Usmažte si zdravě s minimem oleje v horkovzdušné fritéze ETA Formio

11. 2. 2021 - Marie Nováková - Produkty
Máte rádi hranolky a jiné smažené dobroty, ale často si je odříkáte kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě? Máme pro vás řešení. Značka ETA nedávno představila svou novinku, horkovzdušnou fritézu ETA Formio, díky které si připravíte oblíbené smažené pokrmy s minimem tuku! A jako bonus i ušetříte na spotřebě oleje, vyhnete se zdraví škodlivému přepalování a typickému zápachu z fritování.

eta_formio_uvod

V čem spočívá tajemství horkovzdušných fritéz? Jídlo se nepřipravuje ponořené v oleji, ale pouze za pomoci horkého vzduchu proudícího uvnitř fritézy. Do nádoby se proto nepřidávají žádné fritovací oleje. Z toho důvodu je horkovzdušná fritéza skvělá k přípravě zdravějších variant jídel, která mají obvykle vysokou kalorickou hodnotu.

eta_formio_1

Fritéza ETA Formio vám připraví smažené pokrmy zdravě a díky elegantnímu vzhledu se bude na kuchyňské lince i krásně vyjímat.
 

Jídla připravená v horkovzdušné fritéze nespálíte. Horký vzduch proudí uvnitř rovnoměrně, díky čemuž se potraviny nepřipalují a opékají se hezky ze všech stran. Při fritování nevzniká ani typický zápach, který smažení obvykle doprovází. Není tak třeba po dokončení hodiny větrat. Oproti horkovzdušné troubě se fritéza zvládne nahřát a začít pracovat mnohem rychleji. Ušetříte tak čas strávený v kuchyni.
 

Fritování probíhá pouze za pomoci cirkulace horkého vzduchu, proto do nádoby nenalévejte žádný fritovací olej.

Proč zvolit horkovzdušnou fritézu ETA Formio

Kromě již zmíněných vlastností je praktickou výhodou fritézy ETA Formio časovač. Otočným kolečkem si můžete nastavit dobu přípravy až na 30 minut. Jakmile čas vyprší, fritéza vás upozorní cinknutím a ihned se sama vypne. Teplotu si sami snadno upravíte dle potřeby v rozmezí od 80 do 200 °C.

eta_formio_2

Fritéza ETA Formio disponuje dvěma otočnými regulátory, s jedním nastavíte čas a s druhým teplotu fritování.
 

Nádoba fritézy je z nepřilnavého materiálu. Veškerá tekutina, která při fritování vzniká, odtéká rovnou do spodní nádoby, takže následné umývání a údržba jde snadno a rychle.

eta_formio_3

Nádoba na fritování je z nepřilnavého materiálu, proto je umývání a celková údržba velmi snadná.
 

Při obsluze se nemusíte bát, že se spálíte o držadlo, je totiž tepelně odizolované. A kdyby se vám náhodou povedlo fritézu špatně sestavit, bezpečností pojistka zamezí jejímu spuštění. ETA Formio má slušný objem 3,5 litru, který vystačí pro dvě osoby. S rozměry 29 × 32,7 × 35,1 cm přitom nezabere tolik místa v kuchyni jako jiné fritézy.

Každodenní využití ETA Formio, a to nejen na smažení

Při vyslovení slova fritéza se nám obvykle vybaví příprava hranolků a jiných smažených potravin. ETA Formio ale hravě zvládá i pečení a grilování. Zkuste v ní upéct dortový korpus, sladké či slané koláče nebo muffiny. Nebojte se a klidně do nádoby vložte i různé formy, třeba právě na přípravu dortíků, koláčků a jiných.

eta_formio_4

Zkuste fritézu ETA Formio využít i pro sladké pečení a grilování.
 

Máte už navařeno a chcete jen ohřát již připravený pokrm? I v tomto případě fritéza ETA Formio skvěle poslouží, hotové pokrmy v ní lze i ohřívat.

Tipy pro perfektní hranolky

1. Nádoba je určena pro maximální množství 500 g hranolků, nepřekračujte toto doporučené množství.

2. V průběhu smažení je vhodné suroviny promíchat či lehce protřepat.

3. Pokud si chcete užít křupavý výsledek, přidejte pár kapek oleje. Ve srovnání s klasickým fritováním bude jeho množství opravdu minimální.

4. Nebojte se experimentovat a zkuste do nádoby přidat i různá dochucovadla či koření.
 

Batátové hranolky

Zkuste náš recept na oblíbené hranolky ze sladkých brambor. Chuťově jsou mnohem zajímavější než ty klasické a mají je rády i děti!

Potřebné ingredience:

2 velké sladké brambory (batáty)

1 lžíce řepkového oleje

1 lžička sušeného česneku

1 lžička sladké papriky

1 lžička himalájské soli

dle chuti: 1/4 lžičky kajenského pepře
 

 

 

 

eta_formio_11

Postup přípravy:

Fritézu předehřejte na 200 °C. Sladké brambory nakrájejte na tenké proužky, pokapejte olejem, přidejte koření a sůl a pokud chcete i kajenský pepř. Vše promíchejte a vložte do fritovací nádoby. Dobu přípravy nastavte na 20 minut a v průběhu hranolky alespoň dvakrát promíchejte.

Jablečný crumble

Fritézu nemusíte využívat jen na slané obědy a večeře. Zkuste v ní připravit jablečný crumble, který se skvěle hodí na snídani, ale i jako rychlý dezert. Pro zdravější variantu můžete hrubou mouku nahradit špaldovou a klasický cukr například cukrem třtinovým.

Potřebné ingredience:

2 jablka

50 g hrubé mouky

2 lžíce ovesných vloček

2 lžíce cukru

1/2 lžičky mleté skořice

50 g másla

dle chuti: malá hrst rozinek, oříšků    
 

 

 

 

eta_formio_12

Postup přípravy:

Fritézu předehřejte na 180 °C. Jablka nakrájejte na kostičky a smíchejte se skořicí, případně s rozinkami a oříšky a rozdělte je do malých zapékacích misek. Drobenku připravíte jednoduše smícháním mouky, cukru, ovesných vloček a másla. Posypte jí rovnoměrně ovoce a vložte do nádoby fritézy. Teplotu ponechte a časovač nastavte na 20 minut. Přejeme dobrou chuť!
 

eta_formio_7

Autor článku

Vyhledat v článcích

Vybrané produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů