mít pokojovou teplotu (týká se např. i vajíček).
- Připravujete čokoládovou polevu? Zapomeňte na mikrovlnku a nechte ji rozpustit ve vodní lázni.

- Upečené cukroví nenechávejte chladnout na plechu! Protože je rozehřátý, kousky se na něm ještě „dodělávají“ a mohli byste je snadno spálit.
- Používejte poctivé máslo, žádné rostlinné tuky ani náhražky. Na chuti to jde opravdu poznat.
- Plněné cukroví skladujte v lednici nebo v místnosti s teplotou do 10 °C.
- Zpracováváte těsto? Vždy nejprve smíchejte suché ingredience a až poté přidejte tekuté.
Jednoduchý recept na tartaletky s karamelem
Ingredience:

Postup:
Těsto na košíčky si připravte den předem. Všechny suroviny smíchejte v kuchyňském robotu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přisypat trochu mouky. Je těsto moc suché? Kápněte do něj trošku studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do chladničky.
Na druhý den těsto vmačkejte do připravených formiček na košíčky (využít můžete klidně také košíčky na muffiny). Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 10–15 minut. Jakmile košíčky zezlátnou, je hotovo.
