basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Sušení je nejstarším a nejzdravějším způsobem konzervace potravin

Máte plnou zahradu ovoce, zeleniny a bylinek, které nezvládáte sníst? A chtěli byste část své úrody nabité vitaminy zachovat i na podzimní a zimní hladové večery? Zkuste si ji nasušit! Sušení je nejstarším a nejzdravějším způsobem konzervace potravin. V potravinách zachová vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu.

Sušičky na ovoce a zeleninu právě slaví svůj triumfální návrat mezi oblíbené kuchyňské pomocníky. Doma nasušené potraviny jsou levnější a zdravější než kupované, víte přesně, co obsahují, a sušení zároveň představuje nejstarší a nezjdravější způsob konzervace potravin, protože dokáže uchovat všechny vitaminy, minerály, antioxidanty i vlákninu. „Elektrické sušičky dnes podstatně zrychlují proces sušení, který v minulosti trval řadu dnů. Navíc pokud se potraviny sušily například na plechu, mohly lehce chytnout plíseň, protože jim z jedné strany chyběl přísun vzduchu. V susičce nic podobného nehrozí, vzduch v ní průběžně cirkuluje a potraviny jsou usušené během několika hodin," vysvětluje Iva Pavlousková z Datartu.

V sušičce můžete sušit jak ovoce (například jablka, banány, hrušky, švestky, hrozny, maliny, rybíz atd.), tak zeleninu (rajčata, cibuli, česnek, mrkev, celer, petržel, papriku…), bylinky, květiny, houby, těstoviny, ryby, maso nebo třeba placky. Sušičky se také dají použít k výrobě jogurtů.

Iva Pavlousková doporučuje zajímat se při výběru vhodné sušičky o následující:

  • Kolik sít je v balení? Je možné dokoupit další?
  • Má sušička speciální síto na sušení bylin nebo drobného ovoce?
  • Je možné regulovat teplotu?

Čím větší počet sít v balení objevíte, tím lépe – časem budete pravděpodobně objevovat další a další potraviny, které budete chtít sušit, a různá síta vám to umožní lépe. „Speciální sítko na sušení bylin a drobného ovoce využijete nejen na bylinky, ale třeba i na bobuloviny nebo strouhanou zeleninu do polévek. A regulaci teploty ocení například vyznavači raw stravy, kteří mohou ohřívat jídla maximálně na 42 až 45 ° C," vysvětluje Iva Pavlousková.

Ceny sušiček na potraviny začínají na 750 Kč, kvalitnější pak seženete od 1500 Kč.
 
Produktové tipy:
 
Pokud hledáte opravdu top výrobek, případně jste milovníky raw stravy, vyzkoušejte sušičku YDEN CI IR D5 (CIIRD5). Využívá nejmodernější technologii infračerveného sušení, díky čemuž dokáže uchovat důležitý vitamín D a další látky a minerály. U masa a ryb působí infračervené záření proti rozkladu. Sušení „ve stínu” je správnou volbou, pokud chcete potraviny sušit řízenou teplotou a cirkulací vzduchu. Jde o ideální nastavení pro raw recepty, ale také pro fermentaci potravin (přípravu jogurtů atd.). Oba postupy se dají kombinovat s automatickým nebo manuálním nastavením. Sušička je vybavena čidlem pro monitorování vlhkosti, které automaticky přizpůsobí intenzitu a délku sušení tak, aby byly potraviny dokonale vysušené.
Ostatní sušičky pracují na principu sušení horkým vzduchem.
Cena: 14 990 Kč
 
Velmi kvalitní je i sušička Tribest Sedona P9000, rovněž vhodná pro raw recepty. Sušička využívá technologii horizontálního proudění vzduchu. Díky ní můžete z ovoce, zeleniny, hub a dalších lahůdek připravovat takové pochoutky, jako jsou tyčinky, sušenky, koláčky nebo třeba ovocné špízy. Na 9 sítech můžete samozřejmě i klasicky sušit ovoce, zeleninu, houby nebo masa a ryby. Velkou výhodou jsou skleněná dvířka, kterými lze pravidelně sledovat proces sušení, aniž byste museli sušičku otvírat a způsobovat tak kolísání teplot. Velkou výhodou je také nastavitelný termostat (30° - 68° C).
 Cena: 12 890 Kč
 
Z cenově dostupnějších doporučujeme sušičky CONCEPT SO-1061, CONCEPT SO 1030 nebo ETA Karina 30190000.
 
Sušička Concept SO1030 je velkokapacitní digitální sušička vybavená devíti síty na sušení potravin o průměru 32 cm, navíc obsahuje i tři speciální plata pro sušení bylin. Těmito platy se jednoduše vyskládají vnitřní síta, díky čemuž je možné sušit všechny druhy drobných bylin, např. petrželku, nastrouhanou mrkev do polévky, mátu, heřmánek na čaj apod. Velkou výhodou je možnost nastavení 5 stupňů teploty sušení (35, 41, 46, 58, 68°C).
Cena: 1 699 Kč

Digitální sušička CONCEPT SO-1061 vyhovuje svým obdélníkovým tvarem některým zákazníkům lépe než ostatní kruhové. U sušičky je možné plynule regulovat teplotu sušení v rozmezí 35 až 70 °C. V balení je 7 sít o průměru 32 cm a další je možné dokoupit. O rovnoměrné sušení se postará ventilátor.
Cena: 1 699 Kč
 
Teplovzdušná sušička potravin ETA Karina 30190000 má jednoduché ovládání spínačem na panelu a možnost nastavení 3 stupňů sušení. Díky systému 3D cirkulace je zaručen dokonalý výsledek i při sušení silnějších kusů. Ve výbavě je 9 sušících plat.
Cena: 1 199 Kč

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů
Zadáte-li číslo své iBOD karty, uvidíte u produktů, jakou slevu můžete získat. Za jakýkoliv nákup vám ibody na tuto kartu také přičteme:    
_______