Recenze jogurtovače Guzzanti GZ 705: Domácí jogurty za zlomek ceny

1. 3. 2021 - Veronika Kožíková - Recenze
Jste zvyklí ráno snídat jogurt s müsli/granolou? Nebo naopak tvoří různé jogurty několikrát týdně vaši svačinu? Možná jsou podobně oblíbené i u vašich dětí… Dobrý jogurt si můžete připravit také doma, a to bez přidaných cukrů, odpadu z plastových kelímků a navíc za mnohem lepší cenu! Jak hodnotíme jogurtovač Guzzanti GZ 705, který k nám před pár dny dorazil na recenzi?

jogurtovac_guzzanti_gz_705

V jednoduchosti je krása

Technické parametry:
Objem jogurtovače: 1,33 l
Příkon: 20 W
7 skleniček na jogurt v balení
Objem jednoho kelímku: 190 ml
Rozměry (V × Š × H): 11,7 × 24,8 × 24,8 cm 

Pro ty z vás, kteří se ještě s jogurtovačem nestřetli, tu máme malý úvod. Jogurtovač je vlastně velmi jednoduchý a úsporný přístroj. Má příkon 20–40 W, jedno či dvě ovládací tlačítka plus nádobu/skleničky, ve kterých jogurt zraje.

Náš jogurtovač Guzzanti GZ 705 na recenzi doputoval v menší krabici. Uvnitř byl pouze stručný návod k obsluze a samotné zařízení, které se skládá z lehkého kulatého těla a 7 skleniček s plastovým víčkem o objemu 190 ml. Na přední části pak najdete LCD displej se dvěma tlačítky po bocích. To pravé slouží pro vypnutí/zapnutí spotřebiče, levé má za úkol nastavení času.

Jak už jsme zmínili, na trhu jsou k dostání také jogurtovače, které mají místo skleniček jednu velkou nádobu. Nás ale těší, že jsme k otestování dostali právě tento model. Skleničky, ve kterých jogurt dáte rovnou do ledničky a které je možné umýt v myčce nádobí, jsou dle našeho názoru totiž mnohem praktičtější.

jogurtovac_guzzanti_gz_705

Jak připravit jogurt s jogurtovačem Guzzanti GZ 705?

Co je potřeba pro přípravu jogurtu? Pouze dvě věci:

  • mléko
  • koupený jogurt / jogurtová kultura
     

Pro náš první pokus jsme zvolili obyčejné polotučné kravské mléko ze supermarketu, použít však můžete také mléko sójové nebo třeba mandlové. Jako druhou surovinu jsme použili kupovaný bílý jogurt. Jogurtovou kulturu je možné koupit v lékárnách, některých drogeriích, popř. na internetu. Pokud ale jogurt nevyrábíte poprvé, můžete ten svůj domácí využít jako startovací pro další dávku, a to dokonce opakovaně.

jogurtovac_guzzanti_gz_705

Čerstvé nepasterizované mléko je potřeba nejdříve zbavit případných bakterií. Stačí jej ale zahřát na minimálně 80 °C a poté nechat zchladnout na cca 40 °C.


A co dál? Smíchali jsme dle návodu 900 ml mléka se 130 ml bílého jogurtu (obojí pokojové teploty) a rozlili jej do 7 skleniček. Jedním tlačítkem se přístroj zapne, přičemž teplota je konstantní – 42 °C. Druhým tlačítkem jsme nastavili dobu zrání na 6 hodin. Už byl ale večer a tak jsme byli trochu na vážkách, jestli nebude jogurtovač vydávat nějaký zvuk. Obavy se však ukázaly zbytečné, o tom, že je zařízení v provozu, svědčí skutečně jen svítící LCD displej.

A tady přichází první drobné mínus týkající se časovače. Zbývající čas je totiž uváděn pouze v hodinách, minuty na displeji chybí. Na druhou stranu to výrobce kompenzuje alespoň tím, že po uplynutí nastaveného času se jogurtovač automaticky vypne (ovšem bez zvukového signálu).

jogurtovac_guzzanti_gz_705

Co se děje při výrobě?

Zajímá vás, co se vlastně uvnitř jogurtovače odehrává? Jak je možné, že se ze dvou surovin stane poctivý, nefalšovaný jogurt? Trik je ve správné teplotě i čase. Na výrobu jogurtu se nevyplatí spěchat, tady platí, že vše má svůj čas.

Ke zrání jogurtu je potřeba stabilní nízká teplota. Jogurtová kultura, kterou získáte z kupovaného nebo již vyrobeného jogurtu obsahuje prospěšné bakterie, které způsobují zakysání laktózy. Díky tomu pak vznikne kyselina mléčná a jogurt získá svoji typickou nakyslou chuť.

Výsledek je pak dle našeho úsudku k nerozeznání od kupovaného produktu, jen je možná trochu krémovější. Chuť hodnotíme na jedničku. Hotový jogurt navíc můžete uchovávat v lednici ve stejných skleničkách, ve kterých postupně dozrával. Spotřebovat byste jej pak měli ideálně do 3–7 dnů.

jogurtovac_guzzanti_gz_705

Výhody jogurtovače jasně a stručně

  • Méně plastu

Byli jste zvyklí kupovat jogurty v plastových kelímcích? Pak vás jistě potěší, že díky domácímu jogurtu bude vaše domácnost produkovat méně odpadu. Skleničky používáte opakovaně a když se vám některou podaří rozbít, můžete si snadno dokoupit nové.

  • Domácí složení

Pokud zrovna nekupujete jogurty od poctivých místních farmářů, můžete být nepříjemně překvapeni, co se v takovém kupovaném „zdravém jogurtu“ někdy skrývá. Přidaný cukr, škrob, barvivo nebo konzervanty tělu neprospívají, proto je fajn se jim vyhnout. Při domácí výrobě budete mít přesný přehled o tom, co mléčný výrobek obsahuje a necháte vyniknout jeho pravou chuť. Navíc si jej pak dochutíte čímkoliv, na co budete mít zrovna zálusk. Pro nás je favoritem čerstvé ovoce, oříšky, trocha čokolády, müsli, granola, ale také třeba datlový sirup či med.

  • Jednoduchá příprava i úspora peněz

Samotný jogurtovač koupíte za méně než 1 000 Kč. Malý kelímek jogurtu o hmotnosti 150 g vychází na cca 12–15 Kč, zatímco příprava domácího jogurtu vás s náklady na suroviny a zanedbatelné množství energie vyjde zhruba na polovinu, tj 5 Kč.

jogurtovac_guzzanti_gz_705

Závěr

Jogurtovač Guzzanti GZ 705 je skutečně jednoduchý přístroj, který ani nezabere mnoho místa. Dodávané skleničky jsou pro nás ideální, odpovídají totiž velikostí zhruba malému kelímku. Navíc je můžete mýt v myčce nádobí. Samotné zařízení je absolutně tiché a po nastavení zvolené doby se automaticky vypne. Díky příkonu 20 W jsme za 6 hodin měli hotovo – výsledkem bylo 7 skleniček lahodného krémového jogurtu, který chutí hravě předčí ty kupované. A to, že znáte přesné složení, je už takový příjemný bonus na závěr.

Plusy (+): Mínusy (-):
+ kompaktní rozměry - zbývající čas je zobrazen pouze v hodinách
+ skleničky o objemu 190 ml  
+ doba zrání 6 hodin
+ 100% tichý chod
 

 

Chci jogurtovač Guzzanti

Autor článku

Veronika Kožíková

Ta, která sype rady, tipy i recenze jako esa z rukávu. Milovnice všeho dlouhosrstého a čtyřnohého, ale taky kuchyňských a jiných vychytávek, které usnadňují život. Jen v elektronice vás totiž čeká každou chvilku něco nového a pořád je co objevovat. A když to objevujete třeba z takové elektrokoloběžky, to je teprve něco!
 

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

Vybrané produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů