basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Elektrické udírny Orange County Smokers – domácí uzené pochoutky snadno a rychle

30. 6. 2020 - Kamil Kotas - Produkty
Máte rádi uzené ryby a mořské plody, nebo toužíte po domácí šunce, klobáskách a dalších uzenářských lahůdkách? Pak si pořiďte elektrickou udírnu Orange County Smokers! Následující článek vám představí nejen výhody těchto udíren, ale i doporučení a tipy jaké dřevo použít, jaké maso je vhodné k uzení a závěrem přidáme i pár receptů!

Elektrické udírny OCS

Uzená šunkaNení nad domácí uzeniny

Doma uzené maso, klobásky nebo šunka patří k oblíbeným pochoutkám, bez kterých si většina z nás svůj jídelníček ani nedokáže představit. V dnešní době lze sice uzeniny koupit téměř na každém rohu, ale co si budeme nalhávat, většina uzenin prodávaných v supermarketech jsou uzené jen na oko a při čtení jejich složení si budete připadat jako na hodině chemie.

Mít vlastní udírnu je proto snem stále více lidí. Často nás však od jejího pořízení odradí nutnost udírnu postavit, stejně jako relativně dlouhý proces samotného uzení. Máme však pro vás řešení, díky kterému můžete všechny tyto starosti hodit za hlavu. Tím řešením je elektrická udírna Orange County Smokers. Jde o dánského výrobce, jehož udírny jsou oblíbené zejména ve Skandinávii, jejich kouzlo však již objevují zákazníci po celé Evropě a vy můžete patřit mezi ně!

Elektrická udírna má spoustu výhod

Elektrické udírny mají ve srovnání s těmi zděnými či dřevěnými spoustu předností. Pojďme se nyní podívat na pět nejdůležitějších předností:

  1. Jednoduchá instalace – Elektrickou udírnu stačí pouze vybalit, sestavit a umístit na požadované místo, jímž může být nejen zahrada, ale i terasa či balkón.
  2. Žádné dodatečné stavební úpravy – Oproti udírnám na dřevo nemusíte řešit výstavbu topeniště či komína ani výběr místa, z kterého by kouř dlouhodobě neobtěžoval sousedy.
  3. Rychlá příprava a bezstarostný provoz – Zatímco v klasické udírně musíte nejprve rozdělat oheň a následně jej neustále udržovat, elektrickou udírnu stačí pouze zapnout, přidat udící piliny a hurá na to!
  4. Rychlé a hygienické uzení – V elektrických udírnách Orange County Smokers se udí horkým kouřem, tudíž je proces uzení mnohem rychlejší než v tradiční udírně, kde se udí kouřem studeným. To může trvat i několik dní, přičemž je nutné na celý proces neustále dohlížet.
  5. Malá spotřeba paliva – Při uzení v elektrické udírně spotřebujete mnohem méně paliva než v klasické udírně na dřevo. Potřebné palivo navíc nemusíte nijak pracně shánět, ani chodit do lesa. V naší nabídce totiž naleznete i piliny, štěpku nebo brikety, vhodné přímo pro elektrické udírny Orange County Smokers.

Elektrická udírna Orange County Smokers

Jak elektrická udírna funguje?

Základem elektrických udíren Orange County Smokers je topná spirála, která roztápí dřevěnou štěpku nebo piliny, vložené do topeniště. Kouř následně stoupá do prostoru udírny, kde jsou uložené potraviny. Spirála je generátorem kouře a v průběhu uzení udržuje stejnoměrnou teplotu paliva a tím i horkého kouře. Ten vyudí potraviny velmi rychle, podle jejich druhu, množství a velikosti udírny od 1 hodiny do 8 hodin. Působením horkého kouře jsou navíc uzeniny velmi dobře tepelně zpracované a vhodné k okamžité konzumaci.


Na terasu, balkón i zahradu
V nabídce značky Orange County Smokers naleznete
velmi kompaktní a snadno přenosné udírny,vhodné
na balkón či terasu, v nichž snadno vyudíte maso
na narozeninovou party. Nechybí ani větší udírny
vhodné třeba na zahradu, které zvládnou i maso
ze zabíjačky nebo klobásky pro celou rodinu.

Uďte, co hrdlo ráčí

udírnách Orange County Smokers můžete udit téměř vše – od šunky, klobás, masa, ryb či mořských plodů, až po zeleninu či sýry. Ryby, maso a klobásy je vhodné udit zavěšené na háčcích, k čemuž poslouží pochromovaná tyč s magnetickým zámkem; mořské plody, zelenina či další pochoutky se nejsnáze udí na roštech. Jejich počet a velikost závisí na konkrétní udírně.

8 důvodů, proč právě Orange County Smokers

Jste po přečtení předchozích řádků rozhodnuti, že si elektrickou udírnu koupíte, ale nevíte, jakou vybrat? Udírny od OCS mají spoustu výhod, které u jiných značek stěží najdete.

Elektrická udírna Orange County SmokersVyrobeny z poctivé oceli

Značka Orange County Smokers si u svých produktů zakládá na vysoké kvalitě a dlouhé životnosti. Menší udírny jsou vyrobeny z 0,6mm leštěné oceli, tudíž jsou odolné a spolehlivé, přesto lehké a kompaktní. Větší varianty mají konstrukci z pravé nerezové oceli, takže jsou mimořádně robustní a maximálně odolné a spolehlivé!

Navzdory kvalitě a odolnosti použitých materiálů si všechny udírny zachovávají kompaktní rozměry, lze je tak snadno přenést na požadované místo a po skončení používání skladovat i v menších prostorech. Oceníte i elegantní design, v nabídce naleznete jak udírny čtvercové, tak i válcové.

 

Elektrická udírna Orange County Smokers

Bezpečné v každém detailu

Vaše bezpečnost je u značky Orange County Smokers vždy na prvním místě. Všechny udírny jsou opatřeny tepelně izolovanými, varianty s grilem pak žáruvzdornými madly, takže se při manipulaci s horkou udírnou nespálíte. Díky robustnímu stojanu je navíc udírna vždy dokonale stabilní.

Certifikace IPX4

Ne vždy vše probíhá tak hladce, jak bychom chtěli, dvojnásob to platí u počasí. Naštěstí je většina udíren OCS certifikována krytím IPX4, takže odolají i stříkající vodě. V uzení tudíž můžete pokračovat, i když začne pršet.

Elektrická udírna Orange County SmokersPodporují různé dřevěné štěpky

Zatímco u většiny udíren jste odkázáni pouze na konkrétní dřevěné brikety a štěpky, udírny OCS vám dávají volnou ruku. Záleží jen na vás, zda k uzení využijete kupovanou štěpku či brikety nebo vlastní dubové dřevo.

Až tři úrovně uzení

Většina elektrických udíren udí pouze horkým kouřem, naproti tomu vybrané modely OCS vám umožní vybrat si až ze tří úrovní uzení. Záleží tedy jen na vás, jak dlouho chcete udit a jakých výsledků chcete dosáhnout.

 

Elektrická udírna Orange County Smokers

Je libo grilovaný steak? Máte ho mít!

Mezi největší přednosti udíren Orange County Smokers patří jejich multifunkčnost. Vybrané udírny OCS jsou vybaveny standardním, nebo BBQ grilem. Své oblíbené pochoutky tak můžete nejen udit, ale i grilovat. Oslňte rodinu a přátele lahodnými hamburgery a šťavnatými steaky.

Správná teplota je vždy základ

Při uzení hraje zcela zásadní roli teplota, kterou bychom měli průběžně kontrolovat, ne každá udírna však disponuje teploměrem. Většina přístrojů Orange County Smokers je vybavena nejen teploměrem, ale i termostatem s nastavitelnou teplotou (u variant s grilem až do
300 °C). Tu pak následně sami udržují, bez nutnosti vaší asistence.

Bohatá nabídka příslušenství

Při uzení toho potřebujete mnohem víc než jen samotnou udírnu. Značka Orange County Smokers proto nabízí mimořádně bohatou nabídku příslušenství. Tak třeba speciální plachta, vyrobená z polyesteru ochrání udírnu proti rozmarům počasí, takže ji můžete mít venku od jara do podzimu. Pořídíte ji v několika velikostech, přímo na míru vaší udírně.

Při uzení, grilování, ale i vaření či pečení si dost často nechtěně přivodíme na tričku nevzhledný flek, který mnohdy již nelze vyprat. Chraňte své drahocenné oblečení pomocí luxusní, ručně šité kožené zástěry s nastavitelným ramenním i pásovým popruhem, a také velkou kapsou, abyste měli vše potřebné vždy na dosah ruky. Ve vaší výbavě by neměly chybět ani speciální rukavice ze žáruvzdorné kůže, které vaše ruce ochrání před horkými součástmi udírny či grilu, nádobím i létajícími jiskrami.

Příslušenství Orange County Smokers

Při uzení a grilování oceníte i praktickou výbavu, například žáruvzdorné rukavice či ručně šitou koženou zástěru.

Uďte a grilujte jako profesionál

Staňte se hlavní hvězdou večera a oslňte své přátele dokonale ugrilovanými a zauzenými pochoutkami! Stačí si pořídit udící pistoli Orange County Smokers, která vám ochutí oblíbená jídla o jedinečný studený kouř. Ten nijak nemění strukturu pokrmu, ale dodá mu jedinečnou barvu, chuť i vůni.

Připravte si lahodné steaky, které se budou rozplývat na jazyku. Stačí si pořídit chytrý magnetický teploměr do masa, který dokáže měřit teplotu uvnitř až dvou pokrmů současně. Stačí jej spárovat prostřednictvím BlueTooth s vašim smartphonem, zapíchnout sondy do masa a uzení i grilování budete mít vždy pod palcem.

Udící pistole OCS

Nejlepší maso k uzení

Uzené rybyJak bylo zmíněno výše, udit můžeme prakticky cokoli, včetně sýru či zeleniny. Co si ale budeme nalhávat, uzené maso je stejně nejlepší. Aby byl výsledek co nejchutnější, maso by mělo být vždy čerstvé a kvalitní. Udit lze maso vepřové, hovězí, zvěřina, telecí i jehněčí. U vepřového lze udit jakoukoliv část, u hověziny kuchaři obvykle doporučují kýtu na šunku. Jestliže pokukujete po drůbeži, tady jsou nejvhodnější stehna, která obsahují nejvíce tuku. Vyudit můžete kuřecí, kachní, ale klidně i husí stehna.

Udit lze i ryby. V případě menších úlovků vložte do udírny vykuchanou a očištěnou rybu v celku, u větších kusů jsou doporučeny pěkné filety. Ryby s vysokým podílem tuku jako např. losos, sleď, makrela jsou obvykle lepší než kupříkladu treska či platýs. Pokud jde o uzení zeleniny, nejvhodnější jsou brambory a kořenová zelenina, nezapomeňte je však předem povařit.

Mohu použít dřevo z vlastní zahrádky?

Do elektrických udíren se nejlépe hodí kusové dřevo. Nejčastěji to bývá štěpka, piliny nebo speciální udící brikety. Můžete také použít dřevo z vlastní zahrady, ideální je dřevo dubové či jilmové, které dodá pokrmům jemnou uzenou chuť. Takto použité dřevo musí být jemně naštípané na tenké třísky, nedoporučují se velké kusy dřeva. Pozor na tolik proklamovanou švestku, ta totiž masu propůjčuje naopak palčivou a štiplavou chuť. Proto ji případně dodejte až ke konci uzení pro zvýraznění chuti.

V žádném případě nepoužívejte dřevo s postřikem, napadené hmyzem apod. Dřevo by rovněž nemělo být řezáno řetězovou pilou, kvůli možným zbytkům průmyslového oleje. Zapovězeny jsou také jehličnany, protože obsahují pryskyřici.

Zkuste pár našich receptů

Na konec ještě připojíme pár receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet. Kdo by si nechtěl pochutnat na uzených krevetách nebo domácích klobáskách?

• 1 kg krevet (se skořápkami)
• 1 kg pastináku
• ½ dl olivového oleje
• 3 stroužky česneku
• 4 stonky petržele
• 2 dl sladké hořčice
• 1 dl creme fraiche 38%
• 1 dl hrubé soli
• ​sůl a bílý pepř, čerstvé z mlýnku

Uzené krevety s pečeným pastinákem a sladkou hořčicí

Rozmražené krevety otřete mezi dvěma utěrkami a ochuťte je hrubou solí. Následně je nechte uležet po dobu 30 minut, pak je důkladně opláchněte studenou vodou a znovu otřete. Smíchejte creme fraiche s hořčicí a dochuťte solí a pepřem.

Pastinák oloupejte a ochuťte drceným česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem. Pastinák pečte v předehřáté troubě, dokud nezíská zlatou barvu, cca 25 minut při 200 °C.

Krevety připravujte v Orange County po dobu 15 minut a naaranžujte je s horkým pastinákem a hořčicovým dippem. Posypejte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.

Uzené krevety

Uzená BBQ žebra s marinovaným jarním zelím a pšeničným salátem

• 4 řady vařených žeber
• 2 dl BBQ omáčky
• 1 celé jarní zelí
• 100 g parmazánu
• 1 dl citronového oleje
• 200 g pšeničných jader
• 100 g mandlí
• 10 stonků širokolisté petrželky
• 200 sýru feta
• sůl a bílý pepř, čerstvé z mlýnku

 

Uvařte pšeničná jádra podle pokynů a opláchněte je studenou vodou.

Žebra nakrájejte na menší kousky a podlijte je BBQ omáčkou. Následně žebra uďte v Orange County po dobu 15-20 minut.

Jarní zelí jemně nakrájejte a otočte ho strouhaným parmazánem, citronovým olejem, pšeničnými jádry, nasekanými mandlemi a nakrájenou petrželkou a sýrem feta na menší kousky.

Dochutíme solí a pepřem a ihned podáváme s čerstvě připravenými žebry.

 

A to nejlepší na závěr – domácí klobásy

• 3 kg libového vepřového masa (plecko)
• 2 kg bůčku nebo ořezů ze sádla
• 10 g mletého pepře
• 5 g mletého kmínu
• 2 g majoránky
• 2 větší stroužky česneku
• 100 g soli
• litr vody
• 8-10 m očištěných vepřových střívek

Z masa odstraníme všechny šlachy, blány a chrupavky. Libové maso nakrájíme na cca 1 cm kostičky a tučné maso nameleme nahrubo nebo ho nakrájíme na cca 0,5 cm kostičky. Nakrájené oddělené kostičky osolíme (20 g soli na 1 kg masa). Přidáme koření jak na libové maso, tak i na tučné (vše v poměru) a pořádně promícháme.

Nasolené a okořeněné maso vložíme odděleně do smaltovaných mís a zakryjeme prkýnkem či talířem. Maso musíme pořádně umačkat a utěsnit, aby nám nevznikla vzduchová kapsa. Maso necháme 4-5 dnů odležet v lednici.

Že je maso správně uleželé, zjistíme tak, že si vezmeme kostičku libového masa a rozřízneme ji. Má-li maso na řezu krásnou růžovočervenou barvu, můžeme se pustit do výroby klobás. Také můžeme otestovat, zda je maso dobře nasolené a okořeněné. Stačí si na pánvičce osmažit kousek libového masa, které pak můžeme dochutit.

Uzené klobásy

Jakmile je maso připravené, vezmeme 1/3 libového masa, kterou najemno umeleme a vložíme do větší mísy. K umletému masu přidáme vodu a vše pořádně promícháme. Přidáme zbylé libové maso a znovu pořádně promícháme. Nakonec postupně přidáváme tučné maso. Musí nám vzniknout rovnoměrně rozmíchaný prejt. Připravený prejt můžeme plnit do střívek.

Naplněné klobásy dáme do chladu a necháme do druhého dne uzrát.

Uzrálé klobásy vkládáme do vyhřáté udírny. První hodinu udíme klobásy při vyšší teplotě 90 °C a poté 3-4 hodiny při 70-80 °C. Nejlépe po 3-4 hodinách zakrojit a ochutnat. Hotové klobásy otřeme ubrouskem a máme hotovo.

Elektrické udírny Orange County Smokers

Autor článku

Vyhledat v článcích

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů