basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Nádobí, nástroje a příbory

Pokud si proti vlastní vůli necháte vnutit současnou moderní a funkční kuchyni, která vás pocitově studí, můžete spáchat jejím zabydlováním nejvíce chyb. Máte-li už kuchyni funkční, která není náročná na údržbu, protože většinou vše schová za hladká dvířka, neničte to nadbytečnými ozdobami.

 

nádobí

Základ tvoří nádobí

I když vaříte jen pro jednoho, budete potřebovat různé velikosti pro různé typy jídla. Malé hrnce a pánvičky se zase hodí i ve velké domácnosti. Řídit se při výběru budete především tím, na čem vaříte, zvláště u indukce. Hrnce budou asi v drtivé většině nerezové, nebarevné, pro elektřinu se zabroušeným dnem, aby dobře seděly na rovné ploše.

Nerezová ocel je trvanlivý materiál

Nerezové hrnce jsou nenáročné na údržbu, můžete je mýt v myčce stejně jako pánve z nerezu, které nemají upravený povrch z nepřilnavého materiálu. Kvalitu vám nejspíš přiblíží údaje o tloušťce stěn a především o síle dna a jeho případných vrstvách. Také některé ocelové pánve mají tři vrstvy, rychleji se zahřívají a lépe rozvádí teplo.

nádobí Hliníkové nádobí

Velmi dobrým materiálem pro rovnoměrné šíření tepla je hliník, proto jsou zajímavé ty pánve, které jsou sendvičové – mezi dvěma vrstvami nerez oceli je vloženo hliníkové jádro. Hliník je ale přece jen měkký kov, a tak se čistě hliníkové nádobí už moc nenosí. Snadno se poškrábe, ztrácí barvu, nevypadá dobře, přímý kontakt hliníku s některými potravinami také zrovna není nejlepší. Výhod jeho lehkosti si můžete užívat u nádobí, u kterého je hliník potažený nepřilnavým povrchem.

Litina chce čas

A pak je tu litina, těžší než jiné materiály. Je vhodná pro pomalé vaření velkých jídel a pro hrnce. Litina potřebuje čas, během provozu postupně do porézního povrchu nasává tuk, zraje. V litinovém hrnci či pekáči také nejlépe dosáhnete zlatého rovnoměrného povrchu. Nádobí kovové můžete doplnit barevnou varnou keramikou, která rozsvítí nejen kuchyni, ale i stůl, protože v ní můžete rovnou servírovat.

nádobíDřevěná klasika

Klasické dřevěné nástroje mohou těm, které kov studí, prostor zateplit, je jich stále na trhu dost a dřevo ničemu nevadí. Kdo naopak kov preferuje, má snad výběr ještě větší, ale pozor na dotýkání se nepřilnavých ploch pánví a ostatního takto upraveného nádobí. Pro přímé vaření jsou proto praktické nástroje, které mají také upravené povrchy a můžeme je bez obav použít na teflon a podobné povrchy. Stejně praktické jsou v kuchyni nástroje plastové, které nedrží pach předchozí potraviny, snadno se omyjí, nic na nich neulpívá.

Na závěr vybíráme pro stolování

Celá řada špičkových značek nabízí dnes výrobky z kvalitního plastu s nápaditým designem, které jsou samy o sobě barevné, a jejich vzhled vtipný a hřejivý. Není nutné přehánět, ale pár takových kousků v podobě slánky a pepřenky, salátové soupravy apod. vás opravdu zahřeje. Dobře si ale promyslete barvy a soulad s ostatním náčiním. Jiné než nerezové příbory snad už nikdo nekupuje. Při vybírání je dobré vzít nůž, vidličku i lžíci do ruky, vyzkoušet, jestli se pohodlně drží. Ploška za pícháky vidličky také není zbytečná, nůž musí krájet, ne pižlat. Vzhled může být zcela moderní, ale ne na úkor dobrého držení, stejně tak se na stůl vrátilo retro, příbory mají starý vzhled.

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů