basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Kulinářovy tipy

kulinářské tipy1 Nože

Člověk-kulinář by měl mít doma vždy alespoň tři základní nože.

1. Pro pány alespoň 21 cm dlouhý a pro dámy alespoň 18 cm dlouhý univerzální kuchyňský nůž. Jeho ostří by mělo být dokonale rovné, aby se s ním dalo dobře krájet. Samozřejmě kovaný nůž z jednoho kusu je vždy kvalitnější než nůž, jehož ostří je jen zasazeno do rukojeti.

2. Nůž na zeleninu, krátký se špičatou čepelí

3. Nůž s vlnkovou pilkou na ovoce, rajčata, která potřebujete nakrájet na tenké plátky a samozřejmě na pečivo. Teprve po koupi těchto tří základních nožů začněte přemýšlet o dalších, tedy filetovacích, dlouhých flexi nožích na krájení šunky atd. Pamatujte si jedno základní pravidlo: nůž NIKDY nedávejte do myčky. Rychle se tupí.

Nůž je dobré nechat pro domácí užití alespoň třikrát ročně odborně nabrousit. Nestojí to mnoho peněz. Ocílkou nůž nenabrousíte. Jen mu srovnáte ostří. Kvalitně nabroušený nůž je základ úspěchu.

2 Chladnička

Lednice se systémem BIOFRESH je dnes již standard, bez kterého se dobrý kulinář neobejde. Dobré vaření stojí a padá s kvalitní surovinou. Biofresh prodlužuje jejich kvalitu. Kombinace teploty kolem 0 °C a ideální vlhkosti v lednicích se systémem BIOFRESH prodlouží kvalitu a čerstvost jednotlivých surovin až třikrát.

3 Sporák

Pokud nemohu mít doma sporák plynový a musel bych volit mezi běžným elektrickým a indukčním sporákem, vyhraje jednoznačně ten indukční. Je mi jasné, že k němu musím mít i nádobí pro indukci vhodné, nicméně pro mě je to jasná volba. Indukce je „poslušnější“, rychlejší, lépe se ošetřuje.

Nečekáte na dlouhé rozehřátí. Po vypnutí je téměř okamžitě chladná. Nevyzařuje takové teplo jako běžný elektrický sporák. U nás v Prakulu pracujeme pouze na indukcích.

4 Kuchyňské roboty

kulinářské tipyZadělávat těsto na pečivo, buchty nebo krémy rukama se dnes už moc nenosí. Roboty jsou od toho, aby nám čas strávený v kuchyni ulehčily. Já preferuji dva druhy domácích robotů.

1. Univerzální robot, který za mě umíchá sníh z bílků, vykutruje maso na fáš, hákem zamíchá těsto a případně umele maso a pomůže připravit domácí těstoviny. Při jeho výběru opět platí pravidlo, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci. Kovový domácí robot toho vydrží jednoznačně mnohem více než ten umělohmotný.

2. Druhým důležitým pomocníkem je pro mne tyčový mixér. Bez něj si neumím kuchyňsky dobře vybavenou domácnost představit. V rychlosti rozmíchá krémy, horké omáčky a polévky přímo v rendlíku. Napění finální polévku těsně před podáváním. Jeho pomocí zašleháte na poslední chvíli do omáček máslo, abyste ji zjemnili. I tady platí pravidlo: čím výkonnější tyčový mixér koupíte, tím lépe se vám s ním bude v kuchyni pracovat.

 

Roman VaněkRoman Vaněk (1969), šéf Pražského kulinářského institutu (Prakul), v němž se ve více než 180 kurzech učí vařit a péct nejen amatéři z celé republiky, ale i profesionálové, kteří se chtějí dozvědět o současných trendech, zapomenuté klasice bez náhražek, ale i něco nového, například o vedení restaurace. Je spoluautorem několika kuchařských knih, autorem odborných kuchařských DVD, jež se prodávají v několika zemích světa, autorem knih „S vařečkou kolem světa“, „Poklady klasické české kuchyně“ a mnoha článků o gastronomii. Gastronomicky se podílel na vzniku filmu Jiřího Vejdělka „Muži v naději“, stejně tak figuroval v pořadu „Ano, šéfe!“ Zdeňka Pohlreicha či jako porotce televizního pořadu „Na nože!“.

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů
_______