Recenze zmrzlinovačů: Guzzanti GZ 159 a Guzzanti GZ 151A

4. 8. 2020 - Veronika Kožíková - Recenze
Léto bez zmrzliny si snad nikdo nedokáže představit. Pokud jste však opravdu milovníci této mražené dobroty, můžete si ji dopřát klidně i uprostřed zimy. Domácí je nejlepší a s našimi testovanými zmrzlinovači není výroba zmrzliny (sorbetu, mraženého jogurtu) nijak těžká. A jak to celé probíhalo?

zmrzlinovace_guzzanti

Tentokrát jsme se rozhodli podrobit zatěžkávací zkoušce rovnou 2 zmrzlinovače. Oba jsou stejné značky – Guzzanti – ale jsou mezi nimi zásadní rozdíly.

První zmrzlinovač Guzzanti GZ 159 je možné koupit už za 1 299 Kč (platné k 8. 7. 2020). Samotné výrobě zmrzliny však předchází dlouhé namrazování nádoby.

Zmrzlinovač Guzzanti GZ 151A už je „vymakanější“, také ale jeho cena dosahuje 5 499 Kč (platné k 8. 7. 2020). S výrobou zmrzliny však můžete začít hned a mrazicí nádoba vám nezabere polovinu mrazáku.

Recenze zmrzlinovače Guzzanti GZ 159

zmrzlinovace_guzzanti

Design a výbava

Technické parametry:
Objem: 2 l
​Příkon: 12 W
Vyjímatelná nádoba: ano
Samochladící: ne
Rozměry (Š × H × V): 20,4 × 20,4 × 23,8 cm
Hmotnost: 3,2 kg
Další funkce: časovač

První testovaný zmrzlinovač Guzzanti GZ 159 patří k levnějším modelům. I tak je ale poměrně velký a s rozměry (V × Š × H: 23,8 × 20,4 × 20,4 cm) už nějaké místo zabere. Přístroj není těžký, váží 3,2 kg, ale manipulaci s ním trochu ztěžuje skutečnost, že jej pořádně není jak uchopit. Na kuchyňské lince jej mít nejspíš nastálo nebudete, takže bude uschován někde ve skříni. Nějaké úchyty či výčnělky by tedy přišly vhod.

Zmrzlinovač Guzzanti GZ 159 je vyvedený skutečně minimalisticky a není na něm tzv „nic navíc“. Uvnitř se ukrývá nerezová nádoba s dvojitou izolací o objemu 2 l a plastové míchací metly. Kupoli tvoří průhledný kryt s prostorem pro přidávání surovin a časovač na 45 minut.

zmrzlinovace_guzzanti

Ještě zbývá namrazit…

A jak je to s mrazením? Guzzanti GZ 159 nemá zabudovaný kompresor a má příkon pouhých 12 W. V praxi tak samotné výrobě zmrzliny předchází ještě dlouhé namrazování nádoby. V manuálu se dočtete doporučení, že máte nádobu vložit do mrazáku předem minimálně na 8–12 hodin. To je ale opravdu minimum a pokud necháte nádobu v mrazáku déle, aspoň si zkrátíte dobu přípravy a zmrzlina bude opravdu krásně vychlazená.

Jak probíhá samotná výroba zmrzliny?

Jak už jsme zmínili, s tímto přístrojem si musíte výrobu zmrzliny naplánovat dopředu. A tady nastává první (ne)výhoda – vyjímatelná mrazicí nádoba má objem 2 l. To je super s ohledem na to, že budete moci zmrzlinou pohostit celou rodinu i se sousedy, ale zároveň pro tuhle nádobu také potřebujete hodně místa v mrazáku. A také výrobce doporučuje nádobu mrazit ve svislé poloze v sáčku, což může celý proces znesnadnit.

zmrzlinovace_guzzanti

A co dál? Pak už záleží na vás, jaký recept si zvolíte. My jsme prolistovali přiložený návod k obsluze a v kapitole Recepty si zvolili Banánovou zmrzlinu. Rozmačkali jsme 2 větší banány, poté ušlehali smetanu dotuha.  Pak jsme obojí smíchali ještě s mlékem a cukrem a dali řádně vychladit.  Až teď vlastně přichází na řadu zmrzlinovač Guzzanti GZ 159. Celou směs jsme přelili do mrazicí nádoby (tu vytáhněte z mrazáku až nyní), vložili ji dovnitř zmrzlinovače a nastavili časovač na 40 minut.

Údržba a čištění

V manuálu přiloženém ke zmrzlinovači se dočtete, že jednotlivé komponenty spotřebiče není vhodné mýt v myčce nádobí, takže pěkně ručně. Není to teda žádná tragédie, ani v mrazicí nádobě, ani na lopatkách či víku se suroviny nijak nepřichytávají, ale přece jen by nám myčka nějaký čas ušetřila.

zmrzlinovace_guzzanti

Hodnocení zmrzlinovače Guzzanti GZ 159

Zmrzlinovač Guzzanti GZ 159 patří k levnějším přístrojům. Oproti zmrzlinovačům s vestavěným kompresorem je mnohem lehčí, a přesto dokáže na jeden zátah vyrobit až 2 l zmrzliny. Aby však byla pěkně vychlazená, je potřeba vždy pořádně namrazit vyjímatelnou mísu, a to čím déle tím lépe. Doporučených 8–12 hodin je skutečně minimum a pokud ji necháte v mrazáku raději 24 hodin, uděláte jen dobře. Ostatně ji tam můžete nechávat pořád, zabere ovšem dost místa.

A jak to celé dopadlo? Zmrzlina z přístroje Guzzanti GZ 159 je dobrá a jemná, bohužel se ale nedokáže tak pěkně spojit, jako tomu bylo u našeho druhého zmrzlinovače. Pokud nejste spokojení s hustotou zmrzliny, můžete ji samozřejmě vložit na chvíli do mrazáku, to jí ale zase celkem ubere na chuti…

Klady (+): Zápory (-):
+ Nádoba o objemu 2 l - Před výrobou je potřeba namrazit nádobu
+ Průhledné víko - Zmrzlina není tak tuhá, na jakou jsme zvyklí
+ Tichý chod  

Guzzanti GZ 159

Recenze zmrzlinovače Guzzanti GZ 151A

zmrzlinovace_guzzanti

Technické parametry:
Objem: 1,2 l
Příkon: 135 W
Vyjímatelná nádoba: ano
Samochladící: ano
Rozměry (Š × H × V): 25 × 27,5 × 35 cm
Hmotnost: 9 kg
Další funkce: LED displej

Jak vypadá zmrzlinovač Guzzanti GZ 151A?

Nebudeme vám lhát, není to žádný drobek. Guzzanti GZ 151A váží nějakých 9 kilo a i svými rozměry dosahuje úctyhodné velikosti: 250 × 275 × 350 mm. Vespod jsou sice protiskluzové nožičky, které vám celou manipulaci usnadňují, ani tak ale nedoporučujeme spotřebič skladovat např. někde v horních policích, protože byste se u jeho sundávání patrně dost nadřeli.

Největšího rozměru dosahuje zmrzlinovač na výšku. Nezabere tedy na lince tolik místa jako zmrzlinovače v podlouhlém designu, ale zase se hůře skladuje.

zmrzlinovace_guzzanti

Výbava

Ještě více zaražení jsme byli, když jsme nakoukli pod víko a zjistili jsme, jak je v poměru k přístroji malá vyjímatelná miska. Ta má objem 1,2 l, ale brzy se dozvíte, že není radno ji celou naplnit.

Z čeho dalšího se tedy přístroj skládá? Nejdůležitějším parametrem, který vás bude zajímat, je vestavěný kompresor. Díky němu je příprava zmrzliny mnohem rychlejší, protože není potřeba nádobu předem mrazit 8–12 hodin. Další výhodou vestavěného kompresoru je, že je Guzzanti GZ 151A schopen udržet teplotu až 20 minut (k tomu slouží Funkce prodlouženého chlazení, jež se spouští automaticky po dokončení výroby zmrzliny).

zmrzlinovace_guzzanti

Tak, teď už víte, v čem spočívá ta hlavní výhoda našeho testovaného přístroje. Kromě kompresoru, který nevidíte, na zmrzlinovači najdete boční větrací otvory, průhledné hermetické víko s odklápěcí krytkou pro případné přidání dalších surovin, lopatku na míchání a displej s tlačítky (v balení je ještě přibalena plastová stěrka a kalíšek pro odměřování surovin). Příkon je 135 W.

Plus chceme určitě udělit za přibalený kalíšek, který přípravu usnadní a nemusíte váhat, jestli si při spojení „šálek cukru“ představil výrobce hrnek o objemu 300 ml, nebo větší.

Trochu nás však zamrzelo, že lopatka, která se stará o celý proces míchání, je vyrobená z plastu. Ne snad že bychom s ní měli nějaké těžkosti, svou práci zvládá bravurně, ale přece jen jsme s ohledem na cenu očekávali nerezové provedení. Potěšil by nás také přibalený „kopečkovač“.

zmrzlinovace_guzzanti

Ovládání přístroje není složité, koneckonců na něm najdete jen pár tlačítek. Úplně vpravo se nachází centrální tlačítko pro zapnutí/vypnutí zmrzlinovače. Vedle najdete po dvojicích rozmístěno 6 tlačítek. Ta spodní jsou určena k nastavení času a případnému pozastavení. Nahoře je tlačítko míchání, chlazení a tlačítko zmrzliny. Na displeji je poté možné sledovat ubývající čas.

Dokonce tento zmrzlinovač zvládne udržet teplotu zmrzky po dobu nějakých 20 minut. K tomu slouží již zmíněná Funkce prodlouženého chlazení, jež se spouští automaticky po dokončení výroby zmrzliny.

zmrzlinovace_guzzanti

Jak probíhá samotná výroba zmrzliny?

Nakrájeli jsme jahody, přidali další suroviny jako cukr, mléko, smetanu a vše smíchali. Mrazicí nádobku jsme už po předchozí zkušenosti naplnili zhruba na 50 %, takže výroba trvala cca 40 minut. V průběhu výroby bliká tlačítko míchání i chlazení. A protože na náš vkus nebyla hmota tak zmrzlá, jak jsme zvyklí, dali jsme ji ještě na půl hodiny do mrazničky. Nemusíte se bát, struktura se nezmění, jen vám zmrzlina více ztuhne.

Návod k obsluze Guzzanti GZ 151A a recepty

Stejně jako u prvního modelu, i u Guzzanti GZ 151A najdete návod k obsluze a nějaké recepty.  Chybí nám však nějaké konkrétní informace, např. kolika procentní smetanu máme použít. Určitá slova jsou navíc jako přeložená přes překladač. Stejně jako u předchozího modelu, i zde výrobce uvádí, že jednotlivé části zmrzlinovače není vhodné mýt v myčce nádobí. Ze zkušeností ale můžeme opět s klidem říct, že i v ruce budete mít za chvilku hotovo.

 

Jeden z receptů na vanilkovou zmrzlinu jsme vyzkoušeli, ale moc nás nenadchnul. Na internetu však najdete spoustu receptů na domácí zmrzlinu / zmrzlinu ze zmrzlinovače, takže si určitě najdete svůj oblíbený. My jsme zvolili jeden dobře hodnocený recept na jahodovou zmrzlinu a opravdu jsme si pochutnali. Zmrzlina chutnala skvěle, byla jemná, nadýchaná… A co jsme použili za suroviny?

  • 300 g čerstvých jahod
  • 130 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 ml 30% (33%) smetany
  • 50 ml plnotučného mléka
     

Jahody rozmixujte, nebo nakrájejte na malé kousky, poté přidejte ostatní přísady a promíchejte. Vše slijte do zmrzlinovače a ten už se o zbytek postará.

zmrzlinovace_guzzanti_gz

Hodnocení zmrzlinovače Guzzanti GZ 151A

Zmrzlinovač Guzzanti GZ 151A už patří k těm dražším modelům. Díky vestavěnému kompresoru je celkem těžký a ani jeho nádoba není tak velká, jako je tomu u zmrzlinovačů bez kompresoru. Velkým plusem ale je, že vám nebude půlku mrazáku zabírat mrazicí nádoba. Také si nemusíte výrobu zmrzliny plánovat 12 hodin dopředu. Oproti modelu Guzzanti GZ 159 drží zmrzlina více pohromadě, je nadýchaná a jemná a celkově chutná ještě líp než ta kvalitní z obchodu.

Klady (+): Zápory (-):
+ Míchá a zároveň chladí - Vyšší cena
+ Udrží teplotu i po skončení výroby - 1,2l nádoba
+ Průhledné víko - příručka by potřebovala trochu doladit
+ Tichý chod  
+ LED displej s ukazatelem času  

Guzzanti GZ 151A

zmrzlinovace_guzzanti

Pár tipů, jak na to

  • Častou ingrediencí zmrzliny je smetana. Doporučujeme používat minimálně smetanu s 33 % tuku.
  • Vzhledem k tomu, že zmrzlina je často tvořená z 5-6 surovin, každá je v celkové chuti znát. Nevyplatí se proto při nákupu moc šetřit. Z naší zkušenosti opravdu doporučujeme použít místo takového vanilinového cukru skutečný vanilkový lusk, plnotučné mléko, poctivou čokoládu, třtinový cukr atd. atd.
  • Hotovou zmrzlinu ze zmrzlinovače můžete s klidem uchovávat v mrazničce několik dnů (ostatně pokud je na vás konzistence příliš jemná, můžete i po skončení přípravy zmrzlinu vložit na půl hodiny do mrazničky).
  • Oblíbenou ovocnou zmrzku si můžete klidně udělat i v zimě. Stačí použít mražené ovoce.
     

zmrzlinovace_guzzanti

Závěr

Výrobou domácí zmrzliny neušetříte závratné částky. Přístroj, suroviny, váš čas i energie něco stojí. Přesto existují pádné důvody, proč do zmrzlinovače investovat – zvlášť pokud jste opravdovými milovníky zmrzliny. Jaké?

Hlavní výhodou obou zmrzlinovačů je zkrátka to, že „domácí je nejlepší“. Bez těchto přístrojů si dobrou domácí zmrzlinu prostě neuděláte, jelikož je vždy potřeba, aby se hmota během přípravy neustále míchala a zároveň chladila. V opačném případě totiž budete mít z vytoužené zmrzliny jen kusy roztříštěné ledové krusty.

Správná domácí zmrzlina je lehká, nadýchaná a jemná, ale především obsahuje poctivé suroviny – opravdovou smetanu, mléko, hodně ovoce, oříšků a další dobroty. Žádná umělá barviva, škrob a náhražky, jen poctivá chuť. Navíc se vám nestane, že u koupené vaničky zmrzliny po rozbalení zjistíte, že byla mražená jen napůl nebo při nedostatečné teplotě. Pořiďte si domů zmrzlinovač a vychutnejte si dobroty v podobě zmrzlin, sorbetů či mražených jogurtů naprosto kdykoliv!

Autor článku

Veronika Kožíková

Ta, která sype rady, tipy i recenze jako esa z rukávu. Milovnice všeho dlouhosrstého a čtyřnohého, ale taky kuchyňských a jiných vychytávek, které usnadňují život. Jen v elektronice vás totiž čeká každou chvilku něco nového a pořád je co objevovat. A když to objevujete třeba z takové elektrokoloběžky, to je teprve něco!
 

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

Vybrané produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů