Recenze horkovzdušné fritézy Guzzanti GZ 31D: Jde to i bez litrů oleje

7. 4. 2021 - Zdeněk Císař - Recenze
Horkovzdušná fritéza Guzzanti GZ 31D slibuje smažení ve zdravější formě než v oleji. Podívejte se, jak se osvědčila v praktickém provozu.

Guzzanti GZ 31D

V dnešním testu se podíváme na produkt, který slibuje něco velmi lákavého – něco, co potěší srdce každého vášnivého jedlíka. Horkovzdušná fritéza Guzzanti GZ 31D vám totiž připraví smažené dobroty, od hranolků po donuty, ale s minimem oleje, a tedy mnohem zdravěji než fritovací hrnec s olejovou lázní.

Jde o cenově dostupný model, který si na nic nehraje a dělá přesně to, co má. I jako fanoušek technologických vychytávek můžu prozradit, že právě to se mi na ní líbí.

Obsah článku:

Kompaktní, ale prostorná

Guzzanti GZ 31D
horkovzdušná fritéza • kapacita koše 3 l
• 6 přednastavených programů • ruční
nastavení teploty (80–200 °C) a času
přípravy (až 60 min.) • LED displej se
zobrazením teploty a času • maximální
příkon 1 500 W • automatické vypnutí
• ochrana proti přehřátí • rozměry
28,4 × 23 × 28,8 cm • hmotnost 6,2 kg

Fritéza mě překvapila kompaktními rozměry. Dlouhodobě si doma říkáme, že bychom si nějakou fritézu rádi pořídili, ale nejdřív bychom se museli přestěhovat do domu s větší kuchyní. Guzzanti GZ 31D se nicméně do naší rohové kuchyně ve 2+kk vešla bez problémů.

Neznamená to, že by nenabízela dostatečný objem – zdání v tomto případě klame. Po prvním rozbalení jsem nechtěl věřit, že se do fritézy vejde potřebné množství přílohy, ale vhledem k tomu, že přísady do ní můžete vrstvit, byl po celou dobu testování objem 3 litry dostatečný. Existují i větší fritézy, ale pro 2–3člennou domácnost podle mě 3 litry mohou stačit.

Co se technických parametrů týče, máte k dispozici vynikající rozmezí teploty 80–200 °C. Časovač vyšplhá až na 60 minut, což by mělo být víc než dost času; já nikdy nepotřeboval více než půl hodiny.

Guzzanti GZ 31D

Co horkovzdušná fritéza umí?

Přístroj funguje velmi jednoduše. Nad košem se nachází grilovací (topné) těleso a ventilátor rozhání ohřátý vzduch po celém vnitřním prostoru, aby byl rovnoměrně teplý. Funkčností (tedy výsledky vaření) bych horkovzdušnou fritézu zařadil někam na pomezí mezi horkovzdušnou troubu a „tradiční“ fritézu s horkou olejovou lázní.

Oproti klasické horkovzdušné troubě vám ale umožňuje připravit spoustu pokrmy mnohem pohodlněji a rychleji. Zaprvé je koš praktičtější než sestava roštů a odkapávacích plechů. Zadruhé se menší prostor koše efektivněji (rychleji) vytopí, než když musíte zahřívat například 70litrovou troubu.

Rozdíl oproti klasické fritéze je zřejmý a zároveň jde o největší výhodu horkovzdušného provedení. Jídlo se při smažení netopí v litrech oleje – tuk můžete buď zcela vynechat, nebo ho použít minimální množství. Navíc můžete fritézu použít i na pečení, např. muffinů nebo chuťovek z listového těsta, což je v klasické fritéze možné jen stěží.

Efektivnější než horkovzdušná trouba a zdravější než fritovací hrnec s litrem oleje.
Horkovzdušná fritéza je „něco mezi“, a právě proto ji můžete docenit.

Úžasně snadné ovládání

S elektronikou se kamarádím. Poradím si s mobilem, televizorem i holicím strojkem, a ještě mě to baví. To ale neznamená, že si potrpím na složitosti – právě naopak. Proto jsem nadšený z toho, že český návod na fritézu Guzzanti GZ 31D obsahuje všechny potřebné informace na pěti stránkách a že na ovládacím panelu si vystačíte se šesti tlačítky.

Pomocí čtyř šipek zvyšujete/snižujete délku přípravy a teplotu vaření. Páté tlačítko vám umožní vybírat z přednastavených programů, ale i ty si můžete vždy přenastavit podle potřeby. Šesté tlačítko slouží ke spuštění/vypnutí provozu. To je vše. Během provozu se na displeji střídají informace o teplotě a zbývajících minutách vaření.

(V souvislosti s ovládáním byste měli vědět, že zapínáte „chod“, tedy vaření – samotný přístroj se zapne/vypne tím, že ho zapojíte do elektrické sítě. Výrobce tím kvůli bezpečnosti vybízí k tomu, abyste ho nenechávali v zásuvce.)

Guzzanti GZ 31D

Chytře je řešené vyjímání koše. Zaprvé se samozřejmě ohřev i ventilátor z bezpečnostních důvodů vypnou, zadruhé se pozastaví čas vaření. Pokud tedy zbývá například 10 minut, vy vyndáte koš, abyste jídlo promíchali a přidali ingredience, a strávíte tím minutu a půl…

… tak nemusíte nic přepočítávat, fritéza bude pokračovat na deseti minutách, kde skončila.

Co jsme zkoušeli?

Vychválil jsem krátký návod, ale vlastně mi trochu chyběla nějaká inspirace v podobě receptů (uvádí pouze několik příkladů referenčních časů přípravy). Internet ale pomohl, tak jsme doma vesele testovali.

Fritéza se nám hodně osvědčila u příloh. Osmažené bramborové plátky byly vynikající, s nadšením jsem vyzkoušel batátové hranolky a konečně jsem měl záminku koupit v hypermarketu šíleně drahé „baby brambory“. Vizuálně i chuťově to ale stálo za to:

Guzzanti GZ 31D
Guzzanti GZ 31D
 

Guzzanti GZ 31D
 

Guzzanti GZ 31D


Ze sladkých pochutin jsem zkoušel osmažit domácí donuty a „donut holes“. Nejsou tak kulaté jako z prodejny, ale chuťově se opravdu povedly, a i když jde zrovna o pokrm, který by se dal připravit i v troubě a který ve fritéze zabral hodně času (nedaly se moc vrstvit), určitě bych vám doporučoval je vyzkoušet. Smažené ve fritéze jsou totiž přece jen trochu jiné než z plechu.

Guzzanti GZ 31D
Guzzanti GZ 31D
Guzzanti GZ 31D


Při pokusu na řízcích jsem si uvědomil, že i když jsem nadšený amatérský kuchař (vařím často a rád), nikdy jsem neobaloval maso. Odpusťte tedy, že vizuálně mají do dokonalosti daleko řízky obalované v cornflakes i v klasické strouhance. Podstatné je, že je fritéza výborně prohřála, a to dost rychle. Zůstaly šťavnaté, ale kuře bylo správně udělané a „obal“ řádně smažený.

Guzzanti GZ 31D


A můžu se pochlubit například ještě domácími masovými kuličkami – čistá směs mletých mas a trochy koření, žádná „karbanátková“ strouhanka. To je zrovna jídlo, na které je fritéza úplně skvělá. V troubě se kuličky „vaří“ v tekutině, jež se zachytává na dně plechu (z roštu by kuličky propadly a navíc kdo by ho pak čistil…), ale ve fritéze odtečou tuk i voda dolů a koule se opravdu pečou/smaží.

Guzzanti GZ 31D
Guzzanti GZ 31D


V souvislosti s přípravou se pak ještě jednou vrátím k tomu, jak je fritéza dobře – a jednoduše – nastavená. Co pár minut pootevřu koš, abych se podíval, jestli se něco nepálí, a zase hned můžu pokračovat.

Velmi také chválím masivní madlo, které vám umožní „sypké“ jídlo efektivně protřepat (donuty jsem samozřejmě pomalu otočil, ale hranolky a brambory stačilo pořádně zatřást). Rukojeť je opravdu bytelná, není důvod se obávat, že by se odlomila apod. – je velmi dobře udělaná.

Údržba na jedničku s hvězdičkou

Pokud jste už někdy ručně myli nádobí, tak asi víte, že třeba lis na česnek nebo vidlička se zaschlou omáčkou se myjí špatně, ale teflonová pánev je na pohled čistá už ve chvíli, kdy ji zlehka otřete papírovým ubrouskem (což samozřejmě není dostatečně dobré vyčištění, to netvrdím).

Proč takový úvod? Guzzanti GZ 31D se čistí opravdu úžasně jednoduše.

Samotný přístroj se nešpiní, takže údržbu nevyžaduje (resp. vyžaduje jen stejnou údržbu jako cokoli jiného, například pokud byste se ho dotkli rukou od těsta nebo prostě byl zaprášený). A koš? Rozebrání je snadné a ve většině případů stačí mřížku i vnitřní povrch otřít houbičkou s jarem.

Normálně používám myčku – ručně umývám jen omezené množství nádobí a z různých důvodů tuto činnost opravdu nemám rád… Ale i já musím uznat, že když si něco dozlatova usmažíte a přístroj máte dokonale čistý za řekněme dvě minuty (a bez námahy), nezaslouží si nic než chválu.

Guzzanti GZ 31D

Problém nebyla ani jedna jediná situace, kdy jsem vnitřek koše opravdu zaneřádil, a to příprava výše zmíněných domácích masových kuliček (ze směsi mletého hovězího a vepřového masa). Z toho vyteklo značné množství tekutiny a na povrchy jsem opravdu musel přitlačit (měkkou houbičkou), ale ani tak nebylo čištění náročné.

Oceňuji, že z „roštu“ můžete sundat rohové gumové návleky, díky kterým drží v koši. Vnitřek tak vyčistíte opravdu důkladně, nezůstane ani gram zapečeného jídla, a pak je jen jednoduše rukou nacvaknete zpátky.

Guzzanti GZ 31D

Závěr

Horkovzdušná fritéza Guzzanti GZ 31D dělá to, co má, a dělá to velmi dobře a jednoduše. Vybrané pokrmy v ní můžete připravovat efektivněji a lépe než troubě a mnohem zdravěji než v „olejové“ fritéze.

Zároveň se nemusíte obávat – ano, obávat – žádných dotykových displejů a Bluetooth ovládání a podobných funkcí, kvůli kterým by cenovka nebyla tak příznivá a jež by vám nepřinesly reálný užitek. Připravíte si suroviny, například ručně vyrobené (nebo klidně koupené) hranolky, vsypete je do koše, pomocí tří tlačítek nastavíte parametry vaření, sem tam jídlo protřepete a máte hotovo. Po vychladnutí fritézu za minutku vyčistíte, žádný stres a žádná dřina.

Musím říct, že to se mi líbí…

Klady (+): Zápory (-):
+ Úžasně jednoduché ovládání - Existují modely s větším objemem koše
+ Efektivní příprava např. příloh - V návodu by mohlo být alespoň pár receptů
+ Možnost pečení  
+ Velmi snadná a rychlá údržba
+ Kompaktní a bytelný design

 

Chci Fritézu Guzzanti

Autor článku

Zdeněk Císař

Nejčastěji moje jméno najdete u recenzí produktů nebo představení technologií. Nevím, jak se to stalo, možná mě maminka jako malého upustila na hlavu v obchodě s elektronikou, ale zajímají mě běžné spotřebiče i ta nejpodivnější technologická hejblátka. Škrabka na brambory s vestavěným satelitním přijímačem? Sem s ní! Snažím se ale psát odlehčeně a vžít se do role uživatelů, kteří nespí s klávesnicí pod hlavou.

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

Vybrané produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů