basket tree star-empty icon-apple error-404 time-24 edit smile-5 smile-1 smile-3 smile smile-2 location www order-edit people target check-rounded arrow-up arrow-down transport-light datart-store connect transport-dark gift check star sale Sell Out arrow-circle-up arrow-circle-left arrow-left arrow-right contact faq auction chat datart-store-dark order-check search-colored basket-full cross catalog cross-circle-full mail phone cross-circle-empty time basket-empty map-pin search menu

Naše zlozvyky

aneb 10 návyků, které nás zdržují od šálku dobré kávy

  • Používáte starou
    nebo žluklou kávu

    Neupražená zelená káva vydrží na cestách řadu dlouhých měsíců. Upražená káva vydrží čerstvá okolo měsíce, mletá káva začíná oxidovat v řádu desítek vteřin. Aromatické oleje, které jsou v kávě hlavním nositelem aroma, jsou na tom podobně jako máslo - na vzduchu rychle žluknou. Stará káva jde cítit jako popelník nebo žluklý tuk. Pokud si chcete vychutnat opravdu dobrou kávu, namelte si kávu vždy až těsně před přípravou, nikdy ne do zásoby.

  • Pijete příliš velký
    bazén espressa

    Není to vůbec nic proti velkému šálku kávy, v přípravě espressa se ale natékání kávy přes objem 30 ml neslučuje se základem správné přípravy. Hlavní finta espressa spočívá v tom, že káva při nízkém objemu a odpovídajícím dávkování vytvoří emulzi. Pokud necháte kávu do espressa natékat déle, emulze se naruší a vy dostanete pouze šálek hnědé vody, do které se navíc z kávy vylouhovaly trpké třísloviny. Pokud chcete velký šálek kávy, poohlédněte se po kombinacích espressa s mlékem nebo po jiných metodách, které končí velkým šálkem kávy přirozeně - filtrovaná káva nebo french press.

  • Používáte
    nevhodný mlýnek

    Jakákoliv metoda přípravy je závislá na způsobu umletí kávy. Elektrické čepelové mlýnky kávu přehřívají a sekají ji nerovnoměrně. Pokud melete kávu na espresso, budete potřebovat mlýnek s mlecími kameny a jemnou regulací. Pokud melete kávu pro filtr nebo jinou zalévanou metodu, vystačíte i s levnějším ručním mlýnkem s kameny. Nic nemá na kvalitu kávového nápoje takový vliv, jako když si kávu čerstvě umelete těsně před přípravou.

Utrácíte zbytečně za instantní kávu

Instantní káva je stejně jako kostka bujónu průmyslový polotovar. U instantní kávy to znamená, že kávu za vás někdo uvaří ve velké továrně, hotovu kávu náročným procesem vysuší a výsledný prášek vám prodá. Ve skutečnosti je tedy instantní káva již dlouho předtím uvařená a vy ji vodou zaléváte po druhé - s jakoukoliv kávou připravenou z čerstvé kávy se nemůže srovnávat. Příprava i cena instantní kávy není až tak výhodná, jak se na první pohled zdá. S velmi malou investicí do jednoduchého kávovaru na kapsle nebo s filtrem se můžete brzy dostat na nižší cenu za jeden šálek i s jednoduchou přípravou.

  • Používáte špatné
    dávkování kávy

    Správná dávka čerstvě mleté kávy je důležitá hlavně u filtrované a zalévané kávy. Platí při ni zlaté pravidlo, kdy na 1 l výsledného nápoje potřebujeme vždy 60 g mleté kávy. Na jeden 250 ml šálek tedy potřebujete 15 g kávy. Je to prakticky dvojnásobek 7 g, které potřebujete na jeden šálek espressa.

  • Vybrali jste si špatnou
    metodu přípravy kávy

    Máte rádi pořádný hrnek kávy, ale místo toho se trápíte u pákového espressa, které necháváte natékat do velkého šálku. v kávovém světe neexistuje pouze espresso a různé metody přípravy dokáží vyhovět různým chutím v kávě. Předtím, než se vrhnete do koupi kávovaru, ujasněte si, jakou kávu máte nejraději a tomu přizpůsobte metodu přípravy! Pokud nechcete mít s kávou žádné starosti, volte přístroje, kde je káva již nadávkovaná do kapslí nebo kdy je kávovar plně automatický. Podle velikosti výsledného nápoje se pak rozhodujte mezi kávovary na espresso, kávovary s filtrem nebo french pressem.

  • Přehříváte
    mléčnou pěnu

    Ideální rozmezí pro dokonale jemnou a nasládlou mléčnou pěnu je od 60 do 65 °C. Budete-li mléko trápit příliš dlouho, překročíte při jeho šlehání teplotu 70 °C. Při takové teplotě se v mléce vysráží proteiny, mléko se zdrcne a ztratí svou příjemnou sladkost. Taková mléčná pěna bude mít velké suché bubliny, při na pití vám bude drhnout na patře a bude chutnat jako staré převařené mléko.

  • Nečistíte pořádně
    kávovar ani mlýnek

    Veškeré části kávovaru a mlýnku, které přijdou do kontaktu s kávou, se pokrývají vrstvou kávových olejů. Ty jsou (podobně jako třeba máslo) velmi náchylné na žluknutí a po krátkém čase začínají nepříjemně zapáchat a šířit žluklé aromat do okolí. Vyčistěte si mlýnek alespoň jednou za měsíc, kávovar raději častěji. Pachuť ze žluklé kávy vám totiž naruší úplně každý šálek kávy, který ve špinavém kávovaru nebo mlýnku připravíte.

  • Nemáte propláchnuté
    papírové filtry

    Pokud máte rádi kávu filtrovanou, ohlídejte si vždy propláchnutí papírových filtrů. Některé kávovary to dělají automaticky, u jiných je potřeba nový filtr vždy propláchnout. I když jsou současné filtry bělené a výrobce uvádí, že je možné jejich okamžité využití, vždy si je raději propláchněte alespoň 500 ml horké vody. Kávy bude mnohem čistší v chuti a do šálku nepřejde ani stopa po pachuti papíru.

  • Zaléváte kávu
    vařící vodou

    Filtrovanou a zalévanou kávu nikdy nezalévejte vařící vodou přímo z konvice. Ideální teplota pro správnou extrakci kávy je okolo 92 °C. Příliš horká voda do kávy extrahuje sloučeniny, které ve výsledném nápoji chutnají hořce a trpce. K určení teploty po každé nepotřebujete teploměr. Stačí když si alespoň jednou změříte kuchyňským teploměrem, jak rychle vám chladne voda v rychlovarné konvici. Alternativou je i pořízení rychlovarné konvice s nastavením teploty.

Jak na cappucino DOMA

  • Kávovary na kapsle

    Alternativa pro všechny, kteří se chtějí ke kávě dostat stisknutím jediného knoflíku a bez složité údržby.

    • Potřebujete jenom kávovarkávové kapsle.
    • Šálek je hotový za jednu minutu.
    • Údržba je nulová — doplňujete jenom vodu a vyhazujete použité kapsle.
    • Kávovar patří k nejlevnějším, platíte pouze za kávové kapsle.

    Zobrazit produkty

  • Pákové stroje na espresso

    Zlatý střed pro kvalitní espresso - čerstvá káva z mlýnku, správný postup a káva jako z kavárny.

    • Budete potřebovat espresso kávovar, kvalitní mlýnek a čerstvou kávu.
    • Máte absolutní svobodu ve výběru čerstvé kávy.
    • Dvě espressa stihnete i s namletím a extrakcí do do tří minut.
    • Pokud vám nevadí počáteční investice do kávovaru a mlýnku, samotnou zrnkovou kávu pořídíte velmi výhodně.

    Zobrazit produkty

  • Automatické kávovary

    Plnohodnotná čerstvá káva pro fajnšmekry, kteří si nechtějí zdržovat ruční přípravou.

    • Espresso se připravuje stejně jako na ručním kávovaru.
    • Zabudovaný mlýnek a automatické dávkování ale zaručuje přípravu bez práce.
    • Pro přípravu espressa můžete vybrat jakoukoliv zrnkovou kávu na trhu.
    • Automatické kávovary patří k těm dražším, výměnou ale získáte absolutní komfort a espresso na úrovni.

    Zobrazit produkty

  • Šlehače na mléko

    Pro všechny, kteří se chtějí dostat k mléčné pěně do kávy a neumí to s pěnící tryskou kávovaru.

    • Nejsou závislé na kávovaru ani metodě přípravy, takže je můžete libovolně kombinovat
    • Našlehání zvládne každý a není tak náročné jak trysce s párou
    • Velmi snadno se čistí a udržují

    Zobrazit produkty

V porovnávači máte 0 produktů Porovnat produkty Porovnat 0 produktů