Recenze pekárny Guzzanti GZ 635: Domácí prostě chutná nejlíp

2. 11. 2020 - Veronika Kožíková - Recenze
Poctivému domácí chlebu se nic nevyrovná. I když se vám v pekárně či supermarketu podaří ukořistit ještě teplý chléb z pece, často je rozmrazovaný a v chlebníku dlouho chutný nevydrží. Udělejte si jej doma téměř bez práce! S pekárnou Guzzanti GZ 635 si vyrobíte pečivo (ale i další dobroty) podle svých představ. Na náročné mísení přitom můžete zapomenout.

pekarna_chleba_guzzanti

Minimalistický design, standardní příslušenství

Technické parametry:
Příkon: 900 W
Volitelný objem: 1 125, 1 350, 1 600 g
Počet hnětacích háků: 2
Počet programů: 15
Displej: ano, LCD
Další funkce: odložený start, bezlepkové pečení,
nastavení zabarvení kůrky,
program pro přípravu zavařeniny, jogurtu či těsta
Rozměry (V × Š × H): 35,5 × 44,5 × 29,5 cm

Domácí pekárny obecně nepatří k malým spotřebičům, proto také naše Guzzanti GZ 635 dorazila ve velké krabici a samotná dosahuje rozměrů 35,5 × 44,5 × 29,5 cm (V × Š × H). Není to teda žádný drobek, ale není divu, vždyť vám zvládne upéct až 1 600g voňavý bochník! Uvnitř pekárny se pak nachází chlebová nádoba se dvěma hnětacími háky.

Vše důležité najdete na vrchní straně přístroje. Kromě průhledného okénka, ve kterém můžete pozorovat, jak hnětací háky pěkně pracují, se zde nachází LCD displejčísla jednotlivých programů a tlačítka např. pro zvolení váhy, kůrky, odloženého startu…

Na displeji vám neustále běží zbývající čas. Drobné šipky pak ukazují na údaje, které značí jak vámi zvolenou váhu či barvu kůrky, tak fázi přípravy, v jaké se váš budoucí chléb/těsto nachází (hnětení, kynutí a pečení). Malou číslicí je také na displeji znázorněn program.

pekarna_chleba_guzzanti_12

Kromě samotného spotřebiče vám v krabici dorazí také plastová odměrka „šálek“ s objemem 240 ml, odměrná lžička s menším (5ml) a větším (15ml) koncem a hák na případné vytahování hnětače.

Pečeme první chleba s pekárnou Guzzanti GZ 635! Vážíme na gram přesně

Jako první jsme se rozhodli využít recept z návodu přímo od Guzzanti a zkoušíme celozrnný chlébVětšinu surovin už jsme měli doma (olej, sůl, voda, cukr krystal, mouka s vysokým obsahem lepku – obyčejná hladká / hladká chlebová, sušené droždí), chyběla nám pouze celozrnná mouka a sušené mléko. Obojí ale v supermarketu běžně seženete.

Rozhodujeme se pro tu nejmenší velikost. Vše pečlivě odvážíme. Na pořadí záleží, takže dáváme jednu surovinu za druhou, jak nám napovídá příručka. Pozor si dejte hlavně na poznámky úplně vpravo, jsou důležité, aby se suroviny správně promíchaly! A nenechte se zmást značením „lžíce/odměrka“. Nám trochu trvalo, než jsme se zorientovali a zjistili, že k veškerému „vážení“ nám stačí přibalené věci, tj 240ml odměrka (šálek) a odměrná lžička. Menší konec je značen v receptech jako lžíce, ten větší jako odměrka.

pekarna_chleba_guzzanti_2

Výrobce to má vymyšlené dobře, protože velikosti lžic a lžiček se v domácnostech liší. Když budete tedy používat přibalené pomůcky pekárny Guzzanti GZ 635, nemusíte se bát, že příprava ztroskotá na nepřesném vážení. Mimochodem, to byl jediný důvod, proč jsme z přípravy chleba měli takové obavy. Zvládne to ale i naprostý laik a celé odměřování vám vážně nezabere víc jak 5 minut (stopovali jsme to).

pekarna_chleba_guzzanti_3

Chléb podle našeho gusta, co si nastavíte vy?

Dosud šlo všechno hladce. Suroviny jsou nachystány v nádobě, umisťujeme ji dovnitř a zapínáme spotřebič. Displej se rozsvítí a zobrazí se automaticky počáteční Program 1. Náš celozrnný chléb je však označen trojkou, takže bude nutné program přepnout. K tomuto účelu slouží tlačítko MENU, volíme jej a přepínáme na číslo 3.

Jako další bude následovat COLOR, tzn. barva kůrky. Na výběr máte celkem 4 (světlá, střední, tmavá, rychlá). U našeho celozrnného chleba jsme vyzkoušeli MEDIUM (střední). Na fotografiích můžete vidět, jak moc je kůrka opečená. Dalším úkolem je zvolení hmotnosti. Fakticky už jste si ji vybrali u zvoleného receptu a poměru surovin, teď už ji na pekárně vlastně jen potvrzujete. Slouží k tomu tlačítko LOAF SIZE. A pak už nic nebrání tomu, aby se pekárna Guzzanti 635 pustila do díla.

pekarna_chleba_guzzanti_5

Jak to celé probíhá?

Jakmile máte vše nastaveno, začnou se dít kouzla. Zdánlivě drobné hnětací háky začnou pravidelně promíchávat suroviny. Pak přichází na řadu fáze hněteni. To je ta, u které byste se normálně nejvíc nadřeli. Pekárna Guzzanti GZ 635 si s ní však poradí jak nic. Poté je na řadě kynutí. Následuje ještě jedno promíchání a závěrečné pečení. Před samotným pečením u většiny chlebů zazní signál 10 pípnutí. To je ten čas, kdy můžete přidat např. rozinky do sladkého chlebu nebo třeba slunečnicová semínka do toho obyčejného.

Hodit se vám může také možnost si odložit start až o 15 hodin nebo 10minutová paměť na přednastavené funkce v případě, že vypadne proud.

Domácí pekárna Guzzanti

Jak dlouho to pekárně trvá?

Celý proces promíchání, hnětení a následného kynutí až k výslednému celozrnnému bochníku trvá při zvolení nejmenší velikosti přesně 3 hodiny a 25 minut. Připadá vám to moc? Taková doba je zcela běžná a najdete ji u většiny receptů. Pokud však máte naspěch, můžete vyzkoušet Rychlý chléb označený číslem 7 – ten budete mít za cca 90 minut hotový.

Vzhledem k tomu, že jsme s prvním pokusem začali samozřejmě až večer v panelovém bytě, měli jsme trochu obavu, jestli pekárna nenadělá příliš velký hluk. Byli jsme ale opravdu mile překvapení, ve srovnání s levnějším modelem, jenž máme v rodině, je pekárna od Guzzanti tichá jako myška. Při kynutí nebo závěrečném pečení je tedy jasné, že k hluku není v podstatě důvod, přístroj je však nadstandardně tichý i při hnětení. Přesto byly suroviny vždy dobře promíchány a po stranách nádoby nezůstalo téměř nic, takže vážně dobrá práce.

Jediné drobné mínus udělujeme kvůli tomu, že displej není podsvícený. Přehled ve tmě je tak ztížený.

pekarna_chleba_guzzanti_6

Každý chléb z pekárny Guzzanti GZ 635 je jedinečný

Pokud s domácí pekárnou ještě nemáte žádné zkušenosti, nejspíš budete výsledkem trochu zaskočeni. Chléb z pekárny prostě vypadá jinak než ten z obchodu. Je vždy obdélníkového tvaru, poměrně vysoký a nemá žádné póry. Ne vždy se také povede souměrný jako z letáku. Nemusíte se však bát, že jste něco udělali špatně, poctivý chléb z jakékoliv domácí pekárny je zkrátka vždy unikát.

pekarna_chleba_guzzanti_4

U většiny chlebů ze supermarketu máte pocit, jako by byl tvořený jen ze vzduchu, vody a trošky mouky.  Také chuť je taková nijaká, kupovaný chleba slouží spíš k zahnání hladu než že byste si na něm opravdu pochutnali. Zaradujete se, že kupujete ještě teplý bochník, „zrovna vytažený z pece“, ale s největší pravděpodobností se na prodejně pečivo jen dopéká. Jeho trvanlivost tomu pak odpovídá…

To se vám u domácího chleba určitě nestane. Víte přesně, z jakých surovin je tvořen, skvěle chutná i následující den a nehrozí jeho ztvrdnutí nebo, nedejbože, plíseň.

A jaký byl náš výsledek?

pekarna_chleba_guzzanti_7

Chuť, strukturu i vůni celozrnného chleba dle návodu (ze str. 17) hodnotíme na jedničku. Během jeho přípravy v pekárně Guzzanti GZ 635 nám voněl celý byt a přes průhledné okénko jsme vždy po očku kontrolovali, jak pěkně kyne. Navíc je hutnější, takže vám místo obvyklých 3 krajíců bude stačit jeden.

Naším druhým pokusem byl francouzský chléb. U něj už jsme zvolili nejsvětlejší kůrku a chutnal ještě o málo líp než celozrnný (ovšem nasladko si jej asi tak často dělat nebudete). Dokonale ladí s domácí marmeládou, medem nebo třeba nutellou či oříškovým máslem. Je měkkoučký a můžete nám věřit, že i když nejste milovníci kůrky, tady vás její chuť dostane.

Nezapomeňte poté hotový chlebík také dobře uschovat. Ideální je čistá bavlněná utěrka nebo plátno a šup s ním do chlebníku. 

Trvanlivost chleba vás určitě potěší. Byl koupený chleba na druhý den nepoživatelný? Byl tvrdý jak kámen nebo se na něm naopak vytvořila plíseň? To se vám s domácím chlebem nestane! Chuťově je i třetí den téměř stejný jako ten první!

Co všechno Guzzanti GZ 635 umí? Zvládne i jogurt!

Tak zaprvé chleba, to je jasné. Základní, francouzský, celozrnný, sladký, rýžový, bezlepkový, rychlý – to jsou jen recepty uvedené v návodu. Na internetu je spousta dalších receptů, my plánujeme třeba ještě vyzkoušet jogurtový chléb a oblíbený banánový (známý „banana bread“). V návodu je dále uveden postup na obyčejné slané těstotěsto na těstoviny či koláč, nechybí ale ani postup pro přípravu jogurtu či džemu.

pekarna_chleba_guzzanti_9

Závěr

Asi jste si všimli, že v této recenzi jsme moc kritičtí nebyli. Mínusy se u domácí pekárny s názvem Guzzanti GZ 635 totiž nehledají lehce. Pečení chleba je s ní tak snadné, že stačí jen odměřit suroviny. Na výběr máte z 15 programů, navíc umí připravit i samotné těsto třeba na domácí pizzu nebo džem. Pracuje tiše, ani to pípání není tak hlasité, že by vzbudilo celý dům. Nádobu lze mýt v myčce a ten chleba… No můžete nám věřit, že na kupované rádi zapomenete. Chuťově se to ani nedá srovnat a také vydrží déle čerstvý. Řekněte sami, nejsou tohle dostatečné důvody pro její koupi?

 

Klady: Zápory:
+ tichý chod - nepodsvícený displej
+ upozornění pro přidání surovin  
+ odložený start až o 15 hodin  
+ udržení teploty po dobu 60 minut  
+ pamatuje si nastavení v případě výpadku proudu 
+ 15 programů včetně programu Rychlý chléb
+ veškeré části lze mýt v myčce

 

pekarna_chleba_guzzanti_10

Autor článku

Veronika Kožíková

Ta, která sype rady, tipy i recenze jako esa z rukávu. Milovnice všeho dlouhosrstého a čtyřnohého, ale taky kuchyňských a jiných vychytávek, které usnadňují život. Jen v elektronice vás totiž čeká každou chvilku něco nového a pořád je co objevovat. A když to objevujete třeba z takové elektrokoloběžky, to je teprve něco!
 

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

Vybrané produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů