basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Vážení zákazníci, od 16.3.2020 máme dle nařízení vlády uzavřené všechny prodejny DATART. Proměnili jsme ale pro vás stovku našich prodejen na internetové výdejny, ve kterých trvale držíme tisícovky pečlivě vybraných modelů skladem a ve kterých platí přísné hygienické zásady.

Jak vybrat domácí pekárnu?

26. 3. 2020 - Veronika Kožíková - Rádce
Milujete vůni čerstvého chleba? U toho kupovaného to ale není úplně ono, že? Bochníky jsou často jen rozmrazené, nevydrží tak dlouho měkké a brzy se kazí. Pokud navíc hledáte třeba bezlepkový chléb, docela si připlatíte. Naštěstí jsou tu domácí pekárny, které vám připraví poctivý chléb i mnohé další dobroty v podstatě samy. Plánujete její koupi? Poradíme vám, na co se zaměřit, aby pekárna vyhovovala všem vašim potřebám.

Jak vybrat domácí pekárnu

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

Trochu jiný pecen: výhody a nevýhody domácí pekárny

Nejspíš už jste se pro koupi rozhodli, přesto bychom na začátek nejdříve rádi shrnuli pozitiva, která s sebou koupě pekárny přináší a také drobná negativa, kterým se nevyhnete.

První výhoda vás nejspíš napadne okamžitě – čerstvé pečivo. Chléb nebo takové croissanty vytažené přímo z pekárny zkrátka nic nenahradí. A pokud bydlíte třeba na vesnici, nemusíte vstávat s kokrháním kohouta, aby na vás zbylo ještě pečivo v obchodě. Také máte jistotu, že jeho příprava nespočívá jen v rozmrazení polotovaru. Víte, jaké suroviny byly použity a navíc ze sebe budete mít radost, jak se vám to pěkně povedlo.

Jak vybrat domácí pekárnu

Další výhodou je rozmanitost, kterou domácí pekárny vládnou. Mysleli jste, že to chlebem začíná a končí? Kdepak! V pekárně si snadno připravíte mnoho dalších druhů pečiva (vánočky, bagety, rohlíky), ale i další dobroty, o kterých si víc řekneme za chvíli. Můžete být zkrátka klidně nároční a ochutnat třeba jogurtový nebo banánový chléb. Vyzkoušejte kombinace, které by vás dřív ani nenapadly, pekárna vám ráda pomůže!

A jako poslední výhodu ještě zmíníme cenu. Pečivo samozřejmě není něco, na čem byste hned při prvním výsledku ušetřili stovky korun. Zvažte ale, jak často v supermarketu koupíte třeba 10 rohlíků nebo velký pecen chleba. Chléb z domácí pekárny vám skutečně vydrží déle čerstvý, takže nebudete muset zbytek zužitkovávat na topinky nebo vyhazovat do koše. Pokud navíc držíte bezlepkovou dietu, ušetříte s každým nákupem ještě víc.

Jak vybrat domácí pekárnu

Chléb z domácí pekárny se od klasického bochníku liší tvarem. Zato vám však vydrží dlouho čerstvý

 

Příkon těchto přístrojů se pohybuje cca v rozmezí 400-900 W, zásadní rozdíly však v délce přípravy nepocítíte. Udávaná maximální spotřeba pekárny se v průběhu přípravy totiž mění. (nejvíc energie stojí samotné pečení). Průměrná spotřeba je v podstatě zanedbatelná, pohybuje se v rozmezí 0,2-0,5 kwH (asi 2 Kč). To znamená, že pokud přičtete suroviny, střední bochník chleba vás vyjde na cca 15 Kč. Pro úplnou informaci dodáváme, že spotřeba energie s pekárnou je daleko nižší než při pečení v elektrické troubě.

I nevýhody se nějaké najdou, je jich ale málo. Ta první je, že domácí pekárna zabere v kuchyni celkem dost místa. Rozměry se pohybují kolem 30-40 cm a váha okolo 5-8 kg. Důležité je vyhradit pořádný prostor i na výšku, abyste mohli otevřít víko. Také nikdy nedocílíte kulatého bochníčku, pekárny totiž vytvarují pouze chléb obdélníkového či čtvercového tvaru. No a nakonec to bude chtít taky trošku vašeho času. I když se pekárna postará jak o promíchání surovin, hnětení těsta a jeho následné kynutí, ingredience přece jen vážíte vy.

Jak vybrat domácí pekárnu

Umí víc než „jen“ chleba

V moderních pekárnách vznikají i jiné dobroty než je pečivo. Snadno s její pomocí vytvoříte třeba jogurt, pizzu, sekanou, sušenky, výborný moučník, kynuté těsto třeba na ovocné či houskové knedlíky nebo džem. No kdo by nechtěl snídat čerstvý a měkkoučký chléb s vlastnoručně vyrobenou domácí marmeládou?

Čím se tedy při výběru řídit?

Jak vybrat domácí pekárnuKapacita domácí pekárny

Nejprve si ujasněte, kolik členů domácnosti budete chtít pohostit. Podle toho se odvíjí maximální kapacita vaší pekárny, která se může pohybovat od 750 po 1 600 g. Výborný chléb o váze 1,5 kg bude na víkend 3členné rodině určitě stačit, pokud budete péct jen pro 1-2 osoby, volte kapacitu 500-1000 g.

Neznamená to ale, že byste v případě zakoupení větší pekárny museli její kapacitu využívat na maximum. Právě naopak – většina modelů je vybavena možností více velikostmi bochníku (např. 500, 700 a 1 000 g). A pokud plánujete její využití i pro doplňkové funkce, jako je příprava džemů, zvolte si raději pekárnu s větší kapacitou.
 

Materiál a provedení

U domácích pekáren hraje rozhodující roli materiál, ze kterého je pečicí komora (vana, forma) pro chléb vyrobená. Bývá to teflon, keramika nebo nerez. Každý z nich má své plusy i mínusy. Výhodou teflonu je jednoduché vyklopení chleba a snadná údržba. Tento materiál se však dá snadno poškrábat např. nevhodným vyklápěním chleba. Keramika je více odolná a má delší životnost, budete si za ni však muset oproti teflonu něco připlatit. Dobrou životnost a odolnost má také nerez, zde je ale zase větší riziko, že se chléb k formě připeče.

Jak vybrat domácí pekárnu

3 tipy k pečení v domácí pekárně:
1) Počkejte, až nádoba vychladne.
Chléb jde potom vyklopit mnohem snáz.
2) Vždy napřed lijte tekutiny,
až poté přidejte hmotné suroviny.
3) Vybírejte kvalitní chlebovou mouku
a před použitím ji ještě prosejte, lépe pak kyne.

Pečicí komora bývá většinou jedna, při větším hledání ale najdete i kousky se 2 oddělenými komorami. Dělenou formu si však můžete pořídit i samostatně. K čemu je teda dobrá? V případě, že chcete připravit bochníky v požadované velikosti nebo zároveň péct dva různé druhy chleba (např. jeden klasický a jeden sladký).

V malých modelech bývá jeden hák, ve větších najdete dva. Po pekárně se dvěma háky sáhněte tehdy, pokud plánujete přístroj využívat i na hnětení těsta např. na moučníky. Docílíte tak lepšího výsledku. Dražší pekárny mají háky sklopné, jež se před samotným pečením samy zasouvají, nemusíte tedy podstoupit jejich vytahování z těsta. Chléb tak bude absolutně bez chybičky.

Příslušenství

V příslušenství domácí pekárny nejčastěji najdete pečicí formu, 2 hnětací háky, odměrky, pohárek a háček. Vždy si ale pro jistotu v popise produktu zkontrolujte, zda je tomu opravdu tak. U některých modelů najdete v návodu na použití také recepty.

Pokud ne, vůbec není důvod propadat panice, na internetu se nachází spoustu odzkoušených receptů, u kterých je přesně popsán i poměr surovin. Uvidíte, že si mezi nimi také brzy najdete své favority. Může se také stát, že budete potřebovat vyměnit třeba jen nástavce. Není potřeba kupovat celou novou pekárnu, k dispozici je také samotné příslušenství.

Jak vybrat domácí pekárnu

Funkce

Odložený start (časovač) má k dispozici každá pekárna. Zní to jako idylka – čerstvý chléb hned po probuzení – ale pozor, některé jsou hlučnější. Hučení přístroje při hnětení by vám mohlo perfektní ráno trochu pokazit. Dívejte se proto i na uváděné decibely. Průměrné hodnoty hluku se u pekáren pohybují od 50 do 60 dB.

Často se také setkáte s možností nastavení propečení kůrky, nejčastěji se 3 stupni. Bude tedy jen na vás, jak křupavou kůrku si zvolíte. Počítejte ale s tím, že se jedná spíš o vrchní strany chlebíčku. Na zbývajících pěti stranách se totiž těsto během pečení dotýká stěn pekárny, takže budou zaručeně světlejší.

K dalším oblíbeným funkcím patří Bezlepkový program, paměť při výpadku proudu, funkce udržování teploty, zvuková signalizace na dodání ingrediencí, volba velikosti bochníku, automatické vypnutí...

Jak vybrat domácí pekárnu

Bezpečnost a údržba domácích pekáren

V současné době je hodně domácích pekáren vybaveno funkcí automatického vypnutí a protiskluzovými nožičkami (přece jen i samotná pekárna něco váží). Pozor si dejte jen tehdy, když budete vytahovat ještě teplý chleba s formou, ta bývá opravdu horká. Obyčejné kuchyňské chňapky to ale hravě vyřeší.

Pečicí forma bývá ve většině případů vyjímatelná. To vám usnadní manipulaci a také ji můžete celou vložit do myčky nádobí. Pokud se v návodu dozvíte, že forma není vhodná do myčky, nezoufejte. Na její očištění vám bohatě stačí teplá voda a mýdlový prostředek.
 

Domácí pekárny DATART

Autor článku

Vyhledat v článcích

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů