Jak vybírat domácí spotřebiče
1 Vybírejte tiché spotřebiče
Důležitým kritériem při výběru spotřebiče by měla být intenzita zvuku, který vydává. Pro kuchyňské spotřebiče to platí dvojnásob, protože v kuchyni se lidé rádi scházejí nebo ji mívají spojenou s obývacím pokojem.
Snížení hlučnosti o pouhé tři decibely ve skutečnosti znamená snížení intenzity hluku na polovinu. Mějte to na paměti, až budete vybírat nového pomocníka - například špičkové myčky už při práci nepřekračují 40 dB.
2 Zvolte dost velkou chladničku, mrazák či myčku
Pokud to jen trochu jde, kupte spotřebiče, které i velikostně vyhoví potřebám vaší domácnosti. Na jednu osobu byste měli počítat zhruba s 50 až 70 litry objemu chladničky a 20 litry objemu mrazáku.
Čtyřčlenná rodina tedy potřebuje chladící části velkou kolem 240 litrů a přibližně osmdesátilitrový mrazák. Od tří lidí výše byste si rozhodně měli pořídit myčku o šíří 60 cm a pračku alespoň na šest kilo prádla.
3 Chtějte jen úsporné spotřebiče
Kategorie A+ už je například u ledniček či mrazáků naprostým standardem, ptejte se po těch, které mají označení A++ nebo dokonce A+++, ušetří vám třetinu až polovinu nákladů ve srovnání s tím, kolik mohou ušetřit ostatní přístroje zařazené do kategorie A.
Úsporné spotřebiče přitom najdete i v kategoriích, kde by vás to možná nenapadlo. Věděli jste, že šetřit energií umí například i vysavač? Nebo varné konvice, které vám ohřejí vodu jen na takovou teplotu, kterou potřebujete?
4 Velikost kuchyně není rozhodující
Vybavujete novou kuchyň nebo chcete kompletně obnovit vybavení stávající? Zvažte nejdříve, jaký je váš životní styl. Vaříte rádi pro rodinu i pro návštěvy, a to za použití čerstvých surovin? Pořiďte špičkovou varnou desku, doplňte ji například lávovým grilem.
Pokud se s rodinou doma scházíte pouze na večeři, a to často studenou nebo připravenou z polotovarů, kupte raději kvalitní lednici s mrazákem, zatímco sporák může být z levnější cenové kategorie. Potrpíte si na vydatné snídaně? Možná byste využili dobrý kávovar. Mimochodem, moderní spotřebiče natolik usnadňují práci, že už nejspíše nebudete potřebovat obří pracovní desku.
5 Nekupujte hotové sety
Kuchyňská studia často nabízejí ke koupi hotové sety spotřebičů, na které lákají nízkou cenou. Snažte se nabídce nepodlehnout, protože v nabídce často bývají přístroje jen průměrné nebo s vlastnostmi, které nevyužijete, zatímco jiné vám budou chybět.
Navíc v takových studiích nemusíte dostat odpovědi na všechny otázky týkající se právě výběru spotřebičů, lepší je proto obracet se na specializované prodejce.
6 Zvažte zabudování
Většina lidí kupuje volně stojící spotřebiče, protože jsou o něco levnější a navíc se dají bez potíží obměňovat, často zaujmou i designem. Pokud však kuchyni předěláváte, zvažte koupi zabudovaných, získáte ucelený vzhled a zároveň možnost umístit přístroje mnohem variabilněji.
Příklad? Pokud si koupíte varnou desku nezávislou na pečicí troubě, můžete ji na lince umístit v nižší než obvyklé, avšak ergonomické výšce 72 až 88 centimetrů nebo dokonce na samostatný ostrůvek, zatímco pečicí troubu dáte jinam alespoň metr nad zem, což velmi usnadní její obsluhu.
7 Hleďte na design
I když nekupujete všechny spotřebiče od jednoho výrobce, slaďte všechny buď do bílé, nebo do nerezové barvy. K mání jsou i přístroje černé nebo dokonce v originálních zářivých barvách, tam už ale buďte s barevnými kombinacemi opatrnější. Zkuste začít třeba barevnou varnou konvicí.
8 Myslete na zdravé vaření
Při výběru vybavení do kuchyně se zajímejte i o to, nakolik šetrně se bude chovat k potravinám. Výkonné moderní chladničky udržují potraviny mnoho dní čerstvé jako v den nákupu, mrazáky je případně šetrně zamrazí, zatímco pára používaná některými troubami při pečení pomáhá zachovávat vitamíny během přípravy jídla.
Moderní fritézy si vystačí s miminem oleje, stejně jako grily. Na zdraví pomýšlejí výrobci u myček, které jsou stále účinnější při likvidaci bakterií.