Letní speciál zpracovávání potravin: Jak si usnadnit zavařování se značkou ETA

08.07.2021

Léto, plodné období, kdy na zahrádce vše dozrává a hraje barvami. Je dobré myslet dopředu a připravit se na nadcházející chladnější počasí. Úrodu můžeme zavařit, sušit, nakládat i mrazit. V našem letním speciálu vám ukážeme, jak si zpracovávání ovoce a zeleniny maximálně usnadnit s užitečnými pomocníky od značky ETA. Začínáme zavařováním.

letni_zavarovani_eta_uvod

Lis na bobuloviny, ovoce a zeleninu ke kuchyňským robotům ETA

Rybízová marmeláda, česká klasika, kterou známe od svým babiček téměř všichni. Základem pro její výrobu je samozřejmě rybíz, tedy šťáva z něj. Pokud vlastníte kuchyňský robot značky ETA, máte napůl vyhráno. S nástavcem na lisování bobulovin, ovoce a zeleniny vám půjde vše jedna radost.

eta_zavarovani_lis

Lis od značky ETA pracuje na základě nízkootáčkového spirálového mechanismu. To znamená, že je schopen z ovoce i zeleniny vytěžit maximum a zároveň být ke zpracovávaným surovinám šetrný. Výsledná šťáva si tak uchovává veškeré důležité vitamíny, vlákninu a enzymy. Díky skvělé výtěžnosti bude i odpad po zpracování prakticky suchý. Tento odpad určitě nevyhazujte! V kuchyni najde uplatnění v řadě dalších zdravých receptů, například RAW dezertů.

Nástavec na lisování můžete využít nejen pro výrobu rybízové šťávy, je vhodný pro zpracování téměř všech druhů bobulovitého a citrusového ovoce a vybraných druhů zeleniny. Pustit se můžete do zpracování hroznového vína, rajčat, kiwi, malin, ostružin, borůvek, brusinek i jahod a vyrobit tak nejrůznější marmelády, rosoly a džemy.

Jednoduché čištění je další velkou výhodou. Lis od značky ETA lze kompletně rozebrat a snadno vyčistit pro další použití. V balení navíc najdete i speciální kartáček na čištění, takže omytí jednotlivých součástek bude hračka.

Nástavec na lisování je vhodný ke kuchyňským robotům ETA0038, ETA0034, ETA0033, ETA0030, ETA0028, ETA0023, ETA0128 a mlýnku na maso typ ETA2075.

Pár tipů pro perfektní výsledek:

  1. Zeleninu a ovoce krájejte na menší kousky, lis pak bude lépe suroviny zpracovávat.
  2. Použijte raději čerstvé a zralé ovoce, získáte pak více šťávy.
  3. Citrusové plody (např. pomeranč, grapefruit, citron) oloupejte a odstraňte bílou dužinu i jadérka, jinak může mít šťáva nahořklou chuť.
  4. Před lisováním odstraňte z ovoce pecky (např. u švestek, broskví, meruněk, blum, třešní).
  5. Lisujte na rychlostním stupni MAX.

eta_zavarovani_lis_2

V balení naleznete pěchovadlo, nádobu o objemu 0,8 l, víko a čisticí kartáček.

Rybízová marmeláda s kapkou rumu

Zkuste osvědčený recept naší redakce na rybízovou marmeládu ochucenou troškou rumu. Dodá marmeládě ten správný šmrnc a po ochutnání už nebudete chtít žádnou jinou!

eta_zavarovani_marmelada

Ingredience:

• 2 kg červeného rybízu – získáte 1 kg šťávy

• 800 g cukru

• 4 lžíce rumu

• 2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

Připravte si sklenice, pořádně je umyjte o osušte. Získanou rybízovou šťávu povařte v kastrolu zhruba 10 minut. Pak přidejte cukr, rum a vanilkový cukr a povařte dalších 5 minut. Nalijte do sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte ztuhnout. 

Než se pustíte do jakéhokoli zavařování, vždy dbejte na perfektní čistotu. Umyjte sklenice i víčka. Marmeládu nikdy neochutnávejte rovnou z vařečky, vždy použijte čistou lžičkou. A pro případné další ochutnávání si vezměte jinou, opět čistou.

Výroba přesnídávek s tyčovým mixérem ETA Dritto

Pustit se můžete i do domácích přesnídávek pro vaše děti. Finančně vyjdou levněji, a navíc budete mít dokonalý přehled o jejich složení. K jejich přípravě si vystačíte pouze se zralým ovocem a vodou a když je zavaříte, vydrží ve spíži i několik měsíců. Inspirovat se můžete receptem na jahodovo-jablečnou přesnídávku. Tip na její výrobu naleznete na konci článku.

Samotnou přípravu přesnídávek vám maximálně usnadní tyčový mixér ETA Dritto. Ovoce a zeleninu pak zpracujete během chviličky. Nástavec je vyroben z nerezu, takže se můžete bez obav pustit i do mixování horkých potravin. Rychlost si nastavíte přesně dle vašich potřeb díky technologii EasySpeed. Výsledek bude vždy dokonalý, ať už budete chtít jemnou či hrubší konzistenci pyré. 

eta_zavarovani_dritto

Součástí balení také nástavec na šlehání s nerezovou metlou a sekáček potravin s 650ml nádobou a objemná 1l pracovní nádoba.


Rukojeť mixéru ETA Dritto se příjemně drží, je vyrobena z měkkého „soft touch“ materiálu a díky zamykacímu systému FastLock tyčový mixér jednoduše sestavíte a stejně snadno i rozložíte. A jeho následné umytí se velmi usnadní a zrychlí. Na ponorný mixér ETA Dritto se vztahuje i služba Prodlužka záruky. Po registraci na stránkách výrobce se prodlouží na 3 roky zdarma.

Vždy skvělý výsledek se zavařovacím hrncem ETA Granny

Zavařovací hrnec Granny od značky ETA najde v kuchyni opravdu mnoho využití. Nemusíte zavařovat pouze ovoce a zeleninu, ale také například houby, maso a hotová jídla. Po zavařeninách tak nesáhnete pouze v zimních měsících, ale například i na dovolené a na cestách, kde nemáte možnost vařit a pracně připravovat jídlo. Zavařovací hrnec navíc umožňuje například i přípravu nejrůznějších horkých nápojů pro více lidí, jakými jsou například svařák nebo grog.

eta_zavarovani_granny

Do hrnce ETA Granny s velkorysým objemem 25 l zvládnete naskládat až 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litru. Jeho provoz je automatický. Má zabudovaný termostat, díky kterému lze nastavit teplotu od cca 30 °C do 100 °C. Jakmile hrnec dosáhne nastavené teploty, začne ji automaticky udržovat. Během zavařování se tak nemusíte o nic starat, stačí pouze nastavit teplotu a čas.

eta_zavarovani_granny_2


Pro bezpečné používání je ETA Granny vybaven tepelnou pojistkou, která odpojí topné těleso v případě zapnutí s nedostatečným množstvím vody. A díky tepelně izolovaným rukojetím můžete hrnec pohodlně držet a přenášet bez rizika popálení.

Jak zavařovat v hrnci ETA Granny

1. Na dno nádoby vložte odnímatelnou mřížku.

2. Naskládejte zavařovací sklenice.

3. Nádobu naplňte potřebným množstvím vody a nasaďte poklici.

4. Hrnec zapojte do elektrické zásuvky.

5. Nastavte požadovanou teplotu ohřevu a čas.

Při nastavování času počítejte se zpožděním mezi zapnutím a dosažením požadované teploty. Čas ohřevu není zahrnut v čase konzervace. Po dosažení nastavené teploty teprve pak nastavte požadovaný čas zavařování.

Jahodovo-jablečná přesnídávka

Pokud chcete, aby vám přesnídávka vydržela ve spíži po celý rok, zavařte ji!  Základem pro výrobu jsou vždy jablka, k těm pak můžete přidat jakékoli ovoce, které máte rádi.

eta_zavarovani_presnidavka

Ingredience:

• 1 kg jablek

•  400 g jahod

•  Na dochucení: cukr, med či jiné sladidlo

Postup:

Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte. Vložte do hrnce, podlijte trochou vody a na mírném plameni je duste pod pokličkou do změknutí. Poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte omyté a očištěné jahody, opět povařte do změknutí a celou směs znovu rozmixujte. Přesnídávku ochutnejte a pokud vám přijde málo sladká, můžete přidat trochu cukru, medu nebo jiného sladidla.

Ještě horkou přesnídávku nalijte do malých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Skleničky s přesnídávkou vložte do zavařovacího hrnce, dovnitř nalijte vodu tak, aby její hladina sahala do třetiny výšky skleniček. Časovač nastavíme na 25 minut a teplotu na 90 °C.

eta_zavarovani_button

 

Další aktuality