Profíci vaří na indukci! Přečtěte si proč

14. 8. 2018 - Miroslav Sebera - Rádce
Indukční varné desky získávají čím dál více na popularitě. Mnoho kuchařů na ně nedá dopustit a tvrdí, že se v kuchyni bez nich neobejdou. Proč? Vysvětlení je snadné. Vaření na indukci je prostě velmi efektivní a proto i úsporné. Moderní indukce je založená na přesném dotykovém ovládání, pomocí kterého dávkujete tepelnou energii s chirurgickou přesností. Jak je to s vařením na indukci? Jak to celé funguje? A existují jen klady, nebo i zápory?

 

Jednoduché ovládání, bezpečný a rychlý ohřev. To jsou největší výhody vaření na indukci. 

 

Jak vlastně indukce funguje?

Od doby, kdy anglický fyzik Michael Faraday objevil elektromagnetickou indukci, uplynulo už více než 180 let. I když je samotná indukční technologie hodně pokročilá, v principu vše funguje velmi jednoduše. V indukční desce je ukrytá cívka se silným magnetickým polem, které působí přímo na dno hrnce a tím ho ohřívá. Na rozdíl od svých předchůdců, pracujících s rozžhavenou spirálou nebo hořícím plynem, se teplo, kterým se ohřívá pokrm na indukční varné desce, negeneruje pod nádobou s jídlem - ale přímo ve dně nebo stěně hrnce. Po odstavení varné nádoby je deska jen mírně vlažná, a to z toho důvodu, že převzala teplo ze dna hrnce. Sama žádnou tepelnou energii již nevyzařuje.

Plusy a minusy indukční desky:

Klady (+): Zápory (-):
+ Rychlé a úsporné vaření - Nutnost použití speciálního nádobí
+ Jednoduchá údržba, snadné čištění - Zvýšená hlučnost
+ Přesnost nastavení teploty - Opatrnost při manipulaci
+ Bezpečné a jednoduché použití
+ Dlouhá životnost

 

Z výše uvedeného výčtu vyplývá, že klady jasně převyšují nad zápory. Rychlost ohřevu je skutečně nepřekonatelná. Například litr vody s pomocí indukční desky přivedeme k varu zhruba dvakrát rychleji než na obyčejném elektrickém vařiči a s rychlovarnou konvicí nemá smysl se srovnávat. Výkonnost indukčního vaření poznáme nejlépe při smažení na tenké pánvi. Steaky jsou hotové raz dva... Navíc vaření s přesnou teplotou zamezuje připalování pokrmů. Naučit se ovládat indukční sporák je záležitostí chvilky. Spálit se nemůžete a dětská pojistka je dnes naprostou samozřejmostí. Přeteče vám mléko? Úklid a čištění už snad ani nemůže být díky hladké ploše jednodušší. Stačí vlhký hadřík a je zase čisto. Dotykový mechanismus indukce se nijak nenamáhá, a proto má dlouhou životnost. Nehledě na to, že efektivitu vaření na indukci poznáte i na svém účtu za energie.

Co by vás mohlo překvapit

Indukční vařiče ovšem nemají jen samé výhody. Někomu může zkomplikovat situaci fakt, že některé dosud používané nádobí na nové indukční desce prostě nefunguje. Indukční varné desky vyžadují nádobí s magnetickým dnem, ale magnetický musí být i vnitřek nádoby. Nerezové nádoby musí být nerezové zvenku i zevnitř, ne pouze jejich dno. Pokud je nerezové nádobí potažené hliníkem po stranách nebo uvnitř, nebude na indukčním sporáku fungovat. Převážná většina výrobců dnes už nádobí označuje, jestli je vhodné pro indukční vaření. Hliníkové nádobí nebo nádobí z varného skla nebude na indukčním sporáku fungovat, protože neumožní sporáku vytvořit elektromagnetický náboj. Pokud tedy doma nevaříte v hliníku, nebo pouze v keramice, nebudete mít s indukcí žádný problém! Při nákupu se stačí jen přesvědčit, jestli je dno označenou ikonou indukční cívky. A pokud byste přesto trvali na keramickém hrnci po babičce, i tady existuje řešení: Je jím redukce, která vám umožní použít i jiné než certifikované nádobí a problém je vyřešen!

K dalším nevýhodám patří samotné indukční proudy. Ty totiž mohou ohřívat nejen dna hrnců, ale třeba i náramky, prstýnky a řetízky, které má na rukou kuchař, nebo kuchařka. Stejně tak je třeba dávat pozor, jak daleko je od varné desky váš mobilní telefon, případně váš kardiostimulátor. Kritické vzdálenosti se sice počítají pouze v centimetrech, ale opatrnosti není nikdy dost. Posledním negativem jsou zvuky. Ten, kdo již desku používá, asi zjistil, že deska není úplně bezhlučná. Občas slabě vrní, občas se ozve cvaknutí při spínání spirály. Způsobuje to nutnost chlazení její elektroniky pomocí ventilátorů a také samotné “brnění” indukční cívky. Není to nic, co by vás rušilo, ale překvapeni být můžete... Nic to však nemění na tom, že vaření na indukci se žádný jiný způsob nevyrovná.

Indukce: ideální volba

V našem e-shopu DATART najdete velké množství různých druhů varných desek. Vybírat můžete podle velikosti, materiálu desky, počtu varných zón, barvy, samozřejmě výrobce a ceny. Volit můžete i z nejnovějších, novými technologiemi našlapaných kousků, které umí například automaticky detekovat velikost a tvar nádobí, zamknout ovládání kvůli bezpečnosti dětí, vypnout po nastavené době vaření nebo třeba indikovat zbytkové teplo. Vybírejte mezi vestavnými deskami, nebo mezi samostatně stojícími sporáky (ve výběru vám pomůže článek "Jak vybrat sporák"). Možností je mnoho. Ať už jste zkušení kuchaři, nebo naprostí začátečníci, indukční varné desky vás nezklamou. Pomohli jsme vám se rozhodnout, na čem je nejlepší vařit?

Vařte jako profesionál. Vyčarujte oběd a večeři v rekordním čase.

Autor článku

Miroslav Sebera

Milovník kvalitní hudby, aktivní muzikant a textař. Píšu rád a s chutí. Nejraději o věcičkách, které vydávají nějaký zvuk. Dětské klávesy? Hi-Fi soundsystém? Elektronický budík? Bude mi potěšením. Stačí dodat téma, počet stránek, šibeniční termín a nevyčerpatelnou zásobu dobré kávy.

Všechny články od tohoto autora

Vyhledat v článcích

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů