basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Správné skladování potravin

skladování potravinNa trhu se objevují přístroje se stále dokonalejšími funkcemi, které umožňují skladovat potraviny tak, aby zůstaly co nejčerstvější.

Na vás je, abyste si mezi nimi vybrali přístroj na míru svým představám a pak dodržovali zásady týkající se skladování potravin. Jen tak využijete dovedností přístrojů skutečně naplno. Které to jsou?

Lidé hned po zakoupení spotřebují jen pětinu potravin, zbytek dávají do ledniček či mrazáků. Už proto je důležité vědět, jak s jídlem zacházet. Moderní spotřebiče vám přitom vycházejí všemožně vstříc, samozřejmostí se stala antibakteriální a nenamrzající úprava, přibývá přístrojů se speciálními boxy na čerstvé ryby, maso či uzeniny a s místem na šetrné uložení čerstvé zeleniny.

To je možné mimo jiné díky funkci, která uvnitř přístroje udržuje optimální vlhkost a zajišťuje plynulé, avšak mírné šíření chladného vzduchu do různých chladicích rovin. Špičkové přístroje umí navíc na několik hodin zchladit vnitřní prostředí natolik, aby zabránily kažení čerstvě uložených potravin.

Mrazáky zase umí velmi rychle zmrazit velké množství jídla, a tím zajistí jeho čerstvost na několik dalších měsíců. Přinášíme deset tipů a rad, které vám napoví, jak s potravinami zacházet.

Lednička

1 Nejchladněji je v ledničce dole

Mějte na paměti, že největší chlad je dole a teplota stoupá směrem vzhůru, a to v průměru o jeden stupeň. Do výše očí dejte věci, které používáte často, abyste kvůli jejich vyndávání nemuseli stále něco přerovnávat, a nezvyšovali tak zmatek uvnitř ledničky. Dávejte jídla na stejná místa, abyste je nemuseli hledat, a nechávat dvířka dlouho otevřená, přístroj by se zbytečně ohříval. Stoupá tak spotřeba elektrické energie i riziko toho, že se vevnitř přemnoží bakterie.

2 S jídlem zacházejte opatrně

skladování potravinNež něco dáte do ledničky, nechte to vychladnout alespoň na pokojovou teplotu. Vejce dávejte do přihrádek špičkou dolů. Syrové maso a mléčné výrobky dejte co nejdále od sebe. Objevíte-li na sýru, otevřeném džemu nebo jiných potravinách plíseň, vyhoďte je, napadená bude nejspíš i část potraviny, která zatím vypadá v pořádku. Nejde navíc jen o plíseň, nebezpečné jsou i zplodiny, které v potravinách vytváří.

3 Mějte v ledničce přehled

Kupte si do ledničky na skladování potravin plastové průhledné krabičky, ideálně s vakuovým systémem, který rovněž prospěje čerstvosti vašeho jídla. Nebo boxy pořiďte alespoň na aromatické potraviny, jako jsou ryby, sýry či oloupaná cibule. Česnek můžete dát po jednotlivých stroužcích do skla a pevně zavíčkovat. Pokud balíte jídlo do mikrotenu či alobalu, vymačkejte z něj vzduch, zůstane čerstvější a uchovává se v něm více vitamínů.

4 Nemáte v ledničce něco, co tam nepatří?

Mnoho lidí dává v dobré víře do chladu i věci, kterým by přitom bylo lépe venku. Týká se to například těchto potravin: pečivo (může se mrazit, ale v ledničce zbytečně okorává), rajčata a okurky, exotické ovoce a ovoce, které je třeba nechat dojít, jako například zimní jablka.

5 Kontrolujte stav zásob

Nejméně jednou za měsíc byste měli ledničku důkladně probrat a vyhodit potraviny, které už mají po doporučené době spotřeby nebo se dokonce začínají kazit. Přístroj byste měli rovněž zevnitř omýt. Stačí k tomu vlažná octová voda, je stejně účinná jako chemické přípravky, navíc je ekologická. Pouze na odolnější špínu použijte něco silnějšího.

skladování potravinMrazák

6 Mrazák potřebuje systém

Balíčky do mrazáku popisujte jménem potraviny a označte je i datem. Do mrazáku můžete pořídit mrazící sáčky se zipem, které se snadno zavírají a pak zase rozepínají. K mání jsou v různých velikostech. Do mrazáku, nepatří nic, co by nebylo zabalené – takové jídlo by oschlo a navíc by kvůli odpařování vlhkosti v přístroji přibývala námraza.

7 Ne všechno se dá zmrazit

Před zmrazením jídlo pokud možno rozdělte na menší kusy či jednotlivé porce. Aromatické potraviny – jako např. ryby – mrazte zvlášť. Do mrazáku nepatří mléčné výrobky, protože v něm zhrudkovatí. Pečivo jako chleba či rohlíky můžete mrazit bez potíží, stejně jako některé sladké buchty, nikoli ale ty, které v sobě mají například smetanovou či krémovou náplň. Přemýšlejte také, jaké ovoce zmrazíte – celé jahody, švestky či meruňky ano, jablka nebo hrušky ne. K domácímu mrazení se nehodí brambory, a to ani syrové, ani vařené.

8 Pozor na tučná masa a ryby

Enzymy obsažené v tučném mase tuk rozkládají a maso je pak rozměklé. Ryby, které jste si sami zmrazili, byste měli spotřebovat pokud možno do jednoho měsíce. Někdo mrazí i uzeniny, ty však v mrazáku rovněž vydrží jen krátkou dobu.

9 Mrazte rychle, rozmrazujte pomalu

Zatímco zmrazování má být co nejrychlejší, u rozmrazování jídla je tomu naopak. Pokud potřebujete něco rozmrazit, dejte to nejdříve do ledničky. K rozmrazování se hodí i mikrovlnka. Naopak ve studené či dokonce teplé vodě by hrozilo pomnožení nebezpečných mikroorganismů, a navíc se tím zhoršuje chuť jídla.

10 Spotřebujte potraviny z mrazáku včas

Potraviny v mrazáku uchovávejte vždy nejvýše jeden rok, pokud máte přístroj, který mrazí potraviny až na minus 24 stupňů. Ideálně byste ale zmrazené zásoby – zvláště se to týká hotových a doma zmrazovaných potravin – měli spotřebovat do dvou až tří měsíců.


V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů